Απορρίμματα: Η «μάχη» για τη μεγάλη μονάδα στη Λάρισα των 125 εκατ. ευρώ – Προσφυγή από ΗΛΕΚΤΩΡ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απορρίμματα: Η «μάχη» για τη μεγάλη μονάδα στη Λάρισα των 125 εκατ. ευρώ – Προσφυγή από ΗΛΕΚΤΩΡ
Ένας μεγάλος διαγωνισμός, ύψους περίπου 125 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, είναι σε εξέλιξη. Τι περιλαμβάνει η σύμβαση, πότε έρχονται οι προσφορές. Ζήτησαν διευκρινήσεις – παράταση οι ΘΑΛΗΣ (όμιλος Motor Oil), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Μεσόγειος, υπέβαλε προσφυγή η ΗΛΕΚΤΩΡ (Ελλάκτωρ) για θέματα ανταγωνισμού.

Ένας μεγάλος διαγωνισμός, ύψους περίπου 125 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιφέρεια, εν προκειμένω στη Λάρισα, είναι σε εξέλιξη την ώρα που η προώθηση μεγάλων αντίστοιχων projects (υψηλότερου προϋπολογισμού, ΣΔΙΤ και Δημόσια) στην Αττική έχει «παγώσει». Πρόκειται για την κατασκευή της ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, για την εξυπηρέτηση της τοπικής περιφερειακής ενότητας.

Με τον σχετικό διαγωνισμό μάλιστα να έχει αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 28η Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή σήμερα, αλλά να παίρνει τελικά η διαδικασία μετάθεση για τις 24 Απριλίου 2023. Τούτο καθώς, αφενός είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις επί των όρων του διαγωνισμού αλλά και παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών από υποψήφιους «μνηστήρες» όπως οι ΘΑΛΗΣ (όμιλος Motor Oil), Μεσόγειος, Μυτιληναίος, ΗΛΕΚΤΩΡ, αφετέρου η τελευταία, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υπέβαλε την από 10-02-2023 Προδικαστική Προσφυγή κατά της Διακήρυξης του διαγωνισμού. Σε αυτήν αναφέρει σε γενικές γραμμές ότι «η Διακήρυξη βρίθει ουσιωδών πλημμελειών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στην εταιρία μας να υποβάλει προσφορά και, σε κάθε περίπτωση, να υποβάλει την κατά τη γνώμη της βέλτιστη ανταγωνιστική προσφορά και να διαγωνιστεί με άλλους οικονομικούς φορείς επί τη βάσει ίσων όρων ανταγωνισμού».

Σε γενικές γραμμές το έργο αφορά στην κατασκευή γραμμής επεξεργασίας αποβλήτων για τα σύμμεικτα ΑΣΑ, την κατασκευή γραμμής επεξεργασίας για τα προδιαλεγμένα οργανικά (ΠOA) και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών περιβαλλοντικής προστασίας και λειτουργικότητας του έργου. Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία: - 61.479 tn/έτος υπολειπόμενων σύμμεικτα ΑΣΑ και - 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων με ΔσΠ. Τοποθεσία εκτέλεσης του έργου είναι η Περιοχή «Νταουσλάρ», θέση «Βροντερό» της Τοπικής Κοινότητας Παραποτάμου (Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου, του Δήμου Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας). Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 93 μήνες, σχετίζεται με έργο ή/και πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Περιγραφή της σύμβασης

Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία:

  • 61.479 tn/έτος υπολειπόμενων σύμμεικτα ΑΣΑ και
  • 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων με ΔσΠ.

Η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ θα διαθέτει κατ΄ ελάχιστον: • Τμήμα υποδοχής σύμμεικτων απορριμμάτων • Τμήμα προεπεξεργασίας/προδιαλογής σύμμεικτων απορριμμάτων • Τμήμα κύριας μηχανικής διαλογής συμμείκτων απορριμμάτων • Τμήμα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού συμμείκτων απορριμμάτων - αναερόβια χώνευση. • Τμήμα αξιοποίησης βιοαερίου • Τμήμα βιολογικής επεξεργασίας χωνέματος οργανικού συμμείκτων – αερόβια κομποστοποίηση • Τμήμα ωρίμανσης κοµπόστ τύπου Α • Τμήμα ραφιναρίας κοµπόστ τύπου Α.

Επίσης, η σύμβαση περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 3 μήνες. Στόχος της εγκατάστασης είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και η παραγωγή κοµπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά και το οργανικό κλάσμα που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγµένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται βιολογική επεξεργασία (αναερόβια χώνευση και αερόβια κομποστοποίηση), και το παραγώμενο βιοαερίο θα αξιοποιείται πρός παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται και στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η θερμική θα χρησιμοποιείται για τις θερμικές αναγκες της μονάδας. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι (6) έτη.

Η δημοπρατούμενη σύμβαση είναι μικτή σύμβαση και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη: A1 Κατασκευή Έργου-Μέρος 1:

  • 46.560.349,98 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση από Ε.Π. ΥΜεΠερΑΑ 2014-2020
  • 839.650,02 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ

A2 Κανονική 6ετής Λειτουργία του έργου-Μέρος 2:

  • 20.330.320,80 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους του Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ.

Περιγραφή των δικαιωμάτων προαίρεσης

Ο Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά:

  1. Β1 Δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον έως έξι (6) έτη λειτουργίας του έργου 20.330.320,80 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους του Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ.
  2. Β2 Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες προσαρμογή της ΜΕΑ στις απαιτήσεις του ΕΣΔΑ και του οικείου ΠΕΣΔΑ 9.114.000,00 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους του Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ.
  3. Β3 Δικαίωμα προαίρεσης για τη λειτουρ:γία των εργασιών επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετου εξοπλισμού, με σκοπό την προώθηση των απαιτήσεων του ΕΣΔΑ 2020-2030 στη ΜΕΑ από έξι (6) έτη έως δώδεκα (12) έτη. 13.595.600,26 € με Φ.Π.Α. για έξι (6) έτη με χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους του Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ και 13.595.600,26 € με Φ.Π.Α. για τα επιπλέον έξι (6) έτη, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους του Ε.Σ.Δ.Σ.Α. Δ & Κ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ Η Προαίρεση μπορεί να ασκηθεί πριν το πέρας της Κανονικής Λειτουργίας του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σιδηρόδρομος: Η «Ανατολική Εγνατία» μετατρέπει τη Β. Ελλάδα σε mega hub – Τα έργα 2,7 δισ. ευρώ και η παράκαμψη του Βοσπόρου

«Αλλάζει ο χάρτης» στον χώρο των ΑΕΕΑΠ; – Το μέγεθος… μετράει

«Χτίζεται» το strategic master plan για το ΟΑΚΑ – Τα σενάρια αναβάθμισης και βιωσιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider