Γιατί ορισμένοι CEOs της Silicon Valley δεν κατηγορούν την SVB για την κατάρρευσή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ορισμένοι CEOs της Silicon Valley δεν κατηγορούν την SVB για την κατάρρευσή της
Ως επί το πλείστον, συμφωνούν ότι η ίδια η τράπεζα δεν έφταιγε - και οι μικρές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν χωρίς την παρουσία της.

Όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, πολλοί άνθρωποι κατηγόρησαν την επικίνδυνη και δαπανηρή στρατηγική της τράπεζας.

Ωστόσο, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι που επηρεάστηκαν από το κανόνι δεν τα ρίχνουν στη SVB, αλλά αντιθέτως τα βάζουν με τους venture capitalists που συμβούλεψαν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα αμέσως.

«Ήταν μια ατυχής κατάσταση. Η SVB ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλη την καινοτομία που συνέβη στη Silicon Valley», λέει στο CNBC Make It ο Βαρούν Μπάντγουαρ, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Palo Alto με έδρα την Καλιφόρνια. «Εξακολουθώ να πιστεύω βασικά ότι δεν υπήρχε κανένα θεμελιωδώς λάθος με την τράπεζα» πρόσθεσε. Πριν από το κραχ, η SVB είχε πελάτες σχεδόν τις μισές από τις startups των ΗΠΑ στις οποίες είχαν επενδύσει VC, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Αλλά αφού η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, η μετοχή της έπεσε και οι venture capitalists πανικοβλήθηκαν, λέγοντας στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, όσο είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ως εκ τούτου οι νεοφυείς επιχειρήσεις απέσυραν περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζε η τράπεζα, γεγονός που έφερε χάος. Τώρα, οι CEOs λένε ότι θρηνούν για την απώλεια ενός ζωτικού τμήματος του οικοσυστήματος της Silicon Valley. Το CNBC μίλησε με μια ομάδα διευθυντών startup σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι έχασαν την πρόσβαση σε ορισμένα ή όλα τα χρήματα της εταιρείας τους κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.

Ως επί το πλείστον, συμφωνούν ότι η ίδια η τράπεζα δεν έφταιγε - και οι μικρές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν χωρίς την παρουσία της.

Τώρα που η σκόνη έχει κάτσει, ο Μπάντγουαρ λέει ότι με την κυβερνητική υποστήριξη, η SVB μπορεί να εξακολουθήσει να είναι «το πιο ασφαλές μέρος για να έχετε καταθέσεις» μέχρι να εξαφανιστεί ο συνεχιζόμενος φόβος για παρόμοιες κινήσεις σε άλλες τράπεζες. «Η SVB έκανε κάποια λάθη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επένδυσε σε ομόλογα και εταιρείες; Ναί. Τους άξιζε να καταστραφούν; Όχι», ισχυρίζεται.

Η SVB χωρίς κρυπτονομίσματα ή σκάνδαλα, κλήθηκε να καλύψει μια τρύπα στον ισολογισμό της από την έκθεση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, μόλις ανακοίνωσε το σχέδιο για άντληση 2,25 δισ. δολαρίων από τις αγορές μέσω έκδοσης μετοχών, οι καταθέτες πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι μετοχές της βυθίστηκαν κατά 60% την επόμενη μέρα και η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της FDIC. Όταν η ομοσπονδιακή αρχή δεν μπόρεσε να της βρει αγοραστή, αποφάσισε τη διάλυσή της και την ασφάλιση του συνόλου των καταθέσεών της.

Η First Citizens BancShares., ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αποτυχημένων πιστωτών στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να ελπίζει να συνάψει συμφωνία για το σύνολο της SVB.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Accenture: «Ψαλίδι» σε 19.000 θέσεις εργασίας

Credit Suisse: Μεγάλες τράπεζες ξεκινούν «κυνήγι ταλέντων» - Ετοιμάζονται να «αρπάξουν» στελέχη

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

gazzetta
gazzetta reader insider insider