Προς ενίσχυση προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις –  Οι πρώτες κινήσεις Γεωργιάδη για μείωση του clawback

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ενίσχυση προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις –  Οι πρώτες κινήσεις Γεωργιάδη για μείωση του clawback
Την πρόθεσή του για εξορθολογισμό των επιστροφών εν γένει, έχει επανειλημμένως εκφράσει ο Υπουργός, προαναγγέλλοντας μάλιστα άμεσες ανακοινώσεις, όσον αφορά στο διαγνωστικό τομέα.

Με «ένεση» στον προϋπολογισμό του 2023 για τις διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να... ανακουφίσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς από την «πληγή» του clawback (επιστροφή της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης από τους παρόχους στο κράτος). Την πρόθεσή του για εξορθολογισμό των επιστροφών εν γένει, έχει επανειλημμένως εκφράσει ο Υπουργός, προαναγγέλλοντας μάλιστα άμεσες ανακοινώσεις, όσον αφορά στο διαγνωστικό τομέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη συνάντηση της Πέμπτης (18/11) με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δεσμεύτηκε για ενίσχυση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους (482 εκατ. ευρώ) κατά 30 εκατ. ευρώ. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το clawback για το 2023 θα διαμορφωθεί σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, «μεταφράζοντας» την προσθήκη των 30 εκατ. σε μείωσή του της τάξης του 4-5%.

Παράλληλα, πρόθεση του υπουργείου είναι και η ψηφιοποίηση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν καθοριστεί από επιστημονική επιτροπή, βάσει των διεθνών κατευθυντήρων οδηγιών, εντάσσοντάς τα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -είτε δεν έχουν ενταχθεί καθόλου, είτε έχουν ενταχθεί μερικώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων θα τεθούν «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων, όταν αυτές δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες, και να συγκρατηθεί η δαπάνη και κατ’ επέκταση το clawback.

Αναφορικά με τη διαγραφή του χρέους από το clawback των παλαιών ετών, αποκαλούμενο από τους παρόχους και ως «τεχνητό χρέος», ο Υπουργός φέρεται να ήταν απόλυτα θετικός, εντούτοις, πρόκειται για ένα ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κλάδο, τρέχον clawback, προηγούμενα χρέη και rebate, ανέρχονται στο 60 -70% των εσόδων τους.

Τέλος, εκφράστηκε πρόθεση για αναστολή της προείσπραξης του clawback (70%) τους επόμενους μήνες, μια κίνηση η οποία θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, που εδώ και πολύ καιρό κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους.

Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν στο Insider ότι η συνάντηση, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος και άλλα ζητήματα πέραν του clawback, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, δηλώνοντας ικανοποίηση για την πρώτη κατ' ουσίαν επαφή τους με τον Υπουργό, από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Έλεγχος των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας

Πάντως, στις προτεραιότητες του Υπουργού βρίσκεται και η εξεύρεση τρόπων για τον περιορισμό των συνολικών επιστροφών (clawback και rebate) της φαρμακοβιομηχανίας, που το 2022 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τη συμμετοχή του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου, κατά τις οποίες συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το «φλέγον» αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, ο Υπουργός έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για τον έλεγχο των επιστροφών, με συνδυασμούς μέτρων που αφορούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στη χρηματοδότησή της. Στις πρώτες προτεραιότητες φέρεται να εντάσσεται η νοσοκομειακή δαπάνη, όπου οι επιστροφές αγγίζουν το 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΥ: Επανέρχονται στο... προσκήνιο τα απογευματινά χειρουργεία

Ζελεδάκια κάνναβης: Σε ΦΕΚ η απόφαση για την ένταξή τους στις ναρκωτικές ουσίες

Απ. Βαλτάς (ΠΦΣ): Προσπάθεια στοχοποίησής μου για τις εξαγωγές φαρμάκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider