Άφραγκος στα 28 - Επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι: Η «δικαίωση» του Σάιμον Κάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άφραγκος στα 28 - Επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι: Η «δικαίωση» του Σάιμον Κάουελ
Στα 12 του πήρε μια πολύτιμη συμβουλή από τον πατέρα του. Η διαδρομή του Κάουελ από τη χρεοκοπία στα σχεδόν 500 εκατ. δολάρια - «Δεν ήξερα τις πιστωτικές κάρτες».

Ο Σάιμον Κάουελ, ο πασίγνωστος κριτής τηλεοπτικών talent show με το χαρακτηριστικό βρετανικό φλεγματικό χιούμορ, μπορεί να είναι πολυεκατομμυριούχος σήμερα, όμως δεν γεννήθηκε πλούσιος. Μάλιστα, η θρυλική φιγούρα των Pop Idol και America’s Got Talent, δεν ήταν πάντα ένας έξυπνος επιχειρηματίας, ενώ στην αρχή της καριέρας του, παραλίγο να χρεοκοπήσει.

Στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, ο Κάουελ έκανε μια συγκρατημένη επιτυχία στη μουσική βιομηχανία ως σύμβουλος για «Καλλιτέχνες και Ρεπερτόριο» (σσ: A&R, Artists and Repertoire). Πρόκειται για το τμήμα της δισκογραφικής ή της εταιρείας διανομής που είναι υπεύθυνο να ανακαλύπτει νέα ταλέντα και να υπογράφει μαζί τους συμβόλαια. Το τμήμα A&R φροντίζει επίσης για την πορεία της καριέρας ενός καλλιτέχνη, για όλη τη διάρκεια ισχύος της μεταξύ τους σύμβασης συνεργασίας.

Τότε, όπως ομολόγησε ο 63χρονος σήμερα Βρετανός, παρασύρθηκε. «Αυτό που δεν ήξερα ήταν οι πιστωτικές κάρτες», αποκάλυψε πρόσφατα στο Advertising Week Europe, προσθέτοντας πως στη συνέχεια πήρε σημαντικά μαθήματα ζωής. «Μόλις άρχισα να βγάζω λίγα χρήματα τότε, έκανα ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα νεαρό στο A&R. Αγόρασα μια Porsche, αγόρασα ένα σπίτι που δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά», παραδέχθηκε. Έφτασε, δε, στο σημείο να ξεμείνει από χρήματα και τελικά αναγκάστηκε να μετακομίσει πίσω στο πατρικό του σπίτι και να συζήσει με τη μητέρα και τον πατέρα του.

«Μέχρι τα 28 μου, ήμουν ρέστος. Έπρεπε να επιστρέψω και να ζήσω με τους γονείς μου. Είχα σχεδόν χρεοκοπήσει, στην πραγματικότητα», γνωστοποίησε, τονίζοντας πως μια δεκαετία αργότερα, όταν ήταν 30...φεύγα, άρχισε να τα πηγαίνει «πολύ καλά». Τότε ήταν που υπέγραψε τα βρετανικά boybands Westlife και Five, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Αμέσως μετά, έγινε κριτής στην πρώτη σεζόν του Pop Idol, ενός τηλεοπτικού διαγωνισμού τραγουδιού που δημιούργησε με τον συνάδελφό του και μουσικό διευθυντή, Σάιμον Φιούλερ, που συνέχισε να «γεννά» ανάρπαστα τηλεοπτικά σόου ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των franchises του X Factor και των «Got Talent» διάφορων χωρών.

Σήμερα, η περιουσία του επιχειρηματία υπολογίζεται σε σχεδόν μισό δισ. δολάρια (483 εκατομμύρια δολάρια συγκεκριμένα), σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Sunday Times Rich List. Ωστόσο, διεμήνυσε πως οι νεαρές οικονομικές του «ηλιθιότητες», τον δίδαξαν πώς να γίνει σοφότερος και... πλουσιότερος: «Μου έμαθαν ότι βιαζόμουν. Ήθελα να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη» δήλωσε.

Παράλληλα, έκανε γνωστή μια κομβική συμβουλή που απέκτησε όταν ήταν μόλις 12 ετών, από τον ίδιο τον πατέρα του όπως σημειώνει η στήλη Make It του CNBC. «Μου έλεγε πως όλοι έχουν μια πινακίδα στο κεφάλι τους που λέει "κάνε με να νιώθω σημαντικός". Στην αρχή, ήμουν μπερδεμένος, και τον ρωτούσα "τι λες;", όμως μετά το κατάλαβα. Αν ασχολείσαι με κάτι, κάθε άτομο έχει ένα ρόλο και θέλει να ξεχωρίζει. Αυτό κόλλησε στο κεφάλι μου μετά», ανέφερε.

Ο «ατάλαντος» -όπως αυτοχαρακτηρίζεται- Κάουελ, διαφύλαξε αυτή τη συμβουλή ως κόρη οφθαλμού και με βάση αυτή συνέχισε να διαμορφώνει την απίστευτα -όπως αποδείχθηκε- επιτυχημένη καριέρα του. «Σε ηλικία 16 ετών, άρχισα να δουλεύω στην EMI Music και ήμουν ενθουσιασμένος, ήθελα να ξέρει τι ακριβώς κάνει ο καθένας και να μάθω περισσότερα για τον χώρο. Ήμουν πολύ περίεργος, οπότε τους τρέλανα όλους. Πήγαινα στα γραφεία όλων και τους έκανα ένα εκατομμύριο ερωτήσεις, ωστόσο τελικά συνειδητοποίησα ότι δεν χρειάζεται να έχεις τα προσόντα για να υπογράψεις καλλιτέχνες. Η αλήθεια είναι ότι για να κάνεις αυτή τη δουλειά, πραγματικά… απλά μαθαίνεις, βλέπεις, ακούς και παρατηρείς», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 100.000 ευρώ ετησίως και δουλεύω 8 ώρες την εβδομάδα» - Η λύση 24χρονης barista

Έφτιαξε «αυτοκρατορία» αξίας 1,8 δισ. ευρώ χωρίς πτυχίο - «Ακούστε το ένστικτό σας»

«Έβγαζα 1 εκατ. την ημέρα από άθλια διαμερίσματα» - Η «κομπίνα» μιας 74χρονης κτηματομεσίτριας

gazzetta
gazzetta reader insider insider