ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Με επτά εξαγορές σε έξι χρόνια βλέπει τζίρο μισού δισ. ευρώ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Με επτά εξαγορές σε έξι χρόνια βλέπει τζίρο μισού δισ. ευρώ
Η αλυσίδα παγιώνει τη θέση της μεταξύ των ισχυρών παικτών της αγοράς και διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερα μερίδια. Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2022.

Κύκλο εργασιών σχεδόν μισού δισ. ευρώ κατέγραψε το 2022 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, ενισχύοντας το αποτύπωμά της στον χάρτη της οργανωμένης λιανικής στη χώρα μας και παγιώνοντας τη θέση της μεταξύ των μεγάλων «παικτών» της αγοράς των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, το 2022 ο κύκλος εργασιών της γνωστής αλυσίδας ανήλθε μια ανάσα από τα 500 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα σε 497,81 εκατ. ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 419,80 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 18,58%.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων παραμένουν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 2,13 εκατ. ευρώ, έναντι 2,37 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας μείωση κατά 10,10%. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κρίνεται ικανοποιητική, με τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2022 να ανέρχονται σε 18,07 εκατ. ευρώ έναντι 16,55 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Προοπτικές για το 2023

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, επενδύοντας και φέτος στη δημιουργία νέων καταστημάτων, κυρίως σε περιοχές όπου έχει μικρή ή και καθόλου παρουσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων. Στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, ανάλογα με τον τομέα ενασχόλησής του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα σε ένα συνεχώς αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Οι προοπτικές για το 2023 διαφαίνονται πολύ θετικές λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων και το συνεχώς αυξανόμενο καταναλωτικό κοινό που ανταποκρίνεται στην πολιτική της εταιρείας μας που αφορά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας με ποιοτικά προϊόντα στην καλύτερη τιμή», σημειώνεται.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 780.000 ευρώ.

Το μπαράζ εξαγορών που «γιγάντωσε» την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Τον Μάρτιο του 2023 η Κρητικός προχώρησε στην εξαγορά των σούπερ μάρκετ Katerina's Market στη Μεσσηνιακή Μάνη. Αυτή ήταν η πρώτη εξαγορά της αλυσίδας για το 2023 και η έβδομη από το 2017, έτος κατά το οποίο η Κρητικός ξεκίνησε την πιο παραγωγική της φάση…

Στις αρχές Οκτωβρίου 2022 η Κρητικός ανακοίνωσε την εξαγορά της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης, αποκτώντας τα 17 καταστήματα του ομίλου σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην Κρήτη.

Περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα - λίγο πριν την εκπνοή του καλοκαιριού του 2022 - η αλυσίδα ανακοίνωσε την εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε., σε μια κίνηση ματ προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη. Η συμφωνία αφορούσε στην ένταξη στο δυναμικό της Κρητικός των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, καθώς και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους.

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Με επτά εξαγορές σε έξι χρόνια παγιώνει τη θέση της στους μεγάλους των σούπερ μάρκετ

Η αμέσως προηγούμενη εξαγορά στην οποία προχώρησε η αλυσίδα Κρητικός έλαβε χώρα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ήταν το 2019 όταν απέκτησε τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ΜΑΚΟ, συμφερόντων Κώστα Μαλαμίδη.

Ένα χρόνο νωρίτερα και δη το 2018 η Κρητικός προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΜΕΡΙΜΝΑ που δραστηριοποιούνταν στο νομό Αττικής και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Περιστερίου και Ταύρου.

Ένα από τα πιο παραγωγικά έτη για την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αποτέλεσε το 2017, πραγματοποιώντας τότε δύο εξαγορές. Στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε η είσοδός της στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας ΥΠΕΡ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, η οποία δραστηριοποιείτο στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, με την Κρητικός να υλοποιεί το πρώτο της τότε βήμα για άνοδο στη Βόρεια Ελλάδα και να ενισχύει την παρουσία της στη Δυτική Μακεδονία με 35 επιπλέον καταστήματα. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2017, η Κρητικός απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αλυσίδας CRM–ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη, μιας αλυσίδας που αριθμούσε 92 συνδεδεμένα μέλη και λειτουργούσε μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης.

Η ιστορία της αλυσίδας Κρητικός ξεκίνησε το 1948 όταν ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της περιοχής για τη δημιουργία ενός κλασικού παντοπωλείου... Η επιθυμία του να προσφέρει στην τοπική κοινωνία τον οδήγησε στη δημιουργία και άλλων καταστημάτων στην περιοχή. Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά του, οι Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός, δημιουργούν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983. Η ΑΝΕΔΗΚ ιδρύεται το 1996, ενώ το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας και επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με πέντε νέα καταστήματα.

Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων αποτελείται από 833 καταστήματα (319 εταιρικά και 514 franchise και αντιπρόσωποι).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ – Όλες οι επιδοτήσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους

ΤΕΡΝΑ: Πώς ίδιες επενδύσεις και ιδιωτικά έργα στηρίζουν το ανεκτέλεστο «γίγας» των 5,7 δισ. – Η «λίστα» των συμβάσεων

Πού ποντάρει η Nespresso Ελλάς για να πετύχει ανάπτυξη τζίρου – Πώς διαχειρίζεται τις προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider