«Αδικαιολόγητος» ο πανικός στις αγορές για την Credit Suisse διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της SNB

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αδικαιολόγητος» ο πανικός στις αγορές για την Credit Suisse διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της SNB
«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Credit Suisse, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Saudi National Bank.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Credit Suisse, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Saudi National Bank (SNB).

«Πρόκειται για πανικό, κάτι που πιστεύω πως είναι εντελώς αδικαιολόγητο στην παρούσα φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNBC ο πρόεδρος της SNB, Ammar Al Khudairy, τονίζοντας παράλληλα πως «αν παρατηρήσετε προσεκτικά (σ.σ. την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί), θα δείτε πως ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πτώση». «Πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της SNB.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί τον κορυφαίο μέτοχο του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού από τα τέλη του 2022 όταν και εξαγόρασε το 9,9% των μετοχών της Credit Suisse, ενώ την Τετάρτη ο Ammar Al Khudairy απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.

«Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Saudi National Bank στο Bloomberg TV.

Σημειώνεται πως η Saudi National Bank ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου της Μέσης Ανατολής.

«Είχαμε μια αποτυχία στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν το 2008. Αυτό είναι μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα διάχυσης», ανέφερε ο Al Khudairy σχετικά με την κατάρρευση των Slicon Valley Bank και Signature Bank στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Τα σχόλια του Al Khudairy έρχονται μόλις λίγες ώρες αφότου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε μία γιγάντια παρέμβαση δεκάδων δισ. ευρώ με στόχο την στήριξη της Crédit Suisse, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, αν και οι κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας βρέθηκε να «κατρακυλά» 30%, κλείνοντας τελικά με «βουτιά» 24%, ενώ πυροδότησε ισχυρό τραπεζικό sell-off στις ευρωαγορές. Ωστόσο, μετά την είδηση για την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται ως και 30% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Πέμπτης.

Το μήνυμα «δεν έχει αλλάξει»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε στο CNBC ότι η Credit Suisse δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Credit Suisse για παροχή βοήθειας», ανέφερε ο Al Khudairy. «Δεν ξέρω από πού προέκυψε αυτή η φημολογία, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από τον Οκτώβριο», ενώ επανέλαβε ότι η τράπεζα δεν θα αποκτήσει επιπλέον μερίδιο από το 9,9% που κατέχει σήμερα.

«Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο», σημείωσε ο πρόεδρος της SNB, σημειώνοντας πως «ακόμα κι αν το θέλαμε, υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές από τη σκοπιά της κανονιστικής συμμόρφωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Με ισχυρά αντισώματα στον «ιό» της Credit Suisse – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Credit Suisse: Παρέμβαση «μαμούθ» με 50 δισ. ευρώ από την ελβετική κεντρική τράπεζα - Σε ράλι-ρεκόρ η μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider