Hedge Funds: Χρονιά-ρεκόρ το 2023 για τα κέρδη των κορυφαίων του είδους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hedge Funds: Χρονιά-ρεκόρ το 2023 για τα κέρδη των κορυφαίων του είδους
Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων ήταν το TCI του Christopher Hohn, το Citadel του Ken Griffin και το Viking του Andreas Halvorsen.

Κέρδη ρεκόρ σημείωσαν πέρυσι τα κορυφαία hedge funds στον κόσμο εν μέσω αναζωπύρωσης στις χρηματιστηριακές αγορές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, οι 20 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων πραγματοποίησαν επενδυτικά κέρδη 67 δισ. δολαρίων το 2023, από τα 65 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του ράλι της πανδημίας του 2021, σύμφωνα με έρευνα από την LCH Investments.

Συνολικά, ο κλάδος διαχείρισης κεφαλαίων κατέγραψε κέρδη 218 δισ. δολαρίων μετά από προμήθειες.

Τα κορυφαία funds -που προσδιορίζονται ως εκείνα που είχαν την καλύτερη απόδοση σε όρους δολαρίου από την έναρξή τους- αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ετήσιων κερδών πέρυσι, παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκαν λιγότερο από το ένα πέμπτο (19%) των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου.

Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων ήταν το TCI του Christopher Hohn, το Citadel του Ken Griffin και το Viking του Andreas Halvorsen.

Ο διευθυντής και επικεφαλής έρευνας της LCH Investments, Brad Amiee, δήλωσε ότι τα κορυφαία funds ενισχύθηκαν από τη «φανταστική πορεία» της χρηματιστηριακής αγοράς το 2023. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πολλοί επέδειξαν επίσης ιδιαίτερα έξυπνες στρατηγικές επιλογής μετοχών.

«Θα μπορούσατε να πείτε ότι, δεδομένου ότι το shorting είναι μια τόσο απαιτητική επιμέρους στρατηγική, το να διατηρούμε τα πράγματα με την στρατηγική του long-bias και να έχουμε ένα συγκεντρωμένο χαρτοφυλάκιο θέσεων υψηλής ποιότητας ήταν ο δρόμος», είπε ο Amiee στους Financial Times.

Το TCI, το κορυφαίο fund, κατέγραψε κέρδη ύψους 12,9 δισ. δολαρίων και έκλεισε το περασμένο έτος με άνοδο 33%, ξεπερνώντας το κέρδος 24% του S&P 500.

Η Citadel, η οποία κατετάγη στη δεύτερη θέση το 2023, πραγματοποίησε κέρδη 8,1 δισ. δολαρίων, αφού έφερε το ρεκόρ των 16 δισ. δολαρίων το 2022. Τα κέρδη της από την ίδρυσή της το κατατάσσουν ως το πιο επιτυχημένο hedge fund στην ιστορία.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα 20 κορυφαία funds έχουν πραγματοποιήσει συνολικά κέρδη 755,4 δισ. δολαρίων από την ίδρυσή τους, πολύ πάνω από τα 655,5 δισ. δολαρίων στο σύνολο των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Ένα hedge fund είναι μια ετερόρρυθμη εταιρεία ιδιωτών επενδυτών των οποίων τα χρήματα διαχειρίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων. Τα hedge fund αντιστάθμισης κινδύνου είναι συνήθως γνωστά για επενδύσεις σε υψηλότερους κινδύνους και πιο μη παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Εξετάζει μέτρα στήριξης του χρηματιστηρίου έως 278 δισ. δολάρια

Ericsson: Ραγδαία πτώση στις πωλήσεις 4ου τριμήνου - Συνεχίζονται οι προκλήσεις για τα δίκτυα κινητής

Τράπεζες: Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» και τα τραπεζικά ομόλογα – 26 εκδόσεις έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια 14 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider