Ιπτάμενα ταξί: Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στη γερμανική Lilium για κυκλοφορία EV κάθετης απογείωσης & προσγείωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιπτάμενα ταξί: Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στη γερμανική Lilium για κυκλοφορία EV κάθετης απογείωσης & προσγείωσης
Η εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τους μεγάλους αεροδιαστημικούς παίκτες, Boeing και Airbus, καθώς και η γερμανική start-up Volocopter, η οποία επίσης εργάζεται πάνω σε ένα αεροταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Ανοίγει ο δρόμος για να ζήσουμε σκηνές από φουτουριστικές sci-fi ταινίες καθώς ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βράβευσε με την «Έγκριση Οργανισμού Σχεδιασμού» την γερμανική εταιρεία «ιπτάμενων» ταξί, Lilium, δίνοντάς της ρυθμιστική άδεια για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ηλεκτρικών οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Πρόκειται περί μια άδειας ειδικού όρου που παρέχει στην εταιρεία τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να κατασκευάζει τα αεροσκάφη της αντί των επίσημων κανόνων που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται στη βιομηχανία.

Ο Alastair McIntosh, επικεφαλής τεχνολογίας της Lilium δήλωσε ότι η έγκριση είναι ουσιαστικά μια «άδεια λειτουργίας» για την εταιρεία.

«Η λήψη της έγκρισης του οργανισμού σχεδιασμού από τον EASA μας παρακινεί περαιτέρω στην πορεία μας προς την εμπορική κυκλοφορία του επαναστατικού Lilium Jet», δήλωσε ο McIntosh τη Δευτέρα.

Ο Luc Tytgat, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού της ΕΕ, από την πλευρά του επεσήμανε ότι «θέτει τους σωστούς κανόνες για τις επιχειρήσεις και φροντίζουν για τα περιβαλλοντικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του θορύβου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τηρούνται τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας».

«Ταυτόχρονα, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τη δημιουργία φραγμών στην είσοδο σε αυτή τη νέα αγορά και έχουμε συνεργαστεί με τη Lilium, ενάντια σε ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τη Lilium για την επίτευξη αυτής της Έγκρισης Οργανισμού Σχεδιασμού, η οποία προάγει την ηλεκτρική δραστηριότητα της ευρωπαϊκής αεροπορίας», πρόσθεσε.

Είναι ένα βασικό ορόσημο για τη βιομηχανία, η οποία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για να ετοιμάσει τέτοια οχήματα για εμπορευματοποίηση.
Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι από καιρό κυρίαρχο θέμα ακόμα και στη μυθοπλασία. Από το Chitty Chitty Bang Bang μέχρι το The Jetsons και το Blade Runner, η pop κουλτούρα έχει κατακλυστεί με την ιδέα των αυτοκινήτων να πετούν στους ουρανούς εδώ και δεκαετίες.

Τεχνολόγοι και venture capital επενδυτές έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις που στοχεύουν στην παραγωγή ιπτάμενων ταξί τα τελευταία χρόνια - με μικρή ακόμη απτή επιτυχία.

Στην περίπτωση της Lilium, τα οχήματά της στρέφονται περισσότερο προς τα εσωτερικά υπεραστικά ταξίδια παρά στις πτήσεις μεταξύ χωρών. Το Lilium Jet χρησιμοποιεί πολλαπλούς μικρούς έλικες που κινούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες για να παρέχουν ανύψωση κατά την απογείωση και την προσγείωση, καθώς και ώθηση κατά τη φάση του ταξιδίου.

Μόλις θα είναι έτοιμο για εμπορικές πτήσεις, το Lilium Jet θα μπορεί να διανύσει 300 χιλιόμετρα σε μία ώρα μετά από μία μόνο φόρτιση - το ισοδύναμο ενός ταξιδιού ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η Lilium, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τέσσερις φίλους από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία, θέλει να ξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις έως το 2025.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τους μεγάλους αεροδιαστημικούς παίκτες, Boeing και Airbus, καθώς και η γερμανική start-up Volocopter, η οποία επίσης εργάζεται πάνω σε ένα αεροταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

CEO Coinbase: Ευκαιρία για «αλλαγή σελίδας» στα crypto o συμβιβασμός της Binance με την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Πώς το TikTok πάει να «φάει» την Amazon

DBRS: Ξεχωρίζουν στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider