Αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά
Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Ποιο είναι το Top 5 των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην αγορά.

Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Η κυοφορούμενη παραχώρηση φορολογικών κινήτρων για την κάλυψη κινδύνων κατά φυσικών καταστροφών αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά αφού διαμορφώνει συνθήκες επαύξησης του τζίρου των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων, αποτελώντας ταυτόχρονα παρακαταθήκη για την αφύπνιση της ασφαλιστικής συνείδησης στον Έλληνα.

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της Γ.Σ. της Ένωσης στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα μεγάλο ασφαλιστικό κενό, με υψηλό ποσοστό πολιτών να παραμένουν ανασφάλιστοι. Πρόσθεσε ότι «η ασφαλιστική αγορά έχει λύσεις με προϊόντα και για την περιουσία και για την υγεία και για τη σύνταξη. Λύσεις προσιτές. Κάθε χρόνο επιτελώντας την αποστολή της πληρώνει περίπου 2,5 δισ. ευρώ αποζημιώσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει πολιτική συναίνεση και συνεργασία ώστε να ασφαλιστεί ο ανασφάλιστος Έλληνας» και συμπλήρωσε : «Η ασφαλιστική αγορά εκτός του ότι απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, είναι μεγάλος θεσμικός επενδυτής και μάλιστα patient investor, δηλαδή υπομονετικός μακροπρόθεσμος επενδυτής. Ακριβώς το είδος του επενδυτή που στηρίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.» Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε εμφατικά πως όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδος είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και όλες καλύπτουν τον δείκτη Solvency II, για να συμπληρώσει πως οι προσπάθειες τόσο του κλάδου όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εποπτικής αρχής, έχουν αποδώσει καρπούς. Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης για φυσικές καταστροφές, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Διοικητής ανέφερε πως η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης θα ελάφρυνε το κόστος των ζημιών, ιδίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ελευθέρωνε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

Η αγορά σήμερα

Με βάση τις εκθέσεις φερεγγυότητας που δημοσιεύουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα τα παραγωγικά αποτελέσματα των εγχώριων ανωνύμων ασφαλιστικών εταιρειών είναι τα εξής:

Όπως προκύπτει, η NN Hellas είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με παραγωγή μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στα 884,4 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 65% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, κυρίως λόγω της συγχώνευσης με την NN Hellas II (πρώην Metlife), η οποία συνεισέφερε 317,1 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εθνική Ασφαλιστική, με συνολική παραγωγή 655,9 εκατ. ευρώ έναντι 689,6 εκατ. ευρώ το 2021. Η μείωση κατά 4,9% έναντι του 2021 προέρχεται από τα Ατομικά Παραδοσιακά συμβόλαια με εγγυήσεις, τα οποία πλέον δεν διατίθενται. Ο Δείκτης Φερεγγυότητας (κάλυψης SCR) είναι στο 225% από 221% έναν χρόνο πριν.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο όμιλος της Eurolife (Ζωής και Γενικών) με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 608 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 537,7 εκατ. (2021: 541,7 εκατ. ευρώ) ανήκουν στην εταιρεία Ζωής και τα 70,4 εκατ. ευρώ (16% αύξηση σε σχέση με το 2021) στην εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων. Οι δείκτες φερεγγυότητας είναι για την εταιρεία Ζωής στο 193% από 180% το 2021 και στην εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων στο 144% από 142%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Generali Hellas, η οποία συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή της μετά και την απορρόφηση της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, αποδεικνύοντας ότι τελικά το «ένα συν ένα» μπορεί να κάνει και πολύ περισσότερο από το δύο. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 477,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας συνολική αύξηση 6,8% συγκριτικά με το 2021. Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR (SCR ratio) διαμορφώθηκε σε 149,7%.

Την πέμπτη θέση φαίνεται να διεκδικεί ο Όμιλος Interamerican, με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 435,2 εκατ. ευρώ έναντι 413,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, εκ των οποίων 236,4 εκατ. ευρώ είναι η παραγωγή της εταιρείας Ζημιών, 163,1 εκατ. ευρώ της εταιρείας Ζωής και τα 35,7 εκατ. ευρώ της εταιρείας Βοηθείας. Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR (SCR ratio) της εταιρείας Ζωής διαμορφώθηκε σε 176%, της εταιρείας Ζημιών σε 186% και της εταιρείας Βοηθείας (Γενικών Ασφαλίσεων) σε 150%.

Σύμφωνα με την έκθεση φερεγγυότητας της Ευρωπαϊκής Πίστης, η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας το 2022 ανήλθε στα 234,694 εκατ. ευρώ έναντι 232,526 εκατ. ευρώ το 2021 (+0,9%) και ο δείκτης SCR είναι στο 112,17% από 177,00% το 2021. Η Allianz δημοσίευσε επίσης έκθεση φερεγγυότητας σύμφωνα με την οποία η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022 ανήλθε στα 174,3 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 4,7% σε σύγκριση με το 2021. Ο δείκτης solvency II (Scr) της εταιρείας είναι στο 165,9%. Η συνολική αθροιζόμενη παραγωγή των δυο εταιρειών ανέρχεται στα 408,99 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Έρχεται το Σαββατοκύριακο ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ - «Βρέχει» επιστροφές φόρου εισοδήματος

Στην προεκλογική μάχη μισθοί, εισφορές και συντάξεις - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Ελλάκτωρ: «Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat

gazzetta
gazzetta reader insider insider