ΣΕΒ: Mε χαμηλότερες αμοιβές και υποεκπροσωπούμενες σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Mε χαμηλότερες αμοιβές και υποεκπροσωπούμενες σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενες γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων όπως υπογραμμίζεται σε σχετική έρευνα του ΣΕΒ.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενες γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων όπως υπογραμμίζεται σε σχετική έρευνα του ΣΕΒ.

Ως πρώτο απαραίτητο βήμα για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, πέραν από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ενδείκνυται η επένδυση στην αλλαγή κουλτούρας και εξάλειψης στερεοτύπων ή προκαταλήψεων. Είναι αυτές ακριβώς οι πεποιθήσεις και η συμπεριφορά που διαχρονικά εμποδίζουν την ανάδειξη των ικανοτήτων των γυναικών, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στη βελτίωση της απόδοσης των επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχουν πολλά σημεία όπου η επιχειρηματικότητα μπορεί να εστιάσει, να θέσει στόχους και να αναλάβει δράσεις. Τα σημαντικότερα αφορούν την αύξηση της απασχόλησης, την υποστήριξη για επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη, την ισότητα των αμοιβών, τη βελτίωση των παροχών και τη διασφάλιση ισότιμου περιβάλλοντος εργασίας χωρίς παρενόχληση και βία.

Με άλλα λόγια, αναγνωρίζονται πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή πολιτικών για την ισότητα στην εργασία και όλες οι επιχειρήσεις στη σημερινή εποχή είναι αναγκαίο να επιδιώκουν και να παρακολουθούν την εφαρμογή της ισότητας και να εφαρμόζουν πρακτικές διακυβέρνησης και συστήματα διοίκησης για την ενίσχυσή της. Όμως, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν από μόνες τους, καθώς η κουλτούρα ανισότητας δεν δημιουργείται στις επιχειρήσεις, οπότε είναι απαραίτητο να συνδυαστούν με δημόσιες πολιτικές και ανάληψη αντίστοιχων δράσεων για το σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 1115 ευρώ, δηλαδή 13 % χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών (1284 ευρώ), οι μισές επιχειρήσεις (53 %) έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15 %) συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις (11 %) δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Επίσης:

  1. 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική, ωστόσο περισσότερες από 8 στις 10 (83 %) δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φύλων.
  2. Οι γυναίκες αποτελούν το 51,7% του πληθυσμού της χώρας και το 47,67% του συνόλου των εργαζομένων (2022). Αντίθετα, στο ποσοστό ανεργίας υπερισχύουν των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, με το 64,2% των ανέργων να προέρχονται από αυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα , η Ελλάδα βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, σε σύγκριση με το 68% του μέσου όρου στην Ε.Ε., γεγονός το οποίο συνεπάγεται μερική μόνο αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, με αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να τις τροφοδοτούμε με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της ισότητας είναι παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης και θεμελίωσης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι να δείξουμε τον δρόμο της συμπερίληψης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, εργαζόμενες και εργαζόμενους. Ανοίγει ορίζοντες σε διαφορετικές οπτικές και δεξιότητες και προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που τον ακολουθούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε beach bar στη Βουλιαγμένη που «ξεχνούσε» να κόβει αποδείξεις

Σε χαμηλά 15 μηνών το ρούβλι - Απώλειες 8% μετά την ανταρσία της Wagner

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς διαγράφεται ο νέος ρόλος του fund – PPF, ωρίμανση έργων για το δημόσιο, Λιμάνια, ΕΣΠΑ, συνεπενδύσεις, placements

gazzetta
gazzetta reader insider insider