Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Η πάταξη της φοροδιαφυγής προϋποθέτει δίκαιους φορολογικούς συντελεστές για όλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Η πάταξη της φοροδιαφυγής προϋποθέτει δίκαιους φορολογικούς συντελεστές για όλους
Μονοδιάστατης λογικής είναι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Μονοδιάστατης λογικής είναι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, ακολουθούν και πάλι την μονοδιάστατη λογική της περαιτέρω ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών και της επαναφοράς των τεκμηρίων, ως ουσιαστικά μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Όπως διαχρονικά επισημαίνουμε, αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η παροχή κινήτρων και αφορολόγητου ορίου σε όλους ανεξαιρέτους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, με τελικό σκοπό την έκδοση αποδείξεων για τα πάντα. Η φοροδιαφυγή απαιτεί «συμπαίκτες». Για να παταχθεί, πέραν του ηθικού θέματος και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, χρειάζεται και όλοι οι συναλλασσόμενοι να έχουν αμοιβαίο όφελος. Αυτό εξασφαλίζεται με ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα με δίκαιους φορολογικούς συντελεστές για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών προϋποθέτει και άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία ενός τουλάχιστον ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το myData, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ειδικότερα, οι συνάδελφοι μας του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, που βάζουν «πλάτη» στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου για λόγους κοινωνικής συνείδησης και υγιούς ανταγωνισμού, διαισθάνονται ότι αδικούνται, καθώς η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και από το παρωχημένο μέτρο των τεκμηρίων. Θεωρείται δηλαδή, πως δεν υπάρχει η περίπτωση μιας ζημιογόνας χρήσης και ότι αναλώνεται κεφάλαιο προηγούμενων ετών. Δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν θυμίσει σε όλους πως το επιχειρείν έχει πολύ συχνά «σκοτεινές» χρονιές. Υπάρχουν ζημιογόνες χρήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Η απαλλαγή από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024 για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ, μονιμοποιεί ουσιαστικά ένα «καταργημένο» στα λόγια τέλος από το 2018 και δημιουργεί επιπλέον βάρη στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές επιχειρήσεις.

Η θέσπιση των αφορολόγητων ορίων μόνο για ορισμένες κατηγορίες πολτών και όχι για το σύνολο, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, είναι άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο.

Παρεμβάσεις, όπως η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα ενίσχυαν το αίσθημα δικαίου και θα βελτίωναν τις συνθήκες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου και της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού ο αγώνας απέναντι στην ακρίβεια

Εφορία: Στην απόχη της ΑΑΔΕ επαγγελματίες - Δηλώνουν μηδενικά κέρδη με τζίρους χιλιάδων ευρώ

Σπαρτιάτες: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

gazzetta
gazzetta reader insider insider