«Σοκ» για την Bundesbank: Οι πρώτες απώλειες από το 1979

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σοκ» για την Bundesbank: Οι πρώτες απώλειες από το 1979
Είχε να συμβεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες στη γερμανική τράπεζα.

Η Bundesbank της Γερμανίας κατέγραψε πέρυσι τις πρώτες της απώλειες, κάτι που είχε να συμβεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μείωσαν την αξία των ομολόγων της ενώ ζημία προκλήθηκε επίσης από εξαιρετικά φθηνά δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες.

H ζημία των 172 εκατομμυρίων ευρώ καλύφθηκε, όμως νέες απώλειες είναι πιθανές καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, μειώνοντας την αξία των ομολόγων που συσσωρεύτηκαν κατά τα χρόνια που ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά απωλειών για την Bundesbank από το μακρινό 1979 σύμφωνα με το Reuters.

«Απαιτείται τώρα μια αυστηρή νομισματική πολιτική για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών έγκαιρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας, Χοακίμ Νάγκελ.

Για τη Bundesbank, o περιορισμός των αποθεμάτων κινδύνου είναι κυρίως λογιστικό ζήτημα, επειδή η τράπεζα μπορεί απλά να «παγώσει» τις απώλειες, όπως και στη δεκαετία του 1970, στη συνέχεια να τις «ξεπαγώσει» όταν βγει κέρδος και πάλι.

Ταυτόχρονα, μάλιστα, οι απώλειες δεν εμποδίζουν την ικανότητα της τράπεζας να διεξάγει πράξεις νομισματικής πολιτικής - εφόσον οι επενδυτές δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους ως στην ίδια αλλά και την ΕΚΤ που μάχονται αξιόπιστα ενάντια στον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό θα φέρει απώλεια εσόδων για τον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ενώ η Bundesbank κατέβαλε σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα μεταξύ 2010 και 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ενδεχομένως να χρειαστούν μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

Ακίνητα: Τι φέρνει στο Μαρούσι το «καρέ» Dimand, Eurobank, PwC, Grivalia

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Μετά από το επιτοκιακό «σπριντ» μπαίνουμε σε φάση αγώνα μεγάλων αποστάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider