Smartphones με οθόνες που «αυτοθεραπεύονται»; - Σε 5 χρόνια θα βρίσκονται στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Smartphones με οθόνες που «αυτοθεραπεύονται»; - Σε 5 χρόνια θα βρίσκονται στην αγορά
Τα smartphones με οθόνες που θα μπορούν να επισκευαστούν μόνες τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά ως το 2028, αναφέρει σε ανάλυσή της η CCS Insight.

Τα smartphones με οθόνες που θα μπορούν να επισκευαστούν μόνες τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά ως το 2028, αναφέρει σε ανάλυσή της η CCS Insight.

Τα τηλέφωνα θα επισκευάζονται μόνα τους

Αναφέροντας τις κορυφαίες προβλέψεις για το 2024 και μετά, η CCS Insight, τόνισε πως αναμένει από τους κατασκευαστές smartphone να αρχίσουν να παράγουν τηλέφωνα με οθόνες «αυτοθεραπείας» εντός πέντε ετών.

Όσο για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο; Η ενσωμάτωση μιας «νανοεπικάλυψης» στην επιφάνεια της οθόνης, μπορεί, αν το τηλέφωνο γρατσουνιστεί, να δημιουργήσει ένα νέο υλικό που αντιδρά όταν εκτίθεται στον αέρα και επιδιορθώνει την ατέλεια.

Αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να γίνει καθώς εδώ και χρόνια οι εταιρίες μιλούν για οθόνες που αυτοεπισκευάζονται, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι «γίγαντες» της τηλεφωνίας σχεδιάζουν το μέλλον

Ο νοτιοκορεατικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών, η LG, ήδη από το 2013 μιλούσε για προϊόντα που θα επισκευάζονται μόνα τους ενώ το 2017, η Motorola κατέθεσε πατέντα ευρεσιτεχνίας για ένα τηλέφωνο που όταν σπάσει η οθόνη θα «αυτοεπισκευάζεται» μέσω της θερμότητας στις ρωγμές. Στον ίδιο δρόμο και η Apple, είχε καταθέσει πατέντα ευρεσιτεχνίας για ένα iPhone με κάλυμμα οθόνης που θα έφτιαχνε μόνο του όταν καταστραφεί.

Παρά τις προσπάθειες αυτές ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει κάποιο προϊόν που να βρει το δρόμο προς την αγορά καθώς απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και στο marketing προκειμένου να πειστούν οι καταναλωτές πως ένα τέτοιο τηλέφωνο πραγματικά θα αξίζει τα λεφτά του.

Προς το παρόν, οι κατασκευαστές τηλεφώνων γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί όσον αφορά στην τεχνολογία οθόνης. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Mobile στη Βαρκελώνη, η Motorola κυκλοφόρησε ένα smartphone που... επεκτείνεται καθώς το πιέζεις προς τα πάνω, η Samsung με τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα Galaxy Z Fold 5 και Z Flip 5, κατάφερε να δημιουργήσει τηλέφωνα ικανά να αναδιπλώνονται εκατοντάδες χιλιάδες φορές ενώ η HTC παλεύει να κρατήσει τη θέση της στην αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς πλέον πιέζεται από τον ανταγωνισμό της Meta, της Sony και της Apple.

Στα μεταχειρισμένα στρέφεται η Apple

Όσο για την εξέλιξη της Apple; Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα μπει πιο δυναμικά στην αγορά των μεταχειρισμένων smartphone για να περιορίσει τη δημοτικότητά τους που μειώνουν τις πωλήσεις των νέων iPhone.

Κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει δίνοντας κίνητρα στους κατόχους παλαιότερων iPhone να τα ανταλλάξουν με καινούργια ενώ στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας» θα ενισχύσει τον κλάδο ποιοτικών μεταχειρισμένων συσκευών προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιδού μια βαλίτσα που αποκλείεται να μπερδευτεί με άλλη στο αεροδρόμιο

Ζει τζάμπα σε Airbnb εδώ και 541 ημέρες - Τα 2 μοιραία λάθη του ιδιοκτήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider