Lamda: Ποια είναι η «Ellinikon Hospitality Investments» με τα ξενοδοχειακά projects στο Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: Ποια είναι η «Ellinikon Hospitality Investments» με τα ξενοδοχειακά projects στο Ελληνικό
Σε αυτήν εισφέρονται σε είδος το σύνολο των μετοχών που κατέχει η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Μ.Α.Ε.» στις BELT Riviera Α.Ε. και MALT Riviera Α.Ε., δηλαδή, στα σχήματα που προωθούν τις δύο τουριστικές αναπτύξεις (joint ventures με ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου – Costa Navarino) στο παράκτιο μέτωπο.

Στη σύσταση της εταιρείας «ELLINIKON HOSPITALITY INVESTMENTS» με βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών εταιρειών επενδύσεων (σε μετοχές, χρεόγραφα, ακίνητα κ.λπ.) και βέβαια, κυρίως, την πάσης φύσεως δραστηριοποίηση σε ακίνητα – τουρισμό προχώρησε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Μ.Α.Ε.», ο φορέας της Lamda Development που προωθεί τη μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό. Η νέα εταιρεία, με έδρα το Μαρούσι, θα έχει διάρκεια 99 ετών και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 12,957 εκατ. ευρώ (12.957.923 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποτελείται από εισφορές σε είδος.

Σε αυτήν εισφέρονται σε είδος το σύνολο των μετοχών που κατέχει η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Μ.Α.Ε.» στις BELT Riviera Α.Ε. (139.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 13,95 εκατ. ευρώ) και MALT Riviera Α.Ε. (187.500 μετοχές, συνολικής ονομαστικής αξίας 7,38 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, στα σχήματα που προωθούν τις δύο τουριστικές αναπτύξεις (joint ventures με ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου – Costa Navarino) στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, στα οποία η Lamda ελέγχει το 30% και η ΤΕΜΕΣ από 70%.

Πάντως, συχνά η ίδρυση τέτοιων εταιρειών γίνονται για να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για κινήσεις χρηματοοικονομικές (π.χ. αναδιαρθρώσεις δανεισμού κ.α.).

Η αποτίμηση

Για την αποτίμηση της αξίας των δυο εν λόγω εισφορών έχει προηγηθεί έλεγχος από την KPMG. Με την ολοκλήρωση της εισφοράς, το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήνεται ισούται με την εύλογη αξία των εισφερόμενων στοιχείων, μετοχών, η οποία αποτιμήθηκε σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση αποτίμησης στο ποσό των 12.957.923 ευρώ.

Το σύνολο των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται σε 32,7 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία με την οποία έχει αναγνωριστεί η MALT ως αξία στα βιβλία της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ κατά την 31 Μαρτίου 2023 αντιστοιχεί σε 18,75 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία με την οποία έχει αναγνωριστεί η BELT ως αξία συμμετοχής κατά την 31 Μαρτίου 2023 αντιστοιχεί σε 13,95 εκατ. ευρώ.

Στη διοίκηση (5μελές Δ.Σ. το πρώτο) της «ELLINIKON HOSPITALITY INVESTMENTS» συμμετέχουν ο Οδυσσέας Αθανασίου (ως πρόεδρος), CEO της Lamda, αλλά και οι Γκορίτσας, Καρατοπούζη, Γιαννακόπουλος και Γαβριηλίδης (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας).

Τα 5άστερα με ΤΕΜΕΣ (όμιλος Κωνσταντακόπουλου)

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι «έπεσαν» οι υπογραφές για την ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών πεντάστερων ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού από την Lamda Development και την ΤΕΜΕΣ ΑΕ. Η επένδυση φέρεται να έχει αυξηθεί στα επίπεδα σχεδόν του μισού δισ. ευρώ (μαζί με την αξία της γης), έναντι αρχικής πρόβλεψης για 300 εκατ. ευρώ. Προς πώληση θα διατεθούν μερικές δεκάδες (το αρχικό πλάνο προέβλεπε συνολικά 66) παραθεριστικές κατοικίες που θα αναπτυχθούν στα οικόπεδα των δύο θέρετρων, με εκτιμώμενα έσοδα μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Ήδη, η εταιρεία BELT Riviera Α.Ε. υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση του Mandarin Oriental, Athens. Πρόκειται για το νέο ξενοδοχείο και τις πολυτελείς κατοικίες / διαμερίσματα (branded residences) που θα αναπτυχθούν στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες / διαμερίσματα (branded residences), με μοναδική θέα στον Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας MALT Riviera ΑΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ (100% θυγατρική της Lamda Development) για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, στο οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences). Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 52,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία κτήσης του δικαιώματος επιφανείας επί του ακινήτου ποσού περίπου 32,5 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή στο αναλογούν κόστος υποδομών Μητροπολιτικού Πόλου ποσού περίπου 20 εκατ. ευρώ, και καταβάλλεται σε δόσεις.

Στις 06/03/2023 εισπράχθηκε η πρώτη δόση συνολικού ποσού περίπου 30 εκατ. ευρώ αναφορικά με την πώληση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ των δύο ακινήτων επί των οποίων θα αναπτυχθούν από κοινού με την ΤΕΜΕΣ τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα (branded residences) στο Παράκτιο Μέτωπο.

Ο σκοπός της νέας εταιρείας

Σκοπός της «ELLINIKON HOSPITALITY INVESTMENTS» είναι: παροχή υπηρεσιών εταιρειών επενδύσεων (σε μετοχές, χρεόγραφα, ακίνητα κ.λπ.), οι κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια, η παροχή υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, αγοραπωλησία κτιρίων κατοικιών και οικοπέδων για κτίρια κατοικιών, παροχή υπηρεσιών ενοικίασης ακινήτου, που προορίζεται για κατοίκηση, παροχή υπηρεσιών ενοικίασης δωματίων σπιτιών, μακράς διάρκειας, παροχή υπηρεσιών εκμίσθωσης ή διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, υπηρεσίες παραχώρησης χρήσης εγκαταστάσεων (γήπεδα γκολφ, τένις κ.λπ.), παροχή υπηρεσιών ενοικίασης ηλεκτρικών οχημάτων για τη μεταφορά επιβατών, χωρίς οδηγό, παροχή διοικητικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τουριστικά θέματα κ.α.

Σκοπός της εισφέρουσας εταιρείας είναι η διενέργεια δραστηριοτήτων σχετικά με τον σχεδιασμό, κατασκευή, ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων και συναφών υπηρεσιών, ιδίως στον χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – ΑΓ. Κοσμά σε όλες τις εκτάσεις του (προς πολεοδόμηση, ζώνες ανάπτυξης, Πάρκο), αλλά και η παροχή τεχνικών, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, αθλητικών υπηρεσιών, όπως και τουριστικών, εμπορικών, εκπαιδευτικών, εν γένει κοινωφελών, όπως και υπηρεσιών διαχείρισης μαρίνων και τουριστικών καταφυγίων. Προφανώς γίνεται αναφορά σε κάθε πιθανή δράση σχετικά με οικιστικές, τουριστικές, εμπορικές αναπτύξεις μια πλήθος ενεργειών σχετικών με το real estate και συναφών υπηρεσιών.

Τα δικαιώματα επιφάνειας, τα κόστη υποδομών, η εύλογη αξία

Η MALT (μετοχικό κεφάλαιο 62,5 εκατ. ευρώ, έχει ήδη καταβληθεί το 39,36% ήτοι 24,6 εκατ., τα υπόλοιπα σε βάθος 5ετίας) και η BELT (μετοχικό κεφάλαιο 46,5 εκατ. ευρώ, έχει ήδη καταβληθεί το 40%, ήτοι 18,6 εκατ., τα υπόλοιπα σε βάθος 5ετίας) ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2023 με διάρκεια ζωής 100 έτη. Στο καταστατικό αναφέρονται η ίδρυση, ανάπτυξη, λειτουργία ξενοδοχείων, condo hotels, μίσθωση κτηρίων σε τρίτους κ.α.. Η λογιστική αξία τη MALT Riviera έχει αποτιμηθεί στα βιβλία της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ» στις 31/03/2023 σε 18,75 εκατ. ευρώ.

Για την MALT, ως προς την αποτίμηση σε εύλογες αξίες των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αναφέρονται: δικαίωμα επιφανείας οικοπέδου λογιστικής αξίας 32,53 εκατ. και εύλογης 32,75 εκατ. ευρώ (από την Proprius), κόστος έργων υποδομής 17,491 εκατ. ευρώ (και έξοδα συναλλαγής 2,16 εκατ. ευρώ (σύνολο μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων 52,2 εκατ.).

Το δικαίωμα επιφάνειας οικοπέδου λογιστικής αξίας 32,532 εκατ. κατά την 31 Μαρτίου 2023 αφορά ποσοστό 100% του δικαιώματος επιφάνειας επί οικοπέδου της «Ζώνης Ανάπτυξης ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνίκού-Αγίου Κοσμά. Το δικαίωμα επιφάνειας έχει έτος έναρξης το 2021 και διάρκεια 99 έτη. Στο εν λόγω οικόπεδο πρόκειται να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις και κατοικίες και την κυριότητά του έχει το Ελληνικό Δημόσιο. Το κόστος έργων υποδομής λογιστικής αξίας 17,492 εκατ. κατά την 31 Μαρτίου 2023 αφορά τη συμμετοχή της MALT στο προϋπολογισμένο κόστος υποδομών που θα πραγματοποιήσει η Εισφέρουσα Εταιρεία στον ευρύτερο Μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά μέρος του οποίου αποτελεί το οικόπεδο του οποίου το δικαίωμα έχει αποκτήσει η MALT. Το εν λόγω ποσό έχει ήδη τιμολογηθεί από την Εισφέρουσα Εταιρεία στην MALT και αποτελεί μέρος του συνολικού σύμφωνημένου κόστους ύφους ΕΥΡΩ 19,943 χιλ

Επίσης, σε 42,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων, άρα, το σύνολο περιουσιακών στοιχείων ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ. το σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπολογίζεται σε 32,63 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση της MALT σε 62,46 εκατ. (με 30% η ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ υπολογίζεται στα 18,74 εκατ. ευρώ).

Για την BELT, ως προς την αποτίμηση σε εύλογες αξίες των περιουσιακών στοιχείων αναφέρονται δικαίωμα επιφανείας οικοπέδου λογιστικής αξίας 22,3 εκατ. και εύλογης 22,38 εκατ. ευρώ (από την Proprius), κόστος έργων υποδομής 12,76 εκατ. ευρώ και έξοδα συναλλαγής 2,12 εκατ. ευρώ (σύνολο μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων 37,26 εκατ.).

Το δικαίωμα πλήρους κυριότητας οικοπέδου λογιστικής αξίας 22,3 εκατ. ευρώ. κατά την 31 Μαρτίου 2023 αφορά ποσοστό 100% του δικαιώματος επιφάνειας επί οικοπέδου της «Ζώνης Ανάπτυξης ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Στο εν λόγω οικόπεδο πρόκειται να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις και κατοικίες. Το κόστος έργων υποδομής λογιστικής αξίας 12,763 εκατ.. κατά την 31 Μαρτίου 2023 αφορά τη συμμετοχή της BELT στο προϋπολογισμένο κόστος υποδομών που θα πραγματοποιήσει η Εισφέρουσα Εταιρεία στον ευρύτερο Μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά μέρος του οποίου αποτελεί το οικόπεδο του οποίου την πλήρη κυριότητα έχει αποκτήσει η BELT.

Επίσης, σε 31,64 εκατ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων, άρα, το σύνολο περιουσιακών στοιχείων ξεπερνά τα 68,9 εκατ. ευρώ. Το σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπολογίζεται σε 22,38 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση της BELT σε 46,52 εκατ. (με 30% η ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ υπολογίζεται στα 13,95 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Σήμα αξιοποίησης του λιμένα Λαυρίου με τουριστικές χρήσεις – Πώς «κουμπώνει» με επεκτάσεις Αττικής Οδού και Προαστιακού

Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Η ώρα της Εφορίας για τα αναδρομικά

Helleniq Energy: ΑΠΕ 200-300 MW στο εξωτερικό έως το 2025 – Οι ενεργειακές επενδύσεις στα διυλιστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider