Γ. Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Η μεγάλη κερδοφορία δεν αποτελεί αισχροκέρδεια - Λάθος ο όρος «υπερκέρδη»

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Γ. Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Η μεγάλη κερδοφορία δεν αποτελεί αισχροκέρδεια - Λάθος ο όρος «υπερκέρδη»
Η Motor Oil είχε προτείνει στην κυβέρνηση να «επιστρέψει» ένα μέρος των κερδών της, ωστόσο πιο στοχευμένα συγκριτικά με την έκτακτη εισφορά που τελικά επιβλήθηκε, σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Η χρήση του όρου «υπερκέρδη» είναι λανθασμένη, ο σωστός όρος είναι απρόσμενα κέρδη, σημείωσε πριν από λίγο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, σε παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδινογιάννη, η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στη Motor Oil βασίστηκε στη σύγκριση της κερδοφορίας του Ομίλου με τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, αγγίζοντας το 45% για τον Όμιλο. «Το 80% των κερδών ωστόσο της Motor Oil προέρχονται όχι μόνο εκτός της Ελλάδας, αλλά και εκτός της ΕΕ. Τα κέρδη αυτά τα φέραμε στην Ελλάδα. Ήταν μία φορολόγηση που επέβαλαν και δικαίως», πρόσθεσε.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Motor Oil είχε εισηγηθεί την επιστροφή μέρους τους στην πολιτεία, ωστόσο με διαφορετική «φόρμουλα», από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε. «Είχαμε προτείνει στην κυβέρνηση να επιστρέψουμε τα κέρδη στοχευμένα και όχι με τον τρόπο που έγινε τώρα», σημείωσε.

«Η μεγάλη κερδοφορία δεν σημαίνει αισχροκέρδεια», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι εκτός από τις κερδοφόρες χρονιές υπήρξαν και έτη με ζημίες, όπως συνέβη την περίοδο της πανδημίας. «Να βάλουμε τέλος στην έκφραση "υπερκέρδη", αν θέλουν οι πολιτικοί ας αυξήσουν τους συντελεστές φορολόγησης», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα: - Motor Oil: Διανομή μερίσματος 1,6 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

Από την άλλη πλευρά, κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, ανέδειξε Τη μεγάλη σημασία της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας για την επόμενη ημέρα, καθώς και το μεγάλο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου.

Ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε πως η διαδρομή 50 ετών του Ομίλου Μotor Oil αποτελείται από σπουδαίους σταθμούς, συνεχή εξέλιξη στους κλάδους της Ενέργειας, προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών. Με την έννοια της σύμπνοιας βαθιά χαραγμένη στο DNA του Ομίλου, παρά τον παγκόσμιο πλέον χαρακτήρα και τις εξαγωγές σε πάνω από 70 χώρες, η Motor Oil συνεχίζει να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης. Η έντονη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, η συνέπεια, ο σεβασμός, το μέτρο, η συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία χαρακτηρίζουν κάθε επιχειρηματικό πλάνο και στρατηγική κίνηση, όπως υπογράμμισε.

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τις στρατηγικές συνεργασίες που συνάπτει ο Όμιλος, ο κ. Τζαννετάκης τόνισε πως καθώς οι προτεραιότητες του κλάδου, αλλά και του κόσμου στον οποίο ζούμε αλλάζουν, η εταιρεία αναδιαμορφώνει το επιχειρηματικό της πλάνο αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και θέτοντας τα απαραίτητα θεμέλια για νέες μορφές ενέργειας μέσα από νέες εταιρείες και στρατηγικές επενδύσεις. «Η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου μας, αποτελεί προτεραιότητα του επιχειρησιακού μας πλάνου και μοντέλου εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, η επόμενη ημέρα του Ομίλου έχει μπει σε φάση στρατηγικού προγραμματισμού πολύ καιρό πριν υλοποιηθεί το πρώτο έργο ή ακόμα και η πρώτη επένδυση. Σήμερα βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς και της προετοιμασίας χρόνων.»

«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθώς και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους. Με ορίζοντα το 2030 προχωράμε στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές μας προτεραιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για ένα πλάνο που στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου εύρους προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και καθιστούν τον Όμιλο μία ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γρήγορα αντανακλαστικά της Motor Oil που της επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα, η αναπροσαρμογή, η ευελιξία και ο εντοπισμός των νέων αναγκών του κλάδου, καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως οι άνθρωποι παραμένουν το σημαντικότερο και πολυτιμότερο κεφάλαιο στη διαδρομή 50 και πλέον χρόνων της εταιρείας. «Δεν έχουμε στεγανά. Δίνουμε χώρο στους ανθρώπους μας και τους εμπιστευόμαστε. Ακούμε νέες ιδέες. Μας αρέσει να καινοτομούμε. Είμαστε μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία και αποτύπωμα, όμως ο πυρήνας μας, οι αξίες μας παραμένουν στενά συνδεδεμένες με την οικογενειακή μας φιλοσοφία» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Τι ψάχνει το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider