Προχωρά το κοινό project των ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά το κοινό project των ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας
Πρόκειται για επένδυση εκτιμώμενου ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας. Η είσοδος των εταιρειών LITTI και INTRACOM VENTURES στην επένδυση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το πρώην Hilton Athens. 

Προχωρά η κοινή επένδυση των ομίλων ΤΕΜΕΣ (Κωνσταντακόπουλου), Intracom Ventures (οικογένεια Κόκκαλη) και Προκοπίου (του γνωστού εφοπλιστή), εκτιμώμενου ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας, με τόσο τη δημιουργία ενός νέου παραλιακού προορισμού, με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Σύμφωνα με παλιότερα σενάρια, στην αναμόρφωση της Β’ Πλαζ Βούλας προβλέπονταν η δημιουργία αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων πισίνας, η ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία, η δημιουργία αναψυκτήριων, παιδότοπων κ.α.

Χτες, μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε ανακοίνωση συγκέντρωσης επιχειρήσεων, καθώς ενημέρωσε ότι «στις 16.11.2023 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το από 18.10.2023 Συμφωνητικό Μετόχων μεταξύ των εταιρειών: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΤΕΜΕΣ), LITTI ENTERPRISES COMPANY LIMITED (LITTI) και INTRACOM VENTURES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΡΕΙΑ, με διακριτικό τίτλο INTRACOM VENTURES (INTRACOM VENTURES) δυνάμει του οποίου η LITTI και η INTRACOM VENTURES, του ομίλου INTRACOM HOLDINGS, θα αποκτήσουν με την ΤΕΜΕΣ [μοναδική μέτοχο επί του παρόντος της εταιρείας με την επωνυμία ATHENS BEACH CLUB Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων και το διακριτικό τίτλο ATHENSBEACH CLUB Μονοπρόσωπη Α.Ε. (ABC)], τον κοινό έλεγχο της ABC».

Η ΤΕΜΕΣ είναι κατά βάση ξενοδοχειακή επιχείρηση, ελεγχόμενη (σε ποσοστό 75,25% περίπου) από τους κ.κ. Αχιλλέα, Κωνσταντίνο και Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, τεσσάρων ξενοδοχείων πέντε (5*) αστέρων στη Μεσσηνία, αλλά και του Hilton στην Αθήνα.

Η LITTI είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο, με καταστατικό σκοπό την αγορά, απόκτηση, κατοχή και πώληση οποιασδήποτε φύσης μετοχών, μετοχικού κεφαλαίου, άλλων τίτλων ή αξιών και οποιαδήποτε κινητή ή ακίνητη περιουσία (όμιλος Προκοπίου).

Η Intracom Ventures, μέλος του Ομίλου Intracom Holdings, είναι εταιρεία με καταστατικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή στο κεφάλαιο άλλων εταιρειών και επιχειρήσεων, οποιασδήποτε μορφής και με οποιοδήποτε σκοπό.

Η ABC είναι εταιρεία, με καταστατικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τη μίσθωση ή υπομίσθωση ιδιωτικών, δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένων παραλιακών εκτάσεων και τμημάτων αιγιαλού και/ή παραλίας προς τον σκοπό της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών.

Η είσοδος τρίτων επενδυτών και το Hilton

Αρχικά, στο project βρίσκονταν μόνο η ΤΕΜΕΣ μετά από επικράτηση σε παλιότερο διαγωνισμό (το 2019), ωστόσο, στην πορεία, εισήλθαν νέοι μέτοχοι που φέρονται να έχουν ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην υπομίσθωση των τριών τμημάτων (Ζώνες 1, 2 και 3) της έκτασης της Ακτής Β’ Βούλας mε διάρκεια 14 έτη με δυνατότητα επέκτασης, ενώ μάλλον ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της επένδυσης «δείχνει» προς το 2025. Η Athens Beach Club είναι η εταιρεία στην οποία έχει κατακυρωθεί η έκταση της επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένης κατασκήνωσης του ΕΟΤ στην πλαζ Βούλας. Πάντως, χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια για να εκκινήσει το project για λόγους γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ «έπεσε» και πάνω στην περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο όμιλος ΤΕΜΕΣ ενδεχομένως να «βλέπει» και συνέργειες μέσω της επένδυσης που προωθεί στο πρώην Hilton Athens (Conrad), δηλαδή δια της δημιουργίας εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται από τους ενοίκους του ξενοδοχείου.

Έναρξη εργασιών

Σχετικά πρόσφατα η Athens Beach Club A.Ε ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας, σε συνέχεια της πρόσφατης έγκρισης της οικοδομικής άδειας. Στόχος της Athens Beach Club A.Ε. είναι να αποκαταστήσει την ακτή και με όρους ήπιας ανάπτυξης να την αναβαθμίσει, με σεβασμό στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Όπως αναφέρονταν, στην Ακτή Β’ Βούλας πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, όπου με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, αναδεικνύεται το παραθαλάσσιο τοπίο. Παράλληλα, δημιουργούνται εκτενείς χώροι πρασίνου με πρόσθετες φυτεύσεις. Η Ακτή Β’ Βούλας υπό τη νέα της μορφή, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο αγαπημένο παραλιακό προορισμό, με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή πισίνας που προορίζεται για δημοτική χρήση και θα καλύψει τις ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής.

Το σχέδιο ανάπλασης ακολουθεί αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας, με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που θα δώσουν μακροπρόθεσμα, περαιτέρω αξία στο έργο. Αυτές περιλαμβάνουν ενδεικτικά, αυξημένο ποσοστό πρασίνου κατά ~30%, καθώς και θέσεις ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής, στο πλαίσιο μιας ήπιας ανάπτυξης, με επίκεντρο πάντα τις ανάγκες και την ευημερία των κατοίκων. Οι αυστηροί όροι που ακολουθούνται αφορούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις των χώρων, ρυθμίσεις για τα ωράρια λειτουργίας, μέτρα για την εξάλειψη της ηχορύπανσης (π.χ. απαγόρευση κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, κ.ά.)

Το σχέδιο ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα μιας αναλυτικής κι εμπεριστατωμένης μελέτης, για την οποία συνεργάστηκαν ομάδες αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, μελετητών, από 15 νέα, καινοτόμα αλλά και καταξιωμένα γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πάνω από 50 άτομα συνολικά. Ο κεντρικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει γίνει από τα γραφεία Athens Creative και PILA Studio και η φυτοτεχνική μελέτη από τους: Simon Rackham Landscape Architects.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και πάλι πρώτοι στην Ευρωζώνη – Έρχονται δυνατές συγκινήσεις – Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Ενίσχυση και παράταση του Β΄ Κύκλου του Προγράμματος

Orilina Properties: Μπαίνει στο ΧΑ για να χρηματοδοτήσει τα projects στο Ελληνικό

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider