Κλείνουν εκκρεμότητες και συμφωνίες για τη mega IPO του ΔΑΑ – Τα επόμενα βήματα και οι αλλαγές στη διοίκηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν εκκρεμότητες και συμφωνίες για τη mega IPO του ΔΑΑ – Τα επόμενα βήματα και οι αλλαγές στη διοίκηση
Πράσινο φως στην IPO άναψαν οι μέτοχοι, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται η κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Ξεκινούν οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς. Πώς θα «μοιραστεί» το ΔΣ.

Την έγκριση τους για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έδωσαν οι μέτοχοι της εταιρείας κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ ενέκριναν και τις τροποποιήσεις της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ), η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες για κύρωση στη Βουλή.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν κλείσει όλες οι τυπικές εκκρεμότητες, ώστε στις αρχές του 2024 και πιθανότατα τον Φεβρουάριο να προχωρήσει η εγγραφή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο με την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του 20% από το συνολικά 30% της εταιρείας που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές και οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές.

Όπως έχει συμφωνηθεί, το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments μέσω του ομιλου AviAlliance θα αγοράσει με premium το υπόλοιπο 10% συμμετέχοντας ως cornerstone investor στο IPO, ανεβάζοντας το ποσοστό του στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα των Αθηνών στο 50%. Έτσι, η AviAlliance θα έχει τον μετοχικό έλεγχο του ΔΑΑ και θα διατηρήσει το management του αερολιμένα.

Η «μοιρασιά» στο ΔΣ και η επόμενη ΓΣ

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση δεν υπήρξαν αλλαγές στο ΔΣ, συμφωνήθηκε ωστόσο πως μετά το IPO το διοικητικό συμβούλιο θα αυξηθεί στα 12 άτομα από εννέα που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο διοικητικό συμβούλιο τέσσερις θέσεις θα ελέγχει το Δημόσιο (μένει με 25% που ελέγχει το Υπερταμείο), επτά θέσεις θα ελέγχει η AviAlliance και μία θέση θα ελέγχει ο όμιλος Κοπελούζου (που έχει το 5%).

Στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ για να αποφασιστεί η διανομή προσωρινού μερίσματος με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμηνού του 2023 αλλά και η διανομή κερδών προηγουμένων χρήσεων, τα οποία θα αποδοθούν στους τωρινούς μετόχους. Από αυτές τις αποφάσεις θα φανεί και το ταμείο με το οποίο θα οδεύσει προς το ΧΑ ο ΔΑΑ, ενώ μένει να καθοριστεί και το τελικό μέρισμα, το οποίο θα διατεθεί στους μετόχους μετά το IPO.

Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών του ΔΑΑ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφτασε τα 463,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Αντίστοιχη αύξηση είχαν και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν στα 322 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένη κατά 43% ήταν η καθαρή κερδοφορία, στα 188,6 εκατ. ευρώ. Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 0,63 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: «Στρωμένο χαλί» για placement στη HeleniQ Energy και IPO σε ΔΑΑ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές

To timing για το Ηράκλειο – Η ευγενική ποσόστωση – Τα bonus της Καρέλιας

Intrakat: Η χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ με 85 εκατ., το Μετρό και οι κινήσεις – έκπληξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider