Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων παρά τον πληθωρισμό – Κατασκευές και Τεχνολογία οι κινητήριες δυνάμεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων παρά τον πληθωρισμό – Κατασκευές και Τεχνολογία οι κινητήριες δυνάμεις
Πίσω από την πληθωριστική πίεση κρύβεται δυναμική άνοδος πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις της τάξης του 11% το 2022 (έναντι 2019). Οι πωλήσεις (σε αποπληθωρισμένους όρους) των ελληνικών επιχειρήσεων θα προσεγγίσουν ρυθμό ανόδου της τάξης του 7% για το 2023 και 4%-5% για το 2024, εκτιμά μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζουν τα στοιχεία που έρχονται από τις επιχειρήσεις και που δείχνουν ισχυρή αύξηση του τζίρου τους και μάλιστα των πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων. Η θετική πορεία του 2022 συνεχίζεται και το 2023, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια άνοδο 15% κατά τον πρώτο μήνα της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι ο επιχειρηματικός τομέας παραμένει ανθεκτικός παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η πορεία του ελληνικού επιχειρείν τη χρονιά που μας πέρασε, ξεχώρισε με επιδόσεις και πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα το 2022, ξεπέρασαν κατά 31% το προ-πανδημικό τους επίπεδο. Ωστόσο, δεδομένης της έντονα πληθωριστικής συγκυρίας, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ εξέτασε την πορεία της πραγματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκτιμώντας τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις βάσει κλαδικών τάσεων.

Όπως διαπίστωσε η ΕΤΕ, πίσω από την πληθωριστική πίεση κρύβεται δυναμική άνοδος πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις της τάξης του 11% (έναντι 2019). Η ενίσχυση της δυναμικής ήταν εμφανής στη διάρκεια του έτους, με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 να σημειώνει αποπληθωρισμένες πωλήσεις 15% υψηλότερες του 2019, καταγράφοντας την 3η υψηλότερη άνοδο στην ΕE (τόσο έναντι 2019 όσο και έναντι προηγούμενου τριμήνου). Η επιτάχυνση αυτή ήταν συμβατή με την πορεία του επιχειρηματικού ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συνεχής βελτίωση σημειώθηκε σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας και επενδυτικής δραστηριότητας.

Η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων συνεχίζεται και το 2023, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια άνοδο 15% κατά τον πρώτο μήνα της χρονιάς και την ΕΤΕ να εκτιμά ότι η τάση αυτή έχει τη δυναμική να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα:

- Δεδομένου ότι οι επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) αναμένεται να είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας το 2023, κατασκευές και πληροφορική θα λειτουργήσουν σε συνθήκες υψηλής ζήτησης.

- Η εξωστρέφεια της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κυρίως όσον αφορά τις υπηρεσίες (τουρισμός και μεταφορές) και δευτερευόντως όσον αφορά τα αγαθά (ευνοώντας κυρίως τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΤΕ εκτιμά ότι οι πωλήσεις (σε αποπληθωρισμένους όρους) θα προσεγγίσουν ρυθμό ανόδου της τάξης του 7% για το 2023 και 4%-5% για το 2024, με την κλαδική διάρθρωση του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα να κινείται σταδιακά σε πορεία σύγκλισης του με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ως βασικό εύρημα της ανάλυσης της ΕΤΕ αναδεικνύεται η συνεχής επιτάχυνση στη διάρκεια του 2022, με βασικές κινητήριες δυνάμεις τα clusters κατασκευών και τεχνολογίας. Ειδικότερα:

- Κατασκευές: Με ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων 40% κατά το τέταρτο τρίμηνο 2022 (έναντι 2019), η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα επιτυγχάνει την κορυφαία επίδοση στην ΕΕ.

- Υψηλή τεχνολογία: Με τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων στο ελληνικό επιχειρείν (47% κατά το τέταρτο τρίμηνο 2022 έναντι 2019), η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια και πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως επισημαίνει η ΕΤΕ, εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η δυναμική των δύο αυτών τομέων αρχίζει να διαχέεται με ένταση στα ευρύτερα clusters κατασκευών (όπως αρχιτέκτονες, μέταλλα, ορυκτά), και υψηλής τεχνολογίας (όπως δραστηριότητες R&D).

Παράλληλα, ισχυρή ανάπτυξη χαρακτηρίζει το cluster στήριξης επιχειρηματικότητας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξάνουν τη ζήτησή τους για υπηρεσίες αναβάθμισης της λειτουργίας τους (όπως υπηρεσίες πληροφορικής και συμβουλευτικές). «Παραδοσιακοί» κλάδοι (όπως το εμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών) σημειώνουν υγιή αύξηση πωλήσεων σε αποπληθωρισμένους όρους, της τάξης του 5% -10% έναντι του προ-πανδημικού 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών τους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

ΕΝΦΙΑ: Δέκα ημέρες και δέκα βήματα που μειώνουν το εκκαθαριστικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider