Η Credit Suisse τρόμαξε τις αγορές: Τραπεζικό sell off σε Αθήνα - Ευρώπη, απέφυγε τα χαμηλά ημέρας η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Credit Suisse τρόμαξε τις αγορές: Τραπεζικό sell off σε Αθήνα - Ευρώπη, απέφυγε τα χαμηλά ημέρας η Wall Street
«Βουτιά» 4,55% για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος των τραπεζών. Μίνι «κραχ» στις ευρωαγορές, κυρίαρχα τα αρνητικά πρόσημα και στην Wall Street.

(UPD 22:17) Ισχυρό τραπεζικό sell-off εκτυλίχθηκε τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όσο και στις υπόλοιπες ευρωαγορές, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το «μέτωπο» της Credit Suisse - και με πρόσφατο το σοκ της κατάρρευσης της SVB - προκάλεσαν τριγμούς στα ταμπλό παγκοσμίως. Όσον αφορά στην Wall Street, μπορεί να «γλίτωσε» τα χειρότερα, εντούτοις οι ανησυχίες ήταν διάχυτες στο ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε με «βουτιά» 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, με τον τζίρο στα 177,71 εκατ. ευρώ. Με τις τράπεζες να βρίσκονται υπό κλοιό ασφυκτικών πιέσεων και να κλείνουν στο -8,44%, οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς σημείωσαν πτώση άνω του 10%, ενώ η μετοχή της Εθνικής έχασε κοντά στο 4% και της Eurobank άνω του 9%.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 γνώρισε απώλειες 3%, με τον τραπεζικό κλάδο να «τερματίζει» 7% κάτω, ήτοι στις χειρότερες επιδόσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η Credit Suisse βρέθηκε στον «πάτο» με πτώση 24% (και αφού είχε κατρακυλήσει έως και 30% ενδοσυνεδριακά), μετά το «όχι» του βασικού μετόχου της ελβετικής τράπεζας για περισσότερη κεφαλαιακή στήριξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης, διεκόπη προσωρινά η διαπραγμάτευση για αρκετές τραπεζικές μετοχές - συμπεριλαμβανομένης και της Credit Suisse.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλεισε 3,83% στις 7.344,45 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 3,27% στις 14.735,26 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 3,58% «διολισθαίνοντας» στις 6.885,71 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε «βουτιά» 4,61% και διαμορφώθηκε στις 25.565,84 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να χάνει 4,37% πέφτοντας στις 8.759,1 μονάδες.

Σε κόκκινο έδαφος έκλεισε και η Wall Street.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που έφθασε να «κατρακυλά» έως και 500 μονάδες, υποχώρησε κατά 0,87% (280 μονάδες), φθάνοντας στις 31.874,57 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,7% στις 3,891,97 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε 0,05% υψηλότερα στις 11.434,05 μονάδες.

Ο «δείκτης φόβου» VIX «εκτοξεύτηκε», σημειώνοντας νωρίτερα «άλμα» άνω του 20%.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου γνώρισαν επίσης απώλειες, με το αμερικανικό αργό WTI (-5,2%) να «πέφτει» κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι (στα 67,61 δολ. το βαρέλι), για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ανησυχίες είχαν ως επίκεντρο την Silicon Valley Bank και την Signature Bank, μετά τα «λουκέτα» στις δύο προαναφερθείσες περιφερειακές τράπεζες, με τον φόβο να μετατοπίζεται πλέον και σε μεγαλύτερες τράπεζες, με τη μετοχή της Credit Suisse να «χτυπά» σήμερα ιστορικά χαμηλά.

Σε ό,τι αφορά τα της Credit Suisse, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζες, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα, με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στη συνέχεια, να διαμηνύει την ετοιμότητά της να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στην Credit Suisse, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έσπευσε να προειδοποιήσει, πάντως, ότι η τελευταία κρίση με «πρωταγωνίστρια» την Credit Suisse συνιστά μια «στιγμή Lehman» για τις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν μία τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει», είναι επίσης και «πολύ μεγάλη για να σωθεί» («Too big to fail and too big to be saved»).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε επίπεδα «ελληνικής κρίσης» τα μονοετή CDS της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider