Μια ανάσα από τα 30 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις της Ελληνικοί Χυμοί – Η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια ανάσα από τα 30 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις της Ελληνικοί Χυμοί – Η επόμενη μέρα
Πώς κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας στη νέα εποχή υπό τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Απόστολο Ταμβακάκη. Η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων και οι πλημμύρες της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η διεύρυνση των εργασιών της και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της αναπτυξιακής της πορείας αποτελούν τους βασικούς στόχους της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί, στην οποία έχουν από κοινού επενδύσει από το 2022 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Απόστολος Ταμβακάκης.

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τις οποίες υπογράφει από τη θέση του προέδρου ο κ. Θεοδωρόπουλος, το 2023 εκτιμάται πως παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, θα διατηρηθούν οι όγκοι και το επίπεδο κερδοφορίας.

Το 2022, οι πωλήσεις της Ελληνικοί Χυμοί έφτασαν μια ανάσα από τα 30 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 29,78 εκατ. ευρώ, από 25,28 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 5,96 εκατ. ευρώ από 6,40 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 3,06 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 4,14 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,01 εκατ. ευρώ από 3,66 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,44 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 3,008 εκατ. ευρώ το 2021.

«Τα αποτελέσματα και η οικονομική θέση της εταιρείας, όπως απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις, κρίνονται ικανοποιητικά. Οι πληθωριστικές τάσεις που εμφανίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εντάθηκαν μέσα στο 2022 λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία με συνέπεια να αποτελέσουν πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και σαφώς επηρέασαν και την πορεία εργασιών της εταιρείας κυρίως λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μείωση του δανεισμού

Όπως αναφέρεται επίσης στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 η Ελληνικοί Χυμοί αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 10,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον δανεισμό από το ύψος των 24,8 εκατ. ευρώ στα επίπεδα των 14,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία κατέβαλε αποζημίωση για τερματισμό συμβατικής υποχρέωσης. Το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2023 καθώς η εταιρεία θα αποζημιωθεί για το αντίστοιχο ποσό.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

«Τον Σεπτέμβριο του 2023, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη κοινωνία. Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό της εταιρείας δεν εκτέθηκαν σε κίνδυνο ούτε και επηρεάστηκαν από τα φαινόμενα. Υπήρξε παύση των εργασιών για επτά μέρες, η οποία όμως δεν επηρέασε ουσιωδώς την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας», επισημαίνεται.

Η νέα εποχή

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ανακοινώθηκε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, ανακοίνωσαν την από κοινού τους συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικοί Χυμοί ΑΒΕΕ.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της Ελληνικοί Χυμοί στη νεοϊδρυθείσα Juice Invest A.E. Μέτοχοι της Juice Invest A.E. είναι η Bespoke SGA Holdings συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη.

Η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί ιδρύθηκε το 2003 και από τότε δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά χυμών με τις ετικέτες χυμών Viva, Belo και Viva Slim. Από το 2004 δημιουργεί ιδιωτικής ετικέτας χυμούς φρούτων, οι οποίοι βρίσκονται στα ράφια της πλειονότητας των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ. και ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 5.600 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

KFC: Πού θα ανοίξουν νέα καταστήματα το 2024

Έρχεται το 2024 το ελληνικό Sovereign Wealth Fund με... υπογραφή BlackRock

gazzetta
gazzetta reader insider insider