ΕΕΕΠ: Ηλεκτρονικός Λογαριασμός Παίκτη – Οδηγία για την δημιουργία και την επαλήθευση ταυτότητας 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Ηλεκτρονικός Λογαριασμός Παίκτη – Οδηγία για την δημιουργία και την επαλήθευση ταυτότητας 
Στόχος της οδηγίας είναι να μπει μια τάξη στην αγορά και κάθε παίκτης να έχει έναν αριθμό μέσω του οποίου ποντάρει ελαχιστοποιώντας περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στην έκδοση οδηγίας με την οποία παρέχονται κατευθύνσεις και οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης της ΕΕΕΠ που αφορούν στην δημιουργία Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη και στην πιστοποίηση και επαλήθευση της ταυτότητας του Παίκτη τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη, προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Σύμφωνα με την οδηγία ο κάθε παίκτης θα περνά από… «ακτινογραφία» προκειμένου ο πάροχος να έχει όλα τα στοιχεία του για τους λογαριασμούς που τηρεί κάθε παίκτης με απώτερο στόχο να γίνει ενιαίο μητρώο αποκλεισμένων παικτών τόσο των online όσο και των επίγειων καζίνο.

Στόχος της οδηγίας είναι να μπει μια τάξη στην αγορά και κάθε παίκτης να έχει έναν αριθμό μέσω του οποίου ποντάρει ελαχιστοποιώντας περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και διευκολύνοντας την ενεργοποίηση του αποκλεισμού παικτών σε περίπτωση εθισμού κ.α. ενημερώνοντας το Μητρώο Αποκλεισμένων (σ.σ.το σύνολο των στοιχείων που τηρούνται από την ΕΕΕΠ για τους Παίκτες που έχουν αποκλειστεί, οι οποίοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν Συμμετοχή σε παίγνια μέσω Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό).

Η ΕΕΕΠ δίνει σαφείς οδηγίες για τα έγγραφα και όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δημιουργηθεί ο Ηλεκτρονικός Λογαριασμός Παίκτη (ΗΛΠ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλεκτρονικός Λογαριασμός Παίκτη (ΗΛΠ) είναι ο μοναδικός λογαριασμός που αποδίδει ο Κάτοχος Άδειας σε κάθε παίκτη για τη Συμμετοχή του σε ένα ή περισσότερα Παίγνια, ενώ Ηλεκτρονικός Λογαριασμός Περιαγωγής είναι ο μοναδικός λογαριασμός που αποδίδει ο Κάτοχος Άδειας σε κάθε παίκτη για τη Συμμετοχή του σε ένα ή περισσότερα Παίγνια.

Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής

Έγγραφα δημιουργίας Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη

Μέχρι την έκδοση και εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη, αποκλειστικά έγγραφα ταυτοποίησης του προσώπου που αιτείται τη δημιουργία ΗΛΠ είναι το δελτίο ταυτότητας, η στρατιωτική ταυτότητα, η ταυτότητα των σωμάτων ασφαλείας και το διαβατήριο. Το διαβατήριο απαιτείται επίσης ως αποκλειστικό έγγραφο ταυτοποίησης προσώπων της αλλοδαπής από χώρα προέλευσης εκτός της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν διαθέτουν τα παραπάνω έγγραφα εκδοθέντα από την Ελληνική Δημοκρατία καθώς και προσώπων της αλλοδαπής από χώρα προέλευσης εκτός της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που διαμένουν μόνιμα στην αλλοδαπή και αιτούνται τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Περιαγωγής.

Έγγραφα ταυτοποίησης προσώπων της αλλοδαπής, πλην του διαβατηρίου, γίνονται δεκτά υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

  • πρόκειται για ισοδύναμα έγγραφα της παρ. 3.1, εκδοθέντα από αντίστοιχη αρμόδια αρχή χώρας της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και
  • στα έγγραφα προσδιορίζονται και επαληθεύονται με ακρίβεια, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, στοιχεία που απαιτούνται κατ’ ελάχιστο για την ταυτοποίηση του προσώπου.

Πεδία Μητρώου Παικτών και πεδία φόρμας εγγραφής

Οι Κάτοχοι Άδειας τηρούν μητρώο παικτών, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα κάτωθι πεδία:

  1. Επώνυμο
  2. Όνομα
  3. Ιθαγένεια/Εθνικότητα
  4. Αριθμός εγγράφου ταυτοποίησης
  5. Χώρα έκδοσης εγγράφου ταυτοποίησης
  6. Ημερομηνία λήξης δελτίου εγγράφου ταυτοποίησης (εφόσον αναγράφεται στο ταυτοποιητικό έγγραφο. Σε διαφορετική περίπτωση επιλέγεται η τιμή 01-01-2999 που πρέπει να αντιστοιχεί στην ένδειξη «Αορίστου Διάρκειας».)
  7. Ημερομηνία γέννησης
  8. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  9. Διεύθυνση κατοικίας Ελλάδας (οδός και αριθμός)
  10. Πόλη
  11. Ταχυδρομικός Κώδικας
  12. Χώρα μόνιμης κατοικίας
  13. Προσωπικός Αριθμός Πολίτη (όταν τεθεί σε καθολική εφαρμογή)

Προδιαγραφές πεδίων και γραμμογράφηση του Μητρώου Παικτών

Κατά την καταχώριση των στοιχείων του προσώπου που αιτείται τη δημιουργία ΗΛΠ, ο Κάτοχος Άδειας διασφαλίζει ότι:

  • Το επώνυμο και το όνομα καταχωρούνται με λατινικούς κεφαλαίους χαρακτήρες, όπως αναγράφονται στο ταυτοποιητικό έγγραφο. Σε περίπτωση που δεν αναγράφονται λατινικοί χαρακτήρες, επιλέγεται το πρότυπο ΕΛΟΤ 743. Τυχόν διπλό όνομα ή επώνυμο καταχωρείται χωρίς κενά με μόνο διαχωριστικό την παύλα (-) και όπου το σύστημα δεν υποστηρίζει παύλα (-) χρησιμοποιείται το κενό ( ).
  • Οι ημερομηνίες γέννησης, και λήξης του εγγράφου ταυτοποίησης έχουν τη μορφή ηη-μμ-εεεε. Ειδικά, για το πεδίο «Ημερομηνία λήξης δελτίου» υπάρχει και η επιλογή 01-01-2999 που πρέπει να αντιστοιχεί στην ένδειξη «Αορίστου Διάρκειας», η οποία επιλέγεται στην περίπτωση που δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης στο αντίστοιχο ταυτοποιητικό έγγραφο.
  • Ο αριθμός του εγγράφου ταυτοποίησης καταχωρείται με κεφαλαίους λατινικούς (στο αλφαβητικό μέρος) χαρακτήρες, χωρίς κενά ανάμεσα στο αριθμητικό και αλφαβητικό μέρος. Στην περίπτωση χαρακτήρων που δεν απαντώνται στο λατινικό αλφάβητο, για τη μεταγραφή του αλφαβητικού μέρους εφαρμόζεται το πρότυπο ΕΛΟΤ 743.
  • Για την καταχώρηση της χώρας έκδοσης του εγγράφου ταυτοποίησης, χρησιμοποιείται ο τριψήφιος ISO (ISO 3166-1, alpha 3 code) κωδικός της κάθε χώρας.
  • Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταχωρείται χωρίς κενά.
  • Για τον Προσωπικό Αριθμό Πολίτη αναμένονται από την Πολιτεία οι τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή του.
  • Στα πεδία όπου περιέχονται αλφαβητικοί χαρακτήρες, αυτά συμπληρώνονται με κεφαλαία, πλην της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Η γραμμογράφηση και οι λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες του Μητρώου Παικτών, καθώς και το υπόδειγμα της φόρμας εγγραφής αποτυπώνονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Πιστοποίηση και επαλήθευση της ταυτότητας του Παίκτη (KYC)

Οι Κάτοχοι Άδειας, με το εξειδικευμένο για τον λόγο αυτό προσωπικό που διαθέτουν, πιστοποιούν και επαληθεύουν αμελλητί, την ταυτότητα κάθε νέου Παίκτη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό, και διασφαλίζουν ότι:

  • Τα στοιχεία που χορηγεί το πρόσωπο αντιστοιχούν σε υπαρκτό πρόσωπο βάσει εγγράφων, δεδομένων και πληροφοριών από αρμόδια Αρχή/Φορέα.
  • Το πρόσωπο στο όνομα του οποίου δημιουργείται ο ΗΛΠ είναι αυτό που αιτείται την εγγραφή του.
  • Το πρόσωπο που συμμετέχει στα Παίγνια μέσω ΗΛΠ, είναι πραγματικά το πρόσωπο, του οποίου τα στοιχεία έχουν υποβληθεί βάσει της απαίτησης της παραγράφου

Στο πλαίσιο των ως άνω απαιτήσεων οι Κάτοχοι Άδειας:

  • Προβαίνουν αμελλητί σε αντιπαραβολή των στοιχείων που καταχώρισε το πρόσωπο που αιτείται τη δημιουργία ΗΛΠ στη φόρμα εγγραφής με τα στοιχεία του εγγράφου ταυτοποίησης που προσκόμισε.
  • Εφαρμόζουν συνδυασμένη χρήση username και password.
  • Εφαρμόζουν διαδικασίες και πρακτικές, για την επαλήθευση των στοιχείων του Παίκτη μέσω τρίτων πηγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού, όπως ενδεικτικά: Επιβεβαίωση των στοιχείων επικοινωνίας του Παίκτη με την υποβολή τεκμηρίων, όπως λογαριασμός τηλεφώνου, ρεύματος, ύδρευσης κ.λπ., επαλήθευση ότι ο Παίκτης διατηρεί λογαριασμό πληρωμών στο όνομά του.

Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με την επάρκεια των πληροφοριών που αφορούν στην ταυτότητα του Παίκτη, ζητούνται περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.

Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων τεκμηρίωσης για την πιστοποίηση και επαλήθευση της ταυτότητας ενός νέου Παίκτη, πραγματοποιείται εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημιουργία του ΗΛΠ. Μέχρι την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας ο Λογαριασμός έχει προσωρινό χαρακτήρα. Εάν παρέλθει η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών και η ταυτότητα του Παίκτη δεν έχει επαληθευτεί, οι Κάτοχοι Άδειας:

  • Θέτουν σε κατάσταση «Φραγής» τον ΗΛΠ και παύουν να δέχονται συναλλαγές με τον Παίκτη,
  • Ενημερώνουν τον Παίκτη για τη θέση του ΗΛΠ σε κατάσταση «Φραγής»

Επικαιροποίηση του Μητρώου Παικτών

Οι Κάτοχοι Άδειας οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς εντοπισμό τυχόν λαθών και διπλοεγγραφών του ίδιου προσώπου και εν γένει αντιφάσεων και ασυνεχειών στα δεδομένα που τηρούν και να προσαρμόζουν και επικυρώνουν αυτά με τον πλέον αξιόπιστο και ακέραιο τρόπο, ώστε:

Ο Κάτοχος Άδειας τηρεί μία και μοναδική εγγραφή για κάθε πρόσωπο που έχει εγγραφεί στο Μητρώο Παικτών. Τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Παικτών τελούν σε συμφωνία με τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο Παίκτης.

Σε περίπτωση εγγράφου ταυτοποίησης που δεν είναι σε ισχύ απαιτείται η προσκόμιση νέου. Εφόσον, ο Παίκτης δεν προσκομίσει έγγραφο ταυτοποίησης σε ισχύ, εντός 30 ημερών από το αίτημα του Κατόχου Άδειας περί επικαιροποίησης, ο Κάτοχος Άδειας θέτει αυτοδικαίως τον ΗΛΠ σε κατάσταση Προσωρινού Λογαριασμού Παίκτη και εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού.

Απαιτούμενες ενέργειες

Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης οι Κάτοχοι Άδειας καλούνται να προβούν στις κάτωθι ενέργειες, κατά σειρά προτεραιότητας, ως εξής:

  • Προσαρμογή φόρμας εγγραφής – αίτησης δημιουργίας ΗΛΠ.
  • Πιστοποίηση και επαλήθευση της ταυτότητας κάθε νέου Παίκτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό και την παρούσα απόφαση.
  • Επανέλεγχος των ήδη εγγεγραμμένων στοιχείων στο Μητρώο Παικτών που χρήζουν επικαιροποίησης.
  • Ενσωμάτωση στο Μητρώο Παικτών του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη (όταν εφαρμοστεί).

Ο Κάτοχος Άδειας εφαρμόζει την παρούσα Οδηγία:

  • Σε νέες αιτήσεις δημιουργίας ΗΛΠ, το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
  • Στις υφιστάμενες εγγραφές του Μητρώου Παικτών που τελούν σε κατάσταση αποκλεισμού το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
  • Αμελλητί με την υποβολή αίτησης αποκλεισμού και στην περίπτωση μη αποστολής όλων των στοιχείων από τον παίκτη, με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα κατά τον χρόνο εφαρμογής. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει σήμανση στη σχετική εγγραφή ότι πρόκειται για μη ταυτοποιημένο Παίκτη.
  • Με την έναρξη εφαρμογής του Μητρώου Αποκλεισμένων που τηρεί η ΕΕΕΠ, ο Κάτοχος Άδειας, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που παρέχονται από την Αρχή, ενημερώνει τον Παίκτη για τις συνέπειες της εγγραφής και της οριστικοποίησης αυτής στο Μητρώο Αποκλεισμένων που τηρεί η ΕΕΕΠ.
  • Επιπλέον απαιτήσεις για τη δημιουργία και τήρηση του ΗΛΠ που τίθενται με τον Κανονισμό Παιγνίων δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «χέρια» του υπουργού Οικονομικών η πρόταση της ΕΕΕΠ για την αγορά των καζίνο 

Εφορία: Ποιους βάζει στο «στόχαστρο» το 2024 - Από ελεγκτικό κόσκινο 72.885 υποθέσεις

Τριετίες: Σπεύδουν σε αυξήσεις και αναδρομική αναγνώριση οι μεγάλες εταιρείες για να μην χάσουν το προσωπικό τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider