Από θυρωρός σε μοτέλ, με 1,1 δισ. ευρώ στα 45 του: «Ζω ένα όνειρο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από θυρωρός σε μοτέλ, με 1,1 δισ. ευρώ στα 45 του: «Ζω ένα όνειρο»
«Αν όλα τα μοτέλ βασίζονταν στην αγάπη, θα πέθαιναν από την πείνα». Πώς κατάφερε να δημιουργήσει από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας.

Ο Σου-τζιν Λι, ιδρυτής και πρόεδρος του Yanolja, ενός ιστότοπου κρατήσεων για ξενοδοχεία, πριν λανσάρει την άκρως κερδοφόρα όπως αποδείχτηκε ιδέα του και αποκτήσει μια επιτυχημένη καριέρα, έκανε τα πρώτα του βήματα ως θυρωρός σε μοτέλ. Τα εργασιακά του βιώματα τον ενέπνευσαν να ιδρύσει τη δημοφιλή ταξιδιωτική εφαρμογή, που έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις με πάνω από 57 εκατομμύρια ανθρώπους να την έχουν κατεβάσει και να τη χρησιμοποιούν ενεργά.

Η επιτυχία της Yanolja βοήθησε τον Λι να χτίσει και τη δική του περιουσία, που ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολάρια (1,1 δισ. ευρώ), κατέχοντας το 1/3 των μετοχών του ταξιδιωτικού κολοσσού, μαζί με τη γυναίκα και τις δύο κόρες του, σύμφωνα με το Forbes, μπαίνοντας στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους της Κορέας αυτή την άνοιξη. Αλλά η Yanolja γεννήθηκε από ανάγκη και όχι από αγάπη για τα ταξίδια. Ο Λι έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία και έμεινε με μέλη της οικογένειας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σύμφωνα με το Bloomberg. Στα 23 του, καθάριζε δωμάτια σε ένα «love hotel» - ένα είδος μοτέλ γνωστό για την προσφορά βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων με ωριαία τιμή - με αντάλλαγμα ένα σταθερό μισθό και ένα μέρος για να μείνει.

«Μέρα με τη μέρα, ένιωθα άθλια, αλλά το πάλευα, δεν εγκατέλειψα», δήλωνε ο 45χρονος πλέον επιχειρηματίας στο Bloomberg το 2017. «Αισθάνομαι σαν να ζω ένα όνειρο τώρα» πρόσθεσε. Αφού αποταμίευσε τα χρήματά του, επένδυσε σε μετοχές και ξεκίνησε μια επιχείρηση με σαλάτες, η οποία όμως φαλίρισε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει «στην αγκαλιά» του κλάδου της φιλοξενίας, που γνώριζε καλά.

Ωστόσο, όταν η Νότια Κορέα ψήφισε νόμο κατά της πορνείας στο 2004, ο Λι ανησυχούσε ότι τα συγκεκριμένα μοτέλ θα έκλειναν και έτσι αποφάσισε να κάνει ένα δυναμικό rebranding. Δημιούργησε μια πλατφόρμα για κριτικές ξενοδοχείων το 2005, που ονομάστηκε Yanolja δύο χρόνια αργότερα. Στόχος του ήταν να εκσυγχρονίσει τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ακίνητα, ώστε να πείσει τα νεαρά ζευγάρια και τους ταξιδιώτες ότι ήταν ασφαλή, άνετα και οικονομικά για να εκπληρώσουν τις φαντασίες τους.

«Αν όλα τα μοτέλ βασίζονταν στην αγάπη, θα πέθαιναν από την πείνα», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μάθαινε από τα σχόλια των επισκεπτών και βελτίωνε τις υπηρεσίες του app του για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων. Τον Ιούνιο του 2019, η Yanolja έγινε η όγδοη startup «unicorn» της Νότιας Κορέας με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (σσ: Ο όρος δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2013, από την Αϊλήν Λι, που επέλεξε το μυθικό ζώο για να εξηγήσει τη στατιστική σπανιότητα τέτοιων επιτυχημένων εγχειρημάτων).

Δύο χρόνια αργότερα, η επενδυτική SoftBank αγόρασε ένα μειοψηφικό μερίδιο στη Yanolja για 6,7 δισ. δολάρια δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, με την επιχείρηση του Λι να μην βιάζεται να ανακοινώσει μια IPO καθώς όπως όλος ο κλάδος της φιλοξενίας, εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19.

Η Yanolja έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τις κρατήσεις, έχοντας λανσάρει το Yanolja Cloud, το δικό της λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για άλλες πλατφόρμες φιλοξενίας και αναψυχής, ήδη το 2021, μετρώντας πλέον 19 εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν τις σύγχρονες υπηρεσίες για ταξίδια και εύρεση ακινήτων σύντομης διαμονής, που φυσικά θα διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα και ανωνυμία.

Ο Κιμ μιλώντας στο Reuters το 2019, δήλωσε περήφανος που κατάφερε να αλλάξει την κουλτούρα και την αντίληψη του κόσμου για τα love hotels. «Προηγουμένως, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε σε μοτέλ από αμηχανία. Αλλά έχουμε προσελκύσει επισκέπτες ακόμα και για ταξίδια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που συνέβη τόσο στη δική μου ζωή όσο και σε πολλές ζωές άλλων ανθρώπων» επεσήμανε καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ξεκίνησα χωρίς χρήματα και φέτος έβγαλα 3,6 εκατ. ευρώ» - Η επιτυχία μίας 28χρονης

Κατέβαλε 711.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 3.311 εργαζομένους του

«Με 8 ώρες δουλειάς από το σπίτι, βγάζω 18.500 ευρώ»: Πώς τα κατάφερε ένας 50χρονος πατέρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider