Ελληνικό: Εντός στόχων το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης – Η χρηματοδότηση και οι δυσκολίες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Εντός στόχων το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης – Η χρηματοδότηση και οι δυσκολίες
Αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος των έργων της πρώτης φάσης ανάπτυξης στο Ελληνικό θα επιτευχθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, ήτοι στα τέλη 2026 ή αρχές 2027, εμφανίστηκε ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος των στόχων και των έργων της πρώτης φάσης ανάπτυξης στο Ελληνικό θα επιτευχθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, ήτοι στα τέλη 2026 (ή το πολύ αρχές 2027) εμφανίστηκε και χτες ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου (media tour) στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, όπου πάντως, είναι εμφανής η πρόοδος εργασιών σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

«Είμαστε στον δρόμο να τελειώσουμε μεγάλο μέρος από τα έργα μέχρι τα τέλη 2026, ιδίως αν έχουν προωθηθεί και κυβερνητικές ρυθμίσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών με είσοδο από το εξωτερικό. Ο στόχος είναι επιθετικός, είμαι υπέρ του να βάζεις τον πήχη ψηλά. Μέχρι τώρα έχουμε δείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε ένα μεγάλο κομμάτι στόχων, τα στάδια μελετών και θεμελίωσης είναι δύσκολα, τα έχουμε πάρει καλά, κάτι που μας αφήνει να πιστεύουμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Τα περισσότερα έργα όπως η αναδιάταξη στο παραλιακό μέτωπο, με τη Μαρίνα, το Riviera Galleria, τα οικιστικά, το Vouliagmenis Mall, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου, το 35% του πάρκου- περί τα 600 στρέμματα πάνε σε μεγάλο βαθμό καλά και βάσει χρονοδιαγράμματος», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης.

Οι δυσκολίες και η «απάντηση» της Lamda

Ο οποίος μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες, στην πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια η αγορά εξαϋλώθηκε, πολλοί άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό ή εγκατέλειψαν την τεχνική αγορά. «Προχωρούν πολλά έργα παράλληλα. Κοντά στην αδυναμία των κατασκευαστών, σαν κερασάκι ήρθε να προστεθεί η έλλειψη προσωπικού σε πολλούς τομείς», σημείωσε. Για να προσθέσει ότι η Lamda από την πλευρά της κάνει συνεργασίες με κατασκευαστικές από νωρίς πριν βγούνε άλλα projects, προσπαθώντας να βάλει και ξένους στο παιχνίδι (π.χ. η Bouygues στον Πύργο κατοικιών) αλλά και εγχώριες μικρότερες κατασκευαστικές (π.χ. ΕΘΝΟΚΑΤ κ.α.). « Η Κυβέρνηση κοιτάει να νομοθετήσει ώστε να έρθουν από έξω εργάτες, κάτι που είναι απαραίτητο και σε άλλους κλάδους, όπως στον τουρισμό», προσέθεσε ο Οδυσσέας Αθανασίου.

Συμπερασματικά για το έργο του Ελληνικού θα έλεγα ότι πράγματι, είμαστε στο σωστό δρόμο ώστε να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των στόχων μας μέχρι το τέλος του 2026 και μπορούμε να τα καταφέρουμε, πολύ περισσότερο εφόσον ανοίξει και ο δρόμος για την είσοδο εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο».

Η χρηματοδότηση

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι η πρώτη φάση ανάπτυξης είναι καλυμμένη καθώς υπάρχουν τα κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα έσοδα από τις προπωλήσεις κατοικιών, ενώ είχε γίνει και παλιότερα ΑΜΚ ύψους 650 εκατ. ευρώ. Τα δε ομόλογα είναι με σταθερό επιτόκια, άρα ο όμιλος δεν είναι ευάλωτος στις αυξήσεις επιτοκίων τα 650 εκατ. αύξηση κεφαλαίου. «Δεν χρειαζόμαστε καν χρηματοδότηση για το Ελληνικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι projects όπως της Grivalia στα (πρώην) Αστέρια Γλυφάδας ή της Dimand κάνουν καλό στην προσέλκυση ξένων και το κάθε έργο δίνει το δικό του τόνο για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της αξίζει.

Τα κόστη

Αναφορικά με τα κόστη, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «το κόστος υλικών το έχουμε ενσωματώσει, ίσως πάει και καλύτερα πλέον. Όμως, λόγω της έλλειψης εργατικού προσωπικού αυξάνεται το κόστος της εργασίας και κατά ένα τρόπο αυτό προκαλεί προβλήματα και στην εκτέλεση των έργων. Παίρνει ο ένας συνεργεία από τον άλλον, δημιουργώντας μια αστάθεια στην αγορά της ροής των έργων, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό».

Τα χρονοδιαγράμματα

Όπως επίσης σημειώθηκε τόσο από τον κ. Αθανασίου όσο και στη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους της ανάπτυξης, για τα περισσότερα projects, τους προσεχείς μήνες θα είναι ακόμα πιο εμφανείς οι εργασίες και η πρόοδος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Για παράδειγμα, η α’ φάση του Πάρκου (600 – 650 στρέμματα) θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2026. Σε σχέση με το μεγάλο Vouliagmenis Mall των 185 χιλ. τ.μ. (τα 25 χιλ. τ.μ. γραφεία) και των περίπου 250-270 καταστημάτων, το Q1 με Q2 του 2024 θα εκκινήσουν τα κυρίως έργα (θεμελίωση την Άνοιξη), ενώ τις πρόδρομες εργασίες έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ. Επίσης, ήδη ξεκίνησε η εργολαβία από τις Intrakat – METKA για το Sports Center που αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025 ή εντός του 2026. Το πολυτελές εμπορικό συγκρότημα Riviera Galleria στο παραλιακό μέτωπο θα έχει ανάδοχο – κατασκευαστή τον Ιανουάριο του 2024 (υπάρχουν 3 προσφορές που αξιολογούνται), οι εργασίες θα εκκινήσουν αμέσως μετά (θεμελίωση, πρόδρομες εργασίες έως το Πάσχα) και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται για το τέλος 2025 με αρχές 2026. Επίσης, έχουν προχωρήσει έως 70% οι εκσκαφές για την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος (1,5 χλμ., υπόγεια τα 1,15 χλμ. συν τις ράμπες), προσεχώς θα κατασκευαστεί εσωτερική παρακαμπτήριος (με 3+3 λωρίδες) που θα ενώνει τις δύο άκρες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο (Ιούνιο 2025, αλλά με τα τεστ κ.α. προς τα τέλη του έτους). Για το ρέμα Τραχώνων (60% των εκσκαφών ήδη, αντιπλημμυρικά έργα) αναμένεται η ολοκλήρωση το τέλος του 2024, ενώ, ως γνωστόν, έως τα τέλη 2023 θα φαίνονται και οι πρώτοι όροφοι του Riviera Tower. Μέχρι το Πάσχα του 2024 θα φαίνονται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος τα πρώτα χαμηλά κτίρια από την οικιστική γειτονιά κοντά στην παραλία (condos), ενώ και οι κατοικίες θα έχουν παραδοθεί έως το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ξανά ο «φάκελος» φοροαπαλλαγές -  Η σύσταση Στουρνάρα και η «δεξαμενή» των 12,9 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider