Η εξαγορά της Volterra «βήμα» για μερίδιο 20-25% της Mytilineos στο ρεύμα – «Σήμα» συγκέντρωσης της λιανικής

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εξαγορά της Volterra «βήμα» για μερίδιο 20-25% της Mytilineos στο ρεύμα – «Σήμα» συγκέντρωσης της λιανικής
Στο 13% το μερίδιο της Protergia με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου προμήθειας της θυγατρικής της ΑΒΑΞ, έπειτα και από την απόκτηση της Watt & Volt τον περασμένο Αύγουστο. Η σημασία «ισορροπημένης» συμμετοχής ανάμεσα στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ενίσχυση της τάσης για consolidation στον κλάδο, λόγω της πίεσης ρευστότητας.

Στην απόκτηση ενός μεριδίου 1,84% στην εγχώρια λιανική ρεύματος (ως ποσοστού στις συνολικές ποσότητες ρεύματος που προμηθεύονται οι εγχώριοι καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα), και στη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης κατά 25.200 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «μεταφράζεται» για την Protergia η εξαγορά από τη Mytilineos της Volterra.

Το deal αποτελεί τη δεύτερη κίνηση της Mytilineos για ενίσχυση της θέσης στη λιανική ρεύματος (αλλά και αερίου) μέσω εξαγορών, μετά την απόκτηση τον περασμένο Αύγουστο της Watt & Volt. Έτσι, η προσθήκη χαρτοφυλακίων πελατών στην υφιστάμενη καταναλωτική βάση της Protergia, αναδεικνύεται σε σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας στον κλάδο προμήθειας ενεργειακών προϊόντων, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της συμφωνίας, η Mytilineos αφήνει ανοικτό «παράθυρο» να υπάρξουν και νέες εξαγορές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Μάιος 2023), η Protergia εκπροσωπεί 299.090 μετρητές σε χαμηλή και μέση τάση ανά την επικράτεια, ενώ άλλοι 181.468 υπάγονται στο χαρτοφυλάκιο της Watt & Volt. Κάτι που σημαίνει πως, χάρις στη νέα εξαγορά, η Mytilineos σπάει το «φράγμα» των 500.000 πελατών (φτάνοντας για την ακρίβεια στους 505.767 πελάτες).

Ως συνέπεια, εδραιώνει ακόμη περισσότερο την πρωτοκαθεδρία της ανάμεσα στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι ο αμέσως επόμενος μεγαλύτερος προμηθευτής εκπροσωπούσε τον Μάιο 309.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ισορροπία ηλεκτροπαραγωγής – προμήθειας

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία ερμηνεύεται ως «σκαλοπάτι» για την ενίσχυση του μεριδίου της Protergia στο 20-25% το 2024 (ως ποσοστού εκπροσώπησης φορτίου), όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Mytilineos για την εξαγορά. Τα επόμενα «σκαλοπάτια», σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα προέλθουν από την προσέλκυση νέων πελατών στη μέση και τη χαμηλή τάση, καθώς και βιομηχανικών καταναλωτών – μάλιστα, από το επόμενο έτος, η Protergia θα γίνει ο κύριος προμηθευτής ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι κινήσεις για διεύρυνση του μεριδίου της Protergia στη λιανική ρεύματος «συγχρονίζονται» με την προδιαγεγραμμένη ενίσχυση της θέσης της Mytilineos στην ηλεκτροπαραγωγή. Η εταιρεία κατέχει ήδη μερίδιο 16,48% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (στοιχεία Ιουνίου 2023), το οποίο πρόκειται να αυξηθεί αισθητά τους αμέσως επόμενους μήνες, με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας αερίου (CCGT) ισχύος 826 MW.

Διευρυμένη καταναλωτική «δεξαμενή»

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, η ισορροπία μεταξύ παραγωγής και προμήθειας ρεύματος (με όρους μεριδίων) θα «θωρακίσει» την εταιρεία από ενδεχόμενες σημαντικές αυξομειώσεις των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών. Μάλιστα, αυτή η «θωράκιση» είναι ακόμη σημαντικότερη στη δεδομένη συγκυρία, όπου το τοπίο στην ενέργεια κάθε άλλο παρά προβλέψιμο είναι. Έτσι, η δραστηριοποίηση στον ένα κλάδο ουσιαστικά λειτουργεί ως αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) για τον άλλο τομέα.

Όπως είναι φυσικό, η ενίσχυση της καταναλωτικής βάσης στο ρεύμα (και το αέριο) έχει και αυτόνομα επιχειρηματική αξία. Η αξία αυτή πρόκειται να διευρυνθεί από την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών (π.χ. προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων), αλλά και προϊόντα «έξυπνης» ενεργειακής διαχείρισης. Η Mytilineos έχει ήδη παρουσία στην ανάπτυξη ανάλογων προϊόντων μέσω της Avokado, της start-up που έχει ιδρύσει.

Consolidation της αγοράς

Από την άλλη πλευρά, το deal σηματοδοτεί την «έξοδο» της ABAΞ από τον κλάδο προμήθειας ρεύματος, σηματοδοτώντας επομένως ένα ακόμη βήμα για τη συγκέντρωση της εγχώριας λιανικής. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ενεργειακή κρίση πιθανότατα θα είχε «πυροδοτήσει» και άλλες εξαγορές ή συγχωνεύσεις, αν δεν είχε θεσπισθεί η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών σε νέο πάροχο. Κάτι που εξαφανίζει την «ορατότητα» των προς πώληση (και εξαγορά) χαρτοφυλακίων πελατών.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η κρίση θα είχε επιταχύνει το consolidation της λιανικής ρεύματος, με καταλύτη την πίεση που επέφερε στη ρευστότητα των εταιρειών. Κι αυτό γιατί οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές αναγκάζουν τους παρόχους να επιστρατεύουν τεράστια κεφάλαια όχι μόνο για να προαγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύουν τους πελάτες τους, αλλά και για να καλύπτουν τα χρέη από τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Μάλιστα, η δυνατότητα αλλαγής παρόχου χωρίς εξόφληση του προηγούμενου προμηθευτή (ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός»), σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτίναξε τα φέσια. Έτσι, πλέον υπολογίζονται σε 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έχεις μήνυμα από την ΑΑΔΕ για ρυθμίσεις και φορο-υποχρεώσεις

Άνοιγμα στον... τουρισμό πολυτελείας κάνει η εφαρμογή quick commerce Pop Market

gazzetta
gazzetta reader insider insider