Γκέιτς: Ο Μπάφετ μου δίδαξε την αξία του ελεύθερου χρόνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκέιτς: Ο Μπάφετ μου δίδαξε την αξία του ελεύθερου χρόνου
Το να γεμίζεις «κάθε λεπτό του προγράμματός σου» δεν σε κάνει πιο σοβαρό, αναφέρει ο ιδρυτής της Microsoft.

Ως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα - στέλνοντας αιτήματα στους υπαλλήλους του ακόμα και στις 2:00 τα ξημερώματα.

Όμως, σύμφωνα με το CNBC, μόλις είδε το προσωπικό ημερολόγιο του CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, ο Γκέιτς έμαθε να χαλαρώνει λίγο τον εαυτό του και παράλληλα και τους εργαζομένους του.

«Είχα γεμίσει κάθε λεπτό της ημέρας και νόμιζα ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσες να κάνεις πράγματα», είπε ο Γκέιτς στον δημοσιογράφο Τσάρλι Ρόουζ σε μια συνέντευξη του μαζί με τον Μπάφετ το 2017. «Θυμάμαι τον Γουόρεν που μου έδειξε το ημερολόγιό του… αυτός επί μέρες δεν είχε προγραμματίσει τίποτα σε αυτό- και ακόμα το κάνει».

Το πιο αραιό πρόγραμμα του Μπάφετ δίδαξε στον Γκέιτς ένα σημαντικό μάθημα: «Εσείς ελέγχετε τον χρόνο σας... Δεν είναι δείγμα της σοβαρότητάς σας να πρέπει να συμπληρώνετε κάθε λεπτό στο πρόγραμμά σας».

«Μπορώ να αγοράσω οτιδήποτε θέλω, βασικά, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Μπάφετ.

Η μέθοδος του Μπάφετ - η οποία είναι ουσιαστικά, «εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά» - υποστηρίζεται στην πραγματικότητα από την επιστήμη. Η επάρκεια των εργαζομένων μειώνεται απότομα όταν εργάζονται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ του 2014.

Οι άνθρωποι που εργάζονται έως και 70 ώρες την εβδομάδα, κάνουν την ίδια δουλειά με εκείνους που σκύβουν πάνω από τους φορητούς υπολογιστές τους για 55 ώρες, αποκάλυψε η έρευνα.

Ο Γκέιτς δεν είναι ο μόνος CEO που μαθαίνει αυτό το μάθημα με τον δύσκολο τρόπο. Για παράδειγμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος προηγουμένως έλεγε ότι τακτικά δούλευε όλο το βράδυ, τώρα κοιμάται τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα, δήλωσε στον Ντέιβιντ Φάμπερ του CNBC τον Μάιο. «Προσπάθησα να κοιμάμαι λιγότερο, αλλά... παρόλο που ήμουν ξύπνιος περισσότερες ώρες, τελικά κατάφερνα λιγότερα», είπε ο Μασκ.

Το να φτάσετε εκεί μπορεί να μην είναι εύκολο για μερικούς ανθρώπους. Χρειάστηκαν χρόνια για τον Γκέιτς μέχρι να βρει μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όπως ο ίδιος ανέφερε σε μια πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα.

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Δεν πίστευα ότι ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα θα έπρεπε να πιστεύουν σε αυτά», είπε ο Γκέιτς απευθυνόμενος σε φοιτητές.

«Μην περιμένετε όσο εγώ για να μάθω αυτό το μάθημα», πρόσθεσε. «Πάρτε το χρόνο σας για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας, να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας και να ανακάμψετε από τις απώλειές σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Χαλαρώστε και με τους ανθρώπους γύρω σας όταν το χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider