Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Μέρισμα 20% των κερδών το 2024 και πιθανή επαναγορά ιδίων μετοχών – Ανοδική αναθεώρηση στόχων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Μέρισμα 20% των κερδών το 2024 και πιθανή επαναγορά ιδίων μετοχών – Ανοδική αναθεώρηση στόχων
Η Διοίκηση της Τράπεζας αναθεωρεί ανοδικά για το τέλος του 2023 τον στόχο για τα καθαρά συνολικά έσοδα, σε άνω των 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Μεταξύ άλλων, αναθεωρείται ανοδικά στο 14%, ο στόχος για τον δείκτη CET1. Στο 6,5% ή και χαμηλότερα στο τέλος του έτους ο δείκτης ΝΡΕ, πρόβλεψη για πιστωτική επέκταση σε μέσο μονοψήφιο ποσοστό.

Τη δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μετόχους, της τάξεως του 20% από τα κέρδη του 2023 το 2024, δίνει η ισχυρή κερδοφορία και το «χτίσιμο» κεφαλαίων που έχει επιτύχει η Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως ανέφερε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου της Τράπεζας, η επιβράβευση των μετόχων, μετά από χρόνια μη διανομής μερίσματος, ενδέχεται να συνδυαστεί και με επαναγορά ιδίων μετοχών, υπό την προϋπόθεση έγκρισης των εποπτικών αρχών.

Η Διοίκηση της Alpha Bank ερωτήθηκε και για την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί στην Ελλάδα, καθώς αναμένονται ακόμη οι αξιολογήσεις από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει επισήμως η ΕΚΤ. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως είπε η Διοίκηση, μαζί με τις φιλικές επενδυτικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, θα διευρύνουν σημαντικά το φάσμα των επενδυτών στη χώρα μας.

Η Διοίκηση της Alpha Bank ερωτήθηκε και για την προοπτική η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, επιβάλλοντας έκτακτη φορολόγηση στα τραπεζικά κέρδη. Διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει εκ μέρους της κυβέρνησης, ο CEO Βασίλης Ψάλτης σχολίασε ότι τα δεδομένα για τις δύο χώρες είναι διαφορετικά, τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικού background (η Ιταλία έχει πρωτογενές έλλειμμα και πρέπει να το χρηματοδοτήσει ενώ η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα), όσο και σε δυνατότητες αναχρηματοδότησης (η Ελλάδα αναχρηματοδοτεί το χρέος της με το χαμηλότερο κόστος στην ΕΕ). Επιπλέον, όπως είπε, η στόχευση της ιταλικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, έχει επιτευχθεί ήδη στην Ελλάδα με το «πάγωμα» του επιτοκίου euribor που αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Αναθεωρούνται ανοδικά οι στόχοι

Εστιάζοντας στις επιδόσεις της Alpha Bank, η Διοίκηση της Τράπεζας είπε στους αναλυτές ότι αναθεωρεί ανοδικά για το τέλος του 2023 τον στόχο για τα καθαρά συνολικά έσοδα, σε άνω των 2,2 δισ. ευρώ (από περίπου 2,1 δις. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), έναντι 1,1 δις. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Στο ίδιο μήκος κύματος αναθεωρείται ανοδικά για το τέλος του έτους, στο 14% από περίπου 13,5% προηγούμενη πρόβλεψη, ο στόχος για τον δείκτη κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1. Αναφέρθηκε ότι 20 μ.β. αναμένεται να προσθέσει στον δείκτη CET1 υλοποίηση μέχρι το τέλος του έτους νέας τιτλοποίησης ενήμερων δανείων, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Σημαντική μείωση αναμένεται επίσης στο κόστος πιστωτικού κινδύνου (περίπου στις 80 μονάδες βάσης από 85 μ.β. προηγούμενη πρόβλεψη). Όπως αναφέρθηκε, ο δείκτης ΝΡΕ αναμένεται να υποχωρήσει στο 6,5% ή και χαμηλότερα στο τέλος του έτους, μέσω οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 350 εκατ. ευρώ και ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμοί) 150 εκατ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο του 2023. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η Τράπεζα παρουσιάζει συνολικά το α΄ εξάμηνο εικόνα μηδενικής εισροής νέων κόκκινων δανείων (στο β΄ τρίμηνο υπήρξε εισροή περίπου 100 εκατ. από ένα μοναδικό δάνειο) και εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει βελτίωση στο β΄εξάμηνο.

Βελτιωμένη στο β΄ εξάμηνο προβλέφθηκε και η εικόνα των αποπληρωμών δανείων (η Διοίκηση της Τράπεζας έκανε λόγο για αποπληρωμές δανείων 1,6 δις) που επηρεάζει την τελική εικόνα της πιστωτικής επέκτασης για την Τράπεζα.

Ανέφερε ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 3,3 δισ. ευρώ, με καθαρή προσθήκη νέων εκταμιεύσεων 1,5 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο. Η Διοίκηση της Τράπεζας έκανε λόγο για τα νέα μεγάλα projects στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν την πρόβλεψή της για ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε μέσο μονοψήφιο ποσοστό φέτος.

Αναφερόμενη στους λοιπούς βασικούς της στόχους, η Διοίκηση της Alpha Bank είπε ότι περιμένει πλέον δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 45% το 2023 από προηγούμενη εκτίμηση για δείκτη χαμηλότερο του 47%, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 11% από 10% που προέβλεπε αρχικά, ενσώματα ίδια κεφάλαια άνω των 6,2 δισ. ευρώ από προηγούμενη εκτίμηση για ποσό άνω των 6 δισ. και κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,29 ευρώ από 0,25 ευρώ πριν.

Για το 2025, οι στόχοι της Διοίκησης της Alpha Bank προβλέπουν συνολικά έσοδα περίπου 2,3 δισ. ευρώ, δείκτη κόστους προς έσοδα περίπου 40%, κόστος πιστωτικού κινδύνου κάτω των 70 μ.β., απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 12%, κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,30 ευρώ, ενσώματα ίδια κεφάλαια άνω των 7 δισ. ευρώ και fully loaded δείκτη CET1 περίπου 16%. Η Διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι στο α΄ εξάμηνο 2023 δημιουργήθηκε οργανικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ που ενίσχυσε τον δείκτη CET1 (1 δισ. ευρώ του συνολικού ισοδύναμου εποπτικού κεφαλαίου), ενώ ο στόχος για την περίοδο 2023 – 2025 είναι η σωρευτική παραγωγή κεφαλαίων CET1 κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Η εικόνα των επιδόσεων του α΄ εξαμήνου της Alpha Bank έδειξε τριμηνιαία αύξηση 4% σε επίπεδο καθαρών επιτοκιακών εσόδων, 10% σε επίπεδο εσόδων προμηθειών, δείκτη κόστους προς έσοδα στο 44,2%, χαμηλότερο κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε εξαμηνιαία βάση, κόστος πιστωτικού κινδύνου στις 76 μ.β., αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3% σε ετήσια βάση, αύξηση καταθέσεων κατά 7% σε ετήσια βάση, δείκτη κάλυψης ρευστότητας LCR 176%, αύξηση κατά 144 μ.β. του δείκτη CET1%, αύξηση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CAD κατά 280 μ.β. και αύξηση του δείκτη κεφαλαίων MREL κατά 355 μ.β. από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας, η Alpha Bank διαθέτει buffer 600 εκατ. ευρώ αναφορικά με τις απαιτήσεις έκδοσης κεφαλαίων MREL το 2024 και δεν αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω ομολογιακές εκδόσεις το β΄ εξάμηνο 2023.

Οι 6 προτεραιότητες

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank, η Διοίκηση της Τράπεζας έθεσε, τέλος, έξι προτεραιότητες.

1) Την ενίσχυση της ψηφιοποίησης και την έμφαση σε τομείς υψηλής απόδοσης στη Λιανική Τραπεζική, με στόχο τη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κατά περίπου 16 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2022 - 2025
2) Την «ανακαίνιση» του μοντέλου εξυπηρέτησης ώστε να αυξηθεί και η διείσδυση των εργασιών στη διαχείριση περιουσίας. Στόχος είναι η αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13% την περίοδο 2022 – 2025
3) Την σταθεροποίηση της ηγετικής θέσης στο Wholesale Banking με ετήσια αύξηση περίπου 4% στα συνολικά έσοδα την περίοδο 2022 – 2025
4) Την βελτίωση του παραγόμενου κεφαλαίου από τις διεθνείς δραστηριότητες, με στόχο αύξηση κατά 15% των συνολικών εσόδων την περίοδο 2022 – 2025
5) Την διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού, με στόχο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων περίπου 4% το 2025
6) Την μόχλευση κεφαλαίων με κριτήρια ESG (βιώσιμης ανάπτυξης) για τη δημιουργία αξίας. Για την περίοδο 2022 – 2025 στόχος είναι εκταμιεύσεις 3 δις. ευρώ για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «τρόμαξαν» τη Μελόνι - UBS: Νέα ανατροπή στο «story» των ιταλικών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider