Ανεβαίνουν τα Ομαδικά Συμβόλαια Υγείας 

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνουν τα Ομαδικά Συμβόλαια Υγείας 
Στις 922.000 χιλιάδες ανήλθαν τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας για το 2022, καταγράφοντας άνοδο 7%, σε ετήσια βάση.

Η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας, το «νερό στο κρασί τους» που έβαλαν οι ιδιωτικές κλινικές αλλά και ο ορθολογικός ανταγωνισμός των Ασφαλιστικών εταιρειών, έδωσαν συνδυαστικά βραχεία ώθηση στον ασφαλιστικό Κλάδο Υγείας. Μολονότι αυτή την περίοδο αρχίζουν και ξαναβγαίνουν τα "μαχαίρια" μεταξύ ασφαλιστικών και κλινικών, εξέλιξη που οδηγεί σε αναρρίχηση των τιμών των συμβολαίων τις τάξεως του 5% έως 10%, η αγορά κινείται με αυξητικούς ρυθμούς. Ειδικότερα στις 922.000 χιλιάδες ανήλθαν τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας για το 2022, καταγράφοντας άνοδο 7%, σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που το πλήθος των συμβολαίων ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 3%, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Ανάλογη με των ατομικών υπήρξε και η τάση των ομαδικών συμβολαίων Υγείας, τα οποία ανήλθαν στις 6.025 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2021.

Παράλληλα το πλήθος των ακυρωθέντων έφθασε τα 801, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο 58%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ενεργοί Ασφαλισμένοι Ατομικών & Ομαδικών Ασφαλίσεων

Κατ’ αναλογία προς τα ενεργά συμβόλαια, αύξηση σημειώθηκε και στο πλήθος των συνολικά δηλωθέντων ενεργών ασφαλισμένων το 2022, των ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, κυρίως ασφαλισμένων και καλυπτόμενων/ εξαρτώμενων μελών.

Ειδικότερα, οι δηλωθέντες την 31/12/2022 ενεργοί ασφαλισμένοι των ατομικών ασφαλίσεων Υγείας ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 5% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν τα 1,5 εκατ, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2021.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις συνεχίζουν να σημειώνουν μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία με ποσοστό 56% του αθροίσματος των ενεργών ασφαλισμένων σε σχέση με τις ατομικές, το ποσοστό των οποίων αντιστοιχεί στο 44% του συνόλου.

Ακυρωθέντες Ασφαλισμένοι Ατομικών & Ομαδικών Ασφαλίσεων

Για το 2022, το πλήθος των ασφαλισμένων των «ακυρωθέντων» συμβολαίων προσέγγισε τις 134 χιλιάδες στις ατομικές ασφαλίσεις, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2021.

Αντιθέτως, οι ασφαλισμένοι των «ακυρωθέντων» ομαδικών ασφαλίσεων πλησίασαν τις 58,5 χιλιάδες, εμφανίζοντας σημαντική μείωση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι διαχρονικά οι ατομικές ασφαλίσεις διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των «ακυρωθέντων» ασφαλισμένων, αντιστοιχώντας στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από τις ομαδικές ασφαλίσεις.

Πληρωθείσες Αποζημιώσεις

Οι συνολικές αποζημιώσεις Υγείας (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, εξω-νοσοκομειακής και νοσοκομειακής κάλυψης), που κατεβλήθησαν το 2022 από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, προσέγγισαν τα 610,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αναλυτικότερα οι αποζημιώσεις ατομικών ασφαλίσεων Υγείας ενισχύθηκαν κατά 2% φθάνοντας τα 417 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 96%, δηλαδή σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, αφορούσε σε νοσοκομειακές καλύψεις, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 2% σε σε ετήσια βάση.

Οι εξω-νοσοκομειακές αποζημιώσεις ανήλθαν στα 18,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3% σε σχέση με το 2021.

Οι συνολικές αποζημιώσεις των ομαδικών ασφαλίσεων Υγείας έφθασαν τα 194 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2021.

Το 79% των συνολικών ομαδικών αποζημιώσεων, δηλαδή 152,4 εκατ. ευρώ, αφορούσε σε νοσοκομειακές καλύψεις, οι οποίες σημείωσαν οριακή μείωση, μικρότερη του 1%, σε ετήσια βάση.

Αντιθέτως οι εξω-νοσοκομειακές καλύψεις, σημείωσαν ισχυρή αύξηση 55%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. φθάνοντας τα 41,3 εκατ. ευρώ,

Από την περαιτέρω ανάλυση των συνολικών (άθροισμα ατομικών και ομαδικών) νοσοκομειακών αποζημιώσεων του 2022 που αφορούν σε έξοδα (εξαιρουμένων, δηλαδή, των επιδοματικών αποζημιώσεων), προκύπτει ότι αυτές επιμερίζονται κατά ποσοστό 30% σε αμοιβές ιατρών και κατά 70% στις λοιπές δαπάνες νοσηλείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider