Προς τα μεγάλα «σαλόνια» της υψηλής κεφαλαιοποίησης ετοιμάζεται η Cenergy

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς τα μεγάλα «σαλόνια» της υψηλής κεφαλαιοποίησης ετοιμάζεται η Cenergy
Στο «κλάμπ» των ισχυρών εισηγμένων της εγχώριας χρηματιστηριακή αγοράς ετοιμάζεται να ενταχθεί η Cenergy, μετά το «ράλι» που έχει καταγράψει η μετοχή της και ξεπερνά το 46% από τις αρχές του έτους.

Στο «κλάμπ» των ισχυρών εισηγμένων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ετοιμάζεται να ενταχθεί η Cenergy, μετά το «ράλι» που έχει καταγράψει η μετοχή της (ξεπερνά το 46% από τις αρχές του έτους) και τον ισχυρό αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Ο οίκος FTSE εξετάζοντας την τελευταία συνεδρίαση για το μήνα Απρίλιο, προβαίνει σε τυχόν αναδιάταξη των δεικτών με βάση την κεφαλαιοποίηση, την ελεύθερη διασπορά και την εμπορευσιμότητα των τίτλων. Η Cenergy λοιπόν πληρώντας τα κριτήρια αυτά και με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 865 εκατ. ευρώ, αναμένεται να βρεθεί μεταξύ των ισχυρών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υποβιβάζοντας προς το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε τη μετοχή της Sarantis (484,25 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση), είτε τη μετοχή του ΟΛΠ (484,5 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποιήση).

Φυσικά, το ενδιαφέρον αναφορικά με το rebalancing αφορά κατά κύριο λόγο όσους ασχολούνται με τα συμβόλαια στον FTSE 25 και τους market makers, ωστόσο η ένταξη ενός τίτλου στο δείκτη διευρύνει το επενδυτικό τοπίο που εστιάζει σε αυτόν, ανοίγει τα περιθώρια κάλυψης και τοποθέτησης των χαρτοφυλακίων, ενώ αυξάνεται και η έκθεση και ο όγκος συναλλαγών. Παράλληλα, ζητούμενο αποτελεί το μέγεθος των εισροών και των εκροών που θα πραγματοποιηθεί στις εισηγμένες που θα αλλάξουν επίπεδο διαπραγμάτευσης αλλά και τι θέσεις θα «ενεργοποιηθούν» από εκεί και μετά.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν έρχεται τυχαία, αλλά ως απόρροια των κινήσεων της διοίκησης γύρω από την περαιτέρω ευρωπαϊκή διεύρυνση της εταιρείας και την ανάληψη μεγάλων έργων. Όπως σημειώνει η Optima, τα δύο τελευταία «δύσκολα» χρόνια η Cenergy αποκάλυψε τα δυνατά της «χαρτιά», καθώς κατάφερε όχι μόνο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά προετοίμασε το έδαφος για την ταχύτερη ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια: α) με το «άλμα» του ανεκτέλεστου των υπογεγραμμένων συμβάσεων που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στα τέλη τους 2022, ήτοι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, β) τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του σκέλους των καλωδίων της έως το 2024, που αποτελεί το πιο κερδοφόρα τμήμα του ομίλου και γ) τη σταθερή ανάκαμψη του τμήματος των σωλήνων, μετά το «ξεπάγωμα» αρκετών έργων «αερίου & υδρογόνου», που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Η Χρηματιστηριακή αναμένει μια επιτάχυνση της ήδη ισχυρής δυναμικής της κερδοφορίας το 2023 - 2024, στη βάση του τμήματος των καλωδίων (τα έργα στο κομμάτι της ενέργειας προσφέρουν περιθώριο που ξεπερνά το 20%) και σε μικρότερο βαθμό από το τμήμα σωλήνων (η ισχυρή ανάκαμψη που κατέγραψαν τα Σωληνουργεία Κορίνθου προς το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα χρόνια), οδηγώντας τα EBITDA του ομίλου λίγο κάτω από τα 200 εκατ. έως το 2024 (ετήσιο ρυθμό αύξησης CAGR στο 18% έναντι προηγούμενης εκτίμησης στο 3%) και τα καθαρά κέρδη προς τα 200 εκατ. ευρώ έως το 2025 (CAGR στο 28% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6%).

Παράλληλα, η Optima αναμένει μια υποχώρηση του καθαρού χρέους προς τα 350 εκατ. ευρώ και στα 330 εκατ. το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, διαμορφώνοντας έτσι ένα δείκτη «καθαρού χρέος προς EBITDA» προς το 2x από το 3,2x το 2022. Τέλος, μετά τη θετική έκπληξη που υπήρξε από τη διοίκηση σχετικά με τη διανομή μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ για το 2022, η Χρηματιστηριακή αναμένει μια σταδιακή αύξηση των διανομών από τη Cenergy που θα ξεπερνά τα 0,10 ευρώ ανά μετοχή έως το 2024, εξαιτίας της υψηλότερης κερδοφορίας.

H Optima θέτει τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ (με ανάπτυξη 1% και WACC 8,8% - 5,10 ευρώ από τον κλάδο των καλωδίων και 1,10 ευρώ από τον κλάδων των Σωληνουργίων). Ωστόσο, οι αναλυτές, δεν έχουν ενσωματώσει καμία από τις δυνατότητες που θα μπορούν να προκύψουν από τις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας (συνεργασία με την Ørsted για την ίδρυση νέας εργοστασιακής μονάδας υποθαλάσσιων καλωδίων στις ΗΠΑ, πιθανή επένδυση στον Αλμυρό για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων) και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα περαιτέρω re - rating.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κρίσιμη η επιστροφή ως υγιών των πρώην κόκκινων δανείων – Ο ρόλος του «Ηρακλή»

Goldman Sachs: Νέες υψηλές τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Οι «καταλύτες» για τη συνέχεια

ΕΥΔΑΠ: «Ανοιχτό» το θέμα των τιμολογίων για τα επόμενα χρόνια – Οι κινήσεις για μείωση κόστους και οι επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider