Η ασφάλιση ζωής ο μεγαλύτερος κλάδος παγκοσμίως

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ασφάλιση ζωής ο μεγαλύτερος κλάδος παγκοσμίως
Τι αναφέρει η έκθεση της Allianz για το 2023. Η Ελλάδα με σαφή έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης των κατοίκων της περί άλλων τυρβάζει.

Σημαντική αύξηση 8,6%, κατέγραψε η η παγκόσμια συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το 2022, αποδεικνύοντας πως η ασφαλιστική αγορά παραμένει ανθεκτική παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης Allianz Global Insurance Report 2023, τα έσοδα από την παγκόσμια συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, ανήλθαν σε 5,6 τρισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η ασφάλιση ζωής παρέμεινε ο μεγαλύτερος κλάδος με έσοδα 2,6 τρισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα με σαφή έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης των κατοίκων της ακόμη περί άλλων τυρβάζει. Μετά την ασφάλιση ζωής, ακολούθησε η ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων με 1,8 τρισ. ευρώ και η ασφάλιση υγείας με 1,1 τρισ. ευρώ.

Οι τρεις κλάδοι, ωστόσο, ακολούθησαν διαφορετική πορεία.

Μολονότι η ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων σημείωσε ισχυρή άνοδο 8,7%, η ασφάλιση υγείας αυξήθηκε με πιο μέτριο ρυθμό 4,9%, ενώ η ασφάλιση ζωής ενισχύθηκε μόλις κατά 2,4%, με τη συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών να επηρεάζει την ιδιωτική αποταμίευση.

Ελλάδα

Με θετικό πρόσημο και η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,8% το 2022, «αγγίζοντας» τα 5,2 δισ. ευρώ, σε ό,τι αφορά τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες γειτονικές χώρες, όπου η δραστηριότητα στον κλάδο ζωής μειώθηκε, και οι τρεις κλάδοι ασφάλισης παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ειδικότερα τα έσοδα από τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 2,4%, στα 2,4 δισ. ευρώ, οι ασφαλίσεις περιουσίας & ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 6,5%, στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ και η σχετικά περιορισμένη, αγορά της ασφάλισης υγείας αυξήθηκε κατά 9,9%, στα 0,4 δισ. ευρώ.

Προβλέψεις

Θετικές παραμένουν και οι προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία, καθώς τα ασφάλιστρα αναμένεται, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, να αυξηθούν κατά 5,2%.

Για το 2033, τα έσοδα από ασφάλιστρα θα φτάσουν τα 4,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο ζωής, τα 3,1 τρισ. ευρώ στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων και τα 2,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο υγείας.

Η Ασία εκτιμάται ότι θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης για τον κλάδο ζωής παγκοσμίως, με την ετήσια ανάπτυξη, εκτός της Ιαπωνίας, να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,5%.

Στην Ελλάδα, τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της αγοράς να «αγγίζει» τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033.

Οι κλάδοι ζωής και περιουσίας & ατυχημάτων προβλέπεται να παραμείνουν σταθεροί, με μέγεθος αγοράς 3,2 δισ. ευρώ, έκαστος.

Η υγεία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι ο μικρότερος κλάδος με 1,2 δις. ευρώ, αλλά θα είναι ο πιο δυναμικός, καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί πάνω από τρεις φορές ταχύτερα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

Η πορεία εντός ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος θα είναι, πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Allianz Global Insurance Report.

Πέντε διαρθρωτικοί παράγοντες θα καθορίσουν τον πληθωρισμό, τα δημογραφικά στοιχεία, η απο-παγκοσμιοποίηση, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση και το χρέος.

Συνολικά, αυτοί οι πέντε παράγοντες ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τον ετήσιο πληθωρισμό έως και 1 ποσοστιαία μονάδα.

Πέραν του οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο, και η τεχνολογία αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστών.

Το επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστικών θα εξελιχθεί από καθαρή οικονομική αποζημίωση σε διαχείριση και πρόληψη κινδύνων.

Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά προστασίας, στις φυσικές καταστροφές, τον κυβερνοχώρο, την υγεία ή τις συντάξεις, ενδέχεται να μην αρκεί η κινητοποίηση περισσότερων ασφαλίστρων, καθιστώντας την πρόληψη των κινδύνων από την αρχή ολοένα και πιο σημαντική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 6,8% η άνοδος στην παραγωγή ασφαλίστρων το Α' τρίμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider