Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έμφαση στις οπτικές ίνες, επιτάχυνση επενδύσεων και αυστηρή διαχείριση του κόστους

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έμφαση στις οπτικές ίνες, επιτάχυνση επενδύσεων και αυστηρή διαχείριση του κόστους
Οι προκλήσεις του κλάδου και τα σχέδια του ΟΤΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Έμφαση στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι με στόχο τη διατήρηση της ηγετικής θέσης στην αγορά, εξισορρόπηση του κόστους ως αντιστάθμισμα της μη εφαρμογής της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του ισχυρού ανταγωνισμού και ενίσχυση των παράπλευρων δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει η στρατηγική του ΟΤΕ για την συνέχεια. Στρατηγική που μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του Ομίλου το 2023.

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά μηνύματα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ αλλά και του Chief Financial Officer του Ομίλου, κ. Μπάμπη Μαζαράκη, κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

«Είχαμε ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο και μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις του 2023» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ομίλου, τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 2,4%, αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 2,4%, αύξηση των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικής ίνας (FTTx) κατά 7% και αύξηση των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά 1,1%. «Για το δεύτερο μισό του 2023 δε, σε ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναμένουμε ότι οι τάσεις που καταγράφηκαν κατά τα πρώτα τρίμηνα του έτους θα συνεχιστούν και παραμένουμε πιστοί στην αυστηρή διαχείριση του κόστους για να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας και να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσαμάζ εξήγησε ότι οι προκλήσεις για την συνέχεια περιλαμβάνουν τον ιδιαίτερα αυξημένο ανταγωνισμό, τις απώλειες στην χονδρική λόγω της ανάπτυξης των δικτύων των ανταγωνιστών αλλά και τις πληθωριστικές κι ενεργειακές πιέσεις που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών αλλά και τα κόστη του ίδιου του Οργανισμού.

Προβάδισμα στο FTTH, ανάπτυξη στην κινητή

Στην περίπτωση του ανταγωνισμού ο κ. Τσαμάζ εξήγησε ότι η πίεση είναι ήδη αισθητή και δεν αναμένεται να χειροτερεύσει. Ωστόσο ο ΟΤΕ είναι καλά τοποθετημένος στην αγορά τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο στοχευμένων προωθητικών ενεργειών. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, σημείωσε ότι ο Όμιλος αναμένεται να επιταχύνει τις επενδύσεις του στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δίκτυο οπτικών ινών. Όπως εξήγησε, μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο ο Οργανισμός κατάφερε να καταγράψει 25 χιλιάδες καθαρές προσθήκες και πλέον ο συνολικός αριθμός συνδρομητών FTTx φτάνει τις 1.515 χιλιάδες και η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης ανέρχεται στο 64,7%. Επιπλέον ο Οργανισμός έχει το προβάδισμα στην αγορά έχοντας εγκαταστήσει άνω του 80% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας και στόχος είναι τα 1,1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις που είχαν πρόσβαση σε FTTH έως το τέλος Ιουνίου να φτάσουν τα 1,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αναμένεται να βελτιωθούν κι από το νέο κουπόνι επιδότησης των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, κάτι που όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του 2023.

Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν και στην επέκταση του 5G δικτύου, με στόχο η πληθυσμιακή να φτάσει από το 85% που είναι σήμερα κοντά στο 90% στο τέλος του έτους. Στην περίπτωση της Αθήνας δε, η κάλυψη ξεπερνά ήδη το 90% και αναμένεται να προσεγγίσει το 100% έως το τέλος του χρόνου. Η αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης αποδίδει ήδη καρπούς αφού όπως επεσήμανε ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote με την πλειονότητα των πελατών να ξεπερνούν τα 10 GB το μήνα και την κίνηση να είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με πέρυσι. Σημειωτέον ότι η συνολική συνδρομητική βάση ανήλθε στα 7,4 εκατ. στο τέλος του τριμήνου, ενισχυμένη κατά 0,7% ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής (συμβόλαιο και καρτοκινητή) στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,4% στο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης προώθησης των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, αλλά και της μετάβασης των πελατών σε υπηρεσίες υψηλότερης αξίας. Αυξημένα κατά 13% στο δεύτερο τρίμηνο ήταν και τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής.

Έμφαση σε παράπλευρες δραστηριότητες

Ερωτηθείς για τις απώλειες στην αγορά χονδρικής λόγω της ανάπτυξης των δικτύων των ανταγωνιστών και της μεταφοράς πελατών των ανταγωνιστών στα δικά τους δίκτυα, ο κ. Μαζαράκης επεσήμανε ότι έφτασαν τα 2 εκατ. ευρώ το τρέχον τρίμηνο, ωστόσο ο συνολικός αντίκτυπος από αυτή τη μετάβαση έχει προϋπολογιστεί. Όσο για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, επισημάνθηκε ότι φέτος λήγει το διετές συμβόλαιο που είχε εξασφαλίσει ο Οργανισμός και ήδη βρίσκεται διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέου, το οποίο σίγουρα θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμής από ότι το προηγούμενο.

Στην στρατηγική του ΟΤΕ περιλαμβάνεται πέρα από τη σταθερή, την κινητή και την τηλεόραση και η ανάπτυξη των λοιπών δραστηριοτήτων της, όπως η υλοποίηση μεγάλων έργων Πληροφορικής (ICT). Τα μηνύματα από το συγκεκριμένο πεδίο είναι εξίσου θετικά, οδηγώντας την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου. Το περιθώριο κέρδους της εν λόγω δραστηριότητας όμως, παραμένει χαμηλό.

Αντίστοιχα, νέες συμπληρωματικές υπηρεσίες αναμένεται να λανσαριστούν το επόμενο διάστημα και στο Payzy, της Cosmote Payments, το οποίο αριθμεί πλέον τους 135.000 χρήστες. Παρά την αύξηση του αριθμού των χρηστών βέβαια, ερωτηθείσα η διοίκηση του Ομίλου απέφυγε να διευκρινίσει πόσοι εξ αυτών είναι ενεργοί και ποιο το μέσο όριο συναλλαγών που πραγματοποιούν.

Απομακρύνεται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Τσαμάζ ερωτήθηκε και για την σχετική διαβούλευση της ΕΕΤΤ για την δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής μάλλον βγαίνει, προς ώρας, από το κάδρο, μετά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, παρότι ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος είναι ο μόνος που τα τελευταία χρόνια δεν έχει αυξήσει τις τιμές του - αντιθέτως βάσει της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση 2,4% - ενώ αντιμετωπίζει και μεγάλες αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, επεσήμανε ότι ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να εξισορροπήσει τις αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα μειώνοντας τα κόστη του και περιορίζοντας την έκθεσή του σε παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κερδοφορία του. Γεγονός που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ανάπτυξή του ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, η οποία υιοθετήθηκε το τελευταίο διάστημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η διοίκηση του ΟΤΕ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του Ομίλου στη Ρουμανία, τονίζοντας ότι η μείωση που καταγράφηκε εδράζεται στην απώλεια των MVNO συμβολαίων. Όσο για το τι θα κάνει με την ρουμανική θυγατρική, επισημάνθηκε ότι θα συνεχίσει τις κινήσεις σταθεροποίησης της δραστηριότητάς της αλλά την ίδια στιγμή θα συνεχίσει να διερευνά κι όλες τις πιθανές επιλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το λευκό μητρώο - Ο καλπασμός και το δώρο-άδωρο του ελληνικού δημοσίου - Το μήνυμα Τσαμάζ σε Nova-Vodafone

Μπρουμίδης (Vodafone): Ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή, εστίαση στα ψηφιακά έργα και επιτάχυνση επενδύσεων

Fiber2all η νέα εταιρεία οπτικών ινών της Vodafone 

gazzetta
gazzetta reader insider insider