Prodea: Τι φέρνει στην ΑΕΕΑΠ η δημόσια πρόταση - Προάγγελος νέας μετοχικής διαδικασίας;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: Τι φέρνει στην ΑΕΕΑΠ η δημόσια πρόταση - Προάγγελος νέας μετοχικής διαδικασίας;
Ξεκινάει σήμερα και λήγει στις 18/12 η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της «Invel Real Estate (Netherlands) II BV» στα 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Μένει στο ταμπλό η ΑΕΕΑΠ. Προάγγελος αποεπένδυσης του fund Castlelake;

Από σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκέμβριου ορίστηκε η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της «Invel Real Estate (Netherlands) II BV» προς τους υπόλοιπους μετόχους της Prodea Investments στην τιμή των 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Χτες, ανακοινώθηκε η έγκριση του πληροφοριακού δελτίου, που θα δημοσιευθεί σήμερα, από και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η παραπάνω περίοδος αποδοχής.

Η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα της απόκτησης (05.10.2023) του ελέγχου περίπου του 87% των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ από την εταιρεία Invel RE Holdings (Cyprus) Limited, η οποία ελέγχεται από τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου (πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea), με το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake να διατηρεί την κυριότητα των μετοχών. Να σημειωθεί ότι ο προτείνων δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προάγγελος εξελίξεων με Castlelake

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η παραπάνω μετοχική αλλαγή, που οδήγησε και στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, θεωρήθηκε εξ αρχής από ανθρώπους της αγοράς ως προάγγελος μεγαλύτερων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της Prodea Investments η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στη σταδιακή αποεπένδυση του fund από την ΑΕΑΑΠ (ολική ή μερική).

Να σημειωθεί ότι θεωρείται συνήθης πρακτική για ένα επενδυτικό κεφάλαιο όπως η Castlelake έπειτα από κάποια χρόνια σε μια εταιρεία να αποεπενδύει, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει πληροφορία για συγκεκριμένη συμφωνία που να αφορά στην Prodea. Ωστόσο, το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Prodea με τη μεταφορά των δικαιωμάτων ψήφου, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί την είσοδο νέων επενδυτών στην ΑΕΕΑΠ χωρίς να έχουν την υποχρέωση της δημόσιας προσφοράς. Η Castlelake κατέχει το 87% της Prodea μέσω σειράς εταιρειών (Invel Real Estate Netherlands BV II 78,12%, Invel Real Estate BV 6,78% και Anthos Properties 2,10%).

Στα 7,5 ευρώ/μετοχή

Στις 20.11.2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το πληροφοριακό δελτίο. Η Δημόσια Πρόταση αφορά στην απόκτηση 33.205.755 μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 13% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία. Σχετικά με το προσφερόμενο τίμημα, σημειώνονται, μεταξύ άλλων, ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής κατά τους τελευταίους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας δημιουργίας υποχρέωσης υποβολής Δημόσιας Πρότασης, ήτοι την 05.10.2023, ανέρχεται σε 7,4844 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ούτε ο προτείνων ούτε οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί συντονισμένα με τον προτείνοντα απέκτησαν μετοχές κατά τους 12 μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρόταση. Η «INVEL REAL ESTATE (NETHERLANDS) II BV» έχει διορίσει την τράπεζα με την επωνυμία «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» ως σύμβουλό́ της.

Εάν μετά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, ο προτείνων και τα συντονισμένα πρόσωπα κατέχουν συνολικά Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ, ο προτείνων: (α) δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, και (β) υποχρεούται να αποκτήσει χρηματιστηριακά όλες τις μετοχές που θα του προσφερθούν εντός περιόδου τριών μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης σε τιμή ανά μετοχή ίση με το προσφερόμενο τίμημα.

Διεύρυνση free float

Να σημειωθεί ότι προ ολίγων μηνών η Alpha Bank απέκτησε ποσοστό λίγο κάτω του 5% στην ΑΕΕΑΠ, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση του free float καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την 1.1.2024 να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ να έχουν διασπορά τουλάχιστον 15%. Σύμφωνα με παλιότερα σενάρια, δεν αποκλείονταν η Prodea ακόμα και να προχωρήσει σε προσφορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να πετύχει διπλό στόχο: αφενός να ενισχύσει τη μετοχική βάση, αφετέρου να εισέλθει κεφάλαια στην ίδια την εταιρεία. Αλλωστε, έχει επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν αλλά δεν το προχώρησε λόγω δυσμενών συνθηκών στις κεφαλαιαγορές.

Μένει να φανεί πόσοι εκ των μετόχων (όσοι υπάρχουν με αυτή τη μικρή διασπορά) δώσουν τις μετοχές τους σε αυτή την υποχρεωτική δημόσια πρόταση, καθώς ενδεχομένως χαρτοφυλάκια να βρούνε ευκαιρία να απεμπλακούν από μια εισηγμένη με χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα. Η οποία όμως, προωθεί μεγάλο επενδυτικό πλάνο σχεδόν 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την πώληση ακινήτων στην ΕΤΕ, έναντι συνολικού τιμήματος 237,25 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εισπράξει 83 εκατ. ευρώ για το κτήριο στον Γέρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Αθήνας: Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το συμβόλαιο του μισού δισ. ευρώ – Τι «παίζει» με τους διεκδικητές

Premia Properties: Το discount, ο «χάρτης» των εσόδων και οι επενδύσεις

Και στο βάθος Παγκρήτια, Attica Bank - Τέλος στην υποχρέωση για φυσικό αέριο στα νεόδμητα - Πόσο κοστίζει κάθε «πράσινο» λεωφορείο

gazzetta
gazzetta reader insider insider