Έφτιαξε εταιρεία όσο σπούδαζε και τώρα αξίζει 88 εκατ. ευρώ: «Όλα είναι πιθανά»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έφτιαξε εταιρεία όσο σπούδαζε και τώρα αξίζει 88 εκατ. ευρώ: «Όλα είναι πιθανά»
Η Rent the Runway ανακοίνωσε ρεκόρ ενεργών συνδρομητών (145.200) τον Ιούνιο με έσοδα 272 εκατ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τους ανταγωνιστές της.

Η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rent the Runway, Τζένιφερ Χάιμαν, σκέφτηκε την ιδέα για την εταιρεία της που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση ρούχων, το 2008, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Κατά τη διάρκεια του Τhanksgiving, η αδερφή της, της αποκάλυψε ότι είχε ένα μεγάλο χρέος στην πιστωτική της κάρτα, όταν αγόρασε ένα φόρεμα 2.000 δολαρίων της Bergdorf Goodman, που δεν μπορούσε να «σηκώσει» η τσέπη της. Ήθελε να φοράει ένα καλό ένδυμα για μια επίσημη φωτογράφιση, όμως επειδή είχε ήδη χρησιμοποιήσει ό,τι είχε στην ντουλάπα της, σκέφτηκε πως μια νέα αγορά για την ανανέωση της καρνταρόμπας της, ήταν αναγκαία.

«Όποτε μπαίνεις σε ένα κατάστημα και αγοράζεις κάτι, γνωρίζοντας ότι θα το φορέσεις μία, δύο, τρεις φορές και μετά θα το βάλεις στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου, πρέπει να σκεφτείς μακροπρόθεσμα. Μια οικονομικά βιώσιμη λύση είναι να το νοικιάσεις», υπογράμμισε η επιχειρηματίας σε μια ομιλία της σε εκδήλωση. «Όλα είναι δυνατά. Είμασταν έτοιμες να νοικιάσουμε ρούχα στα πλαίσια του fast fashion. (σσ Το fast fashion έχει να κάνει με οικονομικά ρούχα και αξεσουάρ που παραπέμπουν -αν όχι αντιγράφουν πλήρως- σε εικόνες γνωστών σχεδιαστών και τις επιλογές πολλών διάσημων. Παράγονται σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό παράλληλα κόστος, κάτι που δίνει πρόσβαση και δυνατότητα σε όλους να τα αγοράσουν). Αυτό μου έδωσε σιγουριά ότι η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να ακμάσει» διευκρίνισε η 42χρονη.

Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τη συμφοιτήτριά της, Τζένιφερ Φλάις, κυκλοφόρησαν τη Rent the Runway. Η εταιρεία κέρδισε διακρίσεις τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σημερινής βιομηχανίας ενοικίασης ρούχων. Τώρα έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 95,93 εκατομμυρίων δολαρίων (88 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τη στήλη Make It του CNBC.

Λίγες ημέρες αφότου η επιχείρηση εισήχθη στα χρηματιστηριακά ταμπλό της Wall Street τον Οκτώβριο του 2021, το μερίδιο της Χάιμαν ανέρχονταν σε 5,1% επί του συνόλου των μετοχών και αντιστοιχούσε σε 38 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 35 εκατ. ευρώ), όπως εκτιμά το Forbes. Η τιμή ανά μετοχή της Rent the Runway έχει υποχωρήσει σημαντικά έκτοτε - επί του παρόντος λιγότερο από 2 δολάρια, όταν ξεκίνησε με 21 από την IPO.

Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ρεκόρ ενεργών συνδρομητών (145.200) τον Ιούνιο και ξεπερνά τους «νεότερους» ανταγωνιστές σε επίπεδο εσόδων: 296,4 εκατομμύρια δολάρια (272 εκατ. ευρώ) από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, έναντι μόλις 130 εκατομμύρια δολαρίων (σχεδόν 120 εκατ. δολάρια) για την Nuuly της URBN, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όμως, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό αν η Χάιμαν δεν έπειθε τους ανθρώπους ότι οι ιδέες της αξίζουν, με βασική της στρατηγική, τη διπλωματική προσέγγιση και το ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας. Σε μια συνάντηση κατά τα πρώτα επιχειρηματικά της βήματα, δέχτηκε τα «πυρά» της σχεδιάστριας μόδας Diane von Furstenberg, αλλά δεν το έβαλε και άκουσε προσεκτικά όσα της είπε. Όταν ήρθε η σειρά της να μιλήσει, εξήγησε στη σχεδιάστρια πως η Rent the Runway θα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους οίκους μόδας, προσελκύοντας πελάτες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ρούχα τους.

«Ήταν ένα αποτελεσματικό επιχείρημα και η von Furstenberg εντυπωσιάστηκε από τη διαφάνεια και την ικανότητά μου να συμμετέχω σε έναν πολιτισμένο διάλογο, παρά την σκληρή κριτική που άκουσα. Η ίδια μάλιστα συνεργάστηκε μαζί μας και μας σύστησε σε άλλους συναδέλφους της αλλά και γνωστούς δημοσιογράφους του χώρου» πρόσθεσε. «Χρειαζόμασταν απεγνωσμένα τις πρώτες ημέρες να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε να μας εμπιστευτεί πραγματικά μιας και στόχος μας είναι να πάρουμε τα σχέδια και τα αποθέματά τους. Όχι να κανιβαλίσουμε τις εταιρείες τους» επεσήμανε καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 1.820 ευρώ την ημέρα ως νταντά» - Η «δεύτερη» ζωή 34χρονης

Στο «μυαλό» ενός 25χρονου «σορτάκια»: Έβγαλε 7,3 εκατ. ευρώ σε 2 έτη

Σκάνδαλα και 7 δισ. ευρώ στα «χέρια» 31χρονου - Ο νέος ηγέτης της JBS

gazzetta
gazzetta reader insider insider