Οι ελλείψεις στην ενέργεια θα συνεχιστούν και το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ελλείψεις στην ενέργεια θα συνεχιστούν και το 2023
Εκτός από τις προσδοκίες για ελλείψεις ενέργειας, η αγορά φαίνεται να ανησυχεί και για έλλειψη... ταλέντων.

Οι ελλείψεις ενέργειας είναι πιθανό να συνεχιστούν φέτος σε διάφορα μέρη του κόσμου λόγω των καθυστερήσεων των έργων που προκύπτουν από τις συνεχείς προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και των χαμηλότερων ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τελευταία έκθεση της Brunel για το 2023, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Oil and Gas.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 56% των διευθυντικών στελεχών και των ηγετών της ενεργειακής βιομηχανίας αναμένουν περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό φέτος. Μάλιστα, το 65% των εργαζομένων στη βιομηχανία αναμένουν ότι αυτές οι ελλείψεις ενέργειας θα είναι πιο σοβαρές στη Βόρεια Αμερική από ό,τι στην Ευρώπη, όπου το 59% αναμένει τις πιο σοβαρές ελλείψεις. Ελλείψεις αναμένονται επίσης για τη Νότια Αμερική, η οποία έχει πληγεί από τη χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ξηρασίας.

Εκτός από τις προσδοκίες για ελλείψεις ενέργειας, η αγορά φαίνεται να ανησυχεί και για έλλειψη... ταλέντων: το γηρασμένο εργατικό δυναμικό και οι ανεπαρκείς, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεξιότητες θέτουν προκλήσεις για το μέλλον της ενέργειας. Η έκθεση σημειώνει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε εισροή εργατικού δυναμικού από άλλους τομείς, ιδίως την τεχνολογία, ειδικά μετά τις μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η Big Tech.

Οι εταιρείες από τον κλάδο θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις αιτίες αυτής της αναμενόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού όπως είναι η ανεπαρκής σχεδιασμός διαδοχής για μεταφορά γνώσης και διατήρηση δεξιοτήτων, η εκπαίδευση και κατάρτιση και τα καλύτερα κίνητρα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των διευθυντικών στελεχών της ενεργειακής βιομηχανίας φαίνεται να είναι ο πληθωρισμός. Περίπου το 43% των ερωτηθέντων στην έρευνα θεώρησαν το υψηλότερο κόστος ως το κορυφαίο πρόβλημα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι «οικονομικές αβεβαιότητες» κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών, με το 37% των ερωτηθέντων να τις αναφέρουν ως ανησυχίες. Η τελευταία μεγάλη ανησυχία για τον κλάδο είναι η διαφαινόμενη έλλειψη δεξιοτήτων σε συνδυασμό με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια και υψηλός πληθωρισμός επηρέασαν την αγορά εργασίας - 132.312 απολύσεις τον Ιανουάριο

Ενεργειακή κρίση: Στα 800 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» στην Ευρώπη - Ποια χώρα δαπάνησε τα περισσότερα

Ενεργειακή κρίση: Το τέλος του χειμώνα ελαττώνει τους φόβους για μπλακάουτ στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider