Instacart: Στα 10 δισ. δολάρια η αποτίμηση της ανταγωνίστριας της Amazon μετά την IPO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Instacart: Στα 10 δισ. δολάρια η αποτίμηση της ανταγωνίστριας της Amazon μετά την IPO
Η Instacart, η εταιρεία διανομής ειδών παντοπωλείου που άνθησε επιχειρηματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τιμολόγησε την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) τη Δευτέρα στα 30 δολάρια ανά μετοχή

Η Instacart, η εταιρεία διανομής ειδών παντοπωλείου που άνθησε επιχειρηματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τιμολόγησε την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) τη Δευτέρα στα 30 δολάρια ανά μετοχή, γεγονός που θα την κάνει την πρώτη μεγάλη εταιρία του τεχνολογικού κλάδου που στηρίζεται σε επενδυτικά κεφάλαια, η οποία θα εισαχθεί στο αμερικανικό Χρηματιστήριο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η προσφορά κινήθηκε στην κορυφή του αναμενόμενου εύρους από 28 έως 30 δολάρια ανά μετοχή και αποτιμά την Instacart σε περίπου 10 δισ. δολάρια σε πλήρως μειωμένη βάση.

Πουλήθηκαν 22 εκατομμύρια μετοχές στην αρχική δημόσια προσφορά, με 14,1 εκατ. να προέρχονται από την εταιρεία και 7,9 εκατομμύρια από υφιστάμενους μετόχους. Η μετοχή πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στον δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τρίτη με το σύμβολο «CART».

Ποια είναι η Instacart;

Η 11χρονη εταιρεία, η οποία παραδίδει είδη παντοπωλείου από αλυσίδες όπως η Kroger, η Costco και η Wegmans, έπρεπε να ρίξει δραματικά την τιμή της μετοχής της για να την κάνει ελκυστική στους επενδυτές της δημόσιας αγοράς. Στις αρχές του 2021, στην κορύφωση της πανδημίας του covid, η Instacart συγκέντρωσε χρήματα που αποτιμήθηκαν στα 39 δισ. δολάρια, ή 125 δολάρια ανά μετοχή, από διακεκριμένες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών όπως η Sequoia Capital και η Andreessen Horowitz, μαζί με τους διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων Fidelity και T. Rowe Price.

Η αγορά IPO τεχνολογίας έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια ώθησαν τους επενδυτές εκτός κινδύνου και οδήγησαν σε βουτιά στις τιμές των μετοχών Διαδικτύου και λογισμικού. Οι επιδόσεις της Instacart, μαζί με το ντεμπούτο του προμηθευτή λογισμικού cloud Klaviyo, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν άλλες παρόμοιες εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο θα τολμήσουν αυτό το βήμα.

Η Instacart θυσίασε την ανάπτυξη στο βωμό της κερδοφορίας, αποδεικνύοντας ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο μπορεί να αποφέρει κέρδη. Τα έσοδα αυξήθηκαν 15% το δεύτερο τρίμηνο στα 716 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας επιβράδυνση από την αύξηση κατά 40% την προηγούμενη περίοδο και περίπου 600% τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Η εταιρεία μείωσε τον αριθμό εργαζομένων στα μέσα του 2022 και μείωσε τα κόστη που σχετίζονται με την υποστήριξη πελατών.

Η εταιρία άρχισε να δημιουργεί κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και το τελευταίο τρίμηνο ανέφερε καθαρά έσοδα 114 εκατομμυρίων δολαρίων, από 8 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Η «κόντρα» με την Amazon

Στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, η Instacart θα αποτιμηθεί σε περίπου 3,5 φορές τα ετήσια έσοδά της. Η εταιρία delivery τροφίμων DoorDash, την οποία η Instacart κατονομάζει ως ανταγωνιστή στο ενημερωτικό δελτίο της, διαπραγματεύεται με 4,25 φορές τα έσοδα. Τα έσοδα της DoorDash το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν ταχύτερα, κατά 33%, αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να χάνει χρήματα.

Οι μετοχές της Uber διαπραγματεύονται με λιγότερα από 3πλάσια έσοδα. Να σημειωθεί, πως η επιχείρηση Uber Eats, αναφέρεται επίσης ως ανταγωνιστής της Instacart.

Το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού της Instacart προέρχεται από την Amazon καθώς και από μεγάλους λιανοπωλητές, όπως η Target και η Walmart, που έχουν τις δικές τους υπηρεσίες παράδοσης. Η Target εξαγόρασε τη Shipt το 2017 για 550 εκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχική σύνθεση

Η Sequoia είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Instacart, με μερίδιο 15%. Ενώ η εταιρεία Silicon Valley έχει κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη συνολική επένδυσή της, τα 50 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές που αγόρασε το 2021 αξίζουν τώρα περίπου το ένα τέταρτο αυτού του ποσού.

Ο συνιδρυτής της Instacart, Apoorva Mehta, κατέχει μετοχές αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων και πουλά ένα μικρό μέρος τους στην IPO. Ο Mehta είναι εκτελεστικός πρόεδρος από τότε που η εταιρεία διόρισε το πρώην στέλεχος του Facebook, Fidji Simo ως διάδοχό του στη θέση του CEO το 2021. Ο Mehta παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο σε συνδυασμό με την IPO και ο Simo αναλαμβάνει τον ρόλο του προέδρου. Η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase ηγούνται της συμφωνίας.

Μόνο το 8% περίπου των υφιστάμενων μετοχών της Instacart διατέθηκαν στην προσφορά, με το 36% αυτών που πωλήθηκαν να προέρχονται από υφιστάμενους μετόχους. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι συνιδρυτές Brandon Leonardo και Maxwell Mullen πουλούν 1,5 εκατομμύριο ο καθένας, ενώ ο Mehta πουλά 700.000. Πρώην εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν εκτελεστικούς ρόλους ή εργάζονταν στην παραγωγή ή στη μηχανολογία, πωλούν συνολικά 3,2 εκατομμύρια μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής μηνιαίας συνδρομής στο Χ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές του ελαιόλαδου - «Άλμα» πάνω από 130% σε έναν χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider