Meta - Amazon: «Μαγνήτης» για τους επενδυτές, οι περικοπές λειτουργικού κόστους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Meta - Amazon: «Μαγνήτης» για τους επενδυτές, οι περικοπές λειτουργικού κόστους
Οι μετοχές των δύο τεχνολογικών εταιρειών πρόσθεσαν 227 δισ. δολάρια στις τιμές τους σε μια συνεδρίαση. Οι επενδυτές επιβραβεύουν την απομάκρυνσή τους από κερδοφόρα αβέβαιες δραστηριότητες.

Η Meta και η Amazon μέσα στο 2023 μείωσαν τα κόστη τους και επικεντρώθηκαν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους. Ήταν μια στρατηγική που ανέτρεψε τις ζωές των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στο Σιάτλ και τη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά φαίνεται ότι απέδωσε αδρά για τους επενδυτές που είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποκομίζουν οφέλη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, και οι δύο εταιρείες ανέφεραν καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη την Πέμπτη, εκτοξεύοντας τις τιμές των μετοχών τους στα ύψη κατά 272 δισ. δολάρια συνολικά στις συναλλαγές, επικυρώνοντας τις στρατηγικές σύσφιξης του κλάδου που καθόρισαν τους τελευταίους 16 μήνες της βιομηχανίας τεχνολογίας.

Η Meta, η οποία μείωσε τον αριθμό των απασχολούμενων της κατά 22% το 2023, αποκάλυψε σχέδια για επαναγορά μετοχών αξίας 50 δισ. δολαρίων, και μάλιστα ανακοίνωσε παράλληλα το πρώτο της τριμηνιαίο μέρισμα - ένα σημάδι προς τους επενδυτές ότι έχει χρήματα να διαθέσει και ότι αυτός είναι ένας λόγος για να παραμείνουν.

Η Amazon από την πλευρά της ξεκίνησε τον μεγαλύτερο κύκλο περικοπών θέσεων εργασίας σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2022 και επηρέασαν περίπου 35.000 άτομα πέρυσι. Ήδη το 2024, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι περισσότερες θέσεις θα καταργηθούν σε επιχειρήσεις της που σχετίζονται με τον χώρο του θεάματος, όπως η Prime Video, στούντιο παραγωγής και στο Twitch.

Σύμφωνα με τον Τζιλ Λούρια της D.A. Davidson & Co, οι επενδυτές χαίρονται όταν βλέπουν εταιρείες τεχνολογίας -συχνά επιρρεπείς σε πλεονάζοντες ή περιττές δραστηριότητες χωρίς αξιόπιστες αποδόσεις- να περιορίζουν τις επενδύσεις τους σε κερδοφόρα επιχειρηματικά εγχειρήματα.

«Αυτή η νέα πειθαρχία στον τομέα του κόστους αποδίδει καρπούς για τους επενδυτές, καθώς αυτές οι εταιρείες μπόρεσαν να ξεφορτωθούν λιγότερο παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ εξακολουθούσαν να μπορούν να επενδύσουν μέρος αυτών των εξοικονομήσεων στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της επιχείρησής τους», είπε. «Ταυτόχρονα, αυτές οι εταιρείες μπόρεσαν να επιταχύνουν την αύξηση των εσόδων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τα περιθώρια κέρδους».

Και οι δύο εταιρείες ανέφεραν επίσης αύξηση εσόδων τριμήνου που περιλαμβάνει την χειμερινή εορταστική περίοδο στις βασικές τους δραστηριότητες - την ψηφιακή διαφήμιση για την Meta και τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για την Amazon - που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Τα αποτελέσματα οδήγησαν σε άνοδο των μετοχών της Meta κατά 15%, ενώ η μετοχή της Amazon κέρδισε περισσότερο από 7%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αναγνώρισε ότι τα ισχυρά επιχειρηματικά αποτελέσματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Meta θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά μεγάλες επενδύσεις.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα που με εμποδίζει να το κάνω αυτό, είναι ότι σε αυτό το σημείο αισθάνομαι ότι πραγματικά λειτουργούμε καλύτερα ως πιο ευέλικτη εταιρεία», ανέφερε. Ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται ότι θα λάβει φέτος περίπου 700 εκατ. δολάρια, από το πρώτο μέρισμα της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Για χρόνια, η Meta και η Amazon επανεπένδυαν τα κέρδη τους πίσω στις εταιρείες, τροφοδοτώντας τις προσλήψεις και επεκτείνοντας τις νέες τεχνολογίες και τους επιχειρηματικούς τομείς. Η στρατηγική ήταν ολοένα και πιο εμφανής στον απόηχο της πανδημίας του Covid-19, όταν και οι δύο εταιρείες ξόδευαν σε «επιθετικούς» ρυθμούς. Ο αριθμός των εργαζομένων της Meta αυξήθηκε κατά 30% το 2020 και άλλο 23% το 2021, ενώ ο Ζούκερμπεργκ έστρεψε ολόκληρη την εταιρεία προς μια τεράστια επένδυση στην τεχνολογία επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που ονομάστηκε metaverse. Η Amazon, από την πλευρά της, διπλασίασε το μέγεθος του δικτύου logistics της για να καλύψει τη ζήτηση της πανδημίας και αύξησε το εργατικό της δυναμικό σχεδόν κατά 30% το 2022, προτού ρίξει τους ρυθμούς προσλήψεων και κατασκευής νέων εγκαταστάσεων.

Το ερώτημα τώρα είναι αν οι πιο εστιασμένες κινήσεις της Meta και της Amazon μπορούν να συνεχίσουν να προβαίνουν σε τολμηρές και φιλόδοξες τεχνολογικές εξελίξεις - τα χαρακτηριστικά που τις έχουν κάνει γνωστές.

Στην περίπτωση της Meta, αυτό περιλαμβάνει «επιθετικές» δαπάνες για έρευνες τεχνητής νοημοσύνης, τόσο στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όσο και στις τεχνολογίες του παρασκηνίου, που θα βοηθήσουν στην τροφοδοσία της με προϊόντα μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στην ενίσχυση των στοχευμένων διαφημίσεων. Ο Ζούκερμπεργκ είναι επίσης δεσμευμένος στα ακουστικά VR και AR, και το τμήμα Reality Labs της εταιρείας που κατασκευάζει τέτοιου είδους τεχνολογίες, έναν κλάδο που έχασε 16 δισ. δολάρια το 2023.

Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων «σχετικά ελάχιστη» για το 2024 και για μετά, παρά τις υψηλές φιλοδοξίες. Όπως άφησε να εννοηθεί αυξήσεις προσωπικού θα έρθουν όταν η Μeta φτάσει σε ένα σημείο «που θα είναι πραγματικά κάτω από τις δυνατότητές της να εκτελεί» το έργο της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Άντι Τζάσι ανέφερε ότι η Amazon μείωσε το κόστος εξυπηρέτησης της παραγγελίας ενός πελάτη κατά 45 σεντς ανά μονάδα το 2023, την πρώτη μείωση σε αυτόν τον τομέα μέσα σε πέντε χρόνια, και υποσχέθηκε να συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να μειώσει αυτά τα κόστη ακόμη χαμηλότερα.

Από την πλευρά του, Ο Οικονομικός Διευθυντής Brian Olsavsky δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι προσεκτική όσον αφορά τις νέες επενδύσεις. «Όπου μπορούμε να βρούμε αποτελεσματικότητα και να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, θα το κάνουμε », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AMD: Στοιχηματίζει σε υπολογιστές με ΑΙ, καθώς η κούρσα με Nvidia και Intel... αγριεύει

Amazon: Στα 170 δισ. δολ. τα έσοδα α' τριμήνου με «άλμα» 14%

Meta: Θα μοιράσει πρώτη φορά μέρισμα - Ισχυρά έσοδα και κέρδη για το δ’ τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider