Μασκ: Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού η τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού η τεχνητή νοημοσύνη
«Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα ή τα φάρμακα».

Το ChatGPT δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί απίστευτα - και ότι είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να ανησυχούμε, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη», υπογράμμισε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μιλώντας σε παρευρισκόμενους στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του ChatGPT από την OpenAI στην οποία ήταν και συνιδρυτής επεσήμανε πως «είναι ταυτόχρονα θετικό και αρνητικό και έχει μεγάλη, μεγάλη προοπτική με φοβερές δυνατότητες». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «με αυτήν την έξελιξη έρχεται και μεγάλος κίνδυνος».

Το αφεντικό της SpaceX, της Tesla και της Twitter ερωτήθηκε για το πώς βλέπει την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε 10 χρόνια από τώρα. «Το ChatGPT έχει δείξει στους ανθρώπους πόσο προηγμένη έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Το AI έχει προχωρήσει εδώ και καιρό. Απλώς δεν είχε μια επαφή με τον χρήστη που να ήταν προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Google: Υπάλληλοι «κράζουν» τον CEO για βιαστική παρουσίαση του Bard

«Ενώ τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα φάρμακα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ρυθμιστικά πρότυπα ασφάλειας, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη κανόνες ή νομοθετικά πλαίσια που να συγκρατούν υπό έλεγχο την ανάπτυξή της», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ειλικρινά. Πιστεύω ότι είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα ή τα φάρμακα» δεν δίστασε να συμπληρώσει.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο «μπορεί να επιβραδύνει λίγο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι επίσης καλό», διαπίστωσε. Ο δισεκατομμυριούχος έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους της απεριόριστης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ κάποτε είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» από τις πυρηνικές κεφαλές.

Για την ιστορία, ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και δεν κατέχει πλέον μετοχές στην εταιρεία. «Αρχικά δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τώρα είναι και για το κέρδος. Δεν έχω μερίδιο στο OpenAI, ούτε είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε το ελέγχω με οποιονδήποτε τρόπο» εξήγησε. Ένας από τους λόγους για την απόφασή του να ιδρύσει την OpenAI, ήταν επειδή «η Google δεν έδινε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης», διευκρίνισε.

Τι είναι το ChatGPT

Το ChatGPT εκτιμάται ότι έφτασε τους 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες τον Ιανουάριο, μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία. Ωστόσο, η μίμηση της ανθρώπινης συνομιλίας πυροδότησε εικασίες σχετικά με τις δυνατότητές του να υποκαταστήσει τους επαγγελματίες συγγραφείς και ακόμη και να απειλήσει τη βασική επιχείρηση αναζήτησης της Google.

Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Σαμ Άλτμαν ο οποίος κερδίζει χρήματα χρεώνοντας τους προγραμματιστές για άδεια χρήσης της τεχνολογίας του.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στο μοντέλο γλώσσας GPT-3 του OpenAI και έρχεται στο τέλος ενός έτους με εντυπωσιακές προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη. Το μοντέλο δημιουργίας εικόνων Dall-E της εταιρείας - το οποίο δέχεται γραπτές προτροπές για καλλιτεχνικές συνθέσεις καθώς και άλλων εικόνων - οδήγησε επίσης σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στους δημιουργικούς κλάδους. Η OpenAI εργάζεται ήδη σε ένα διάδοχο μοντέλο GPT-4 για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εν εξάλλω ο Μασκ: Απειλεί υπαλλήλους για τα tweets του - «Θα σας απολύσω όλους»

Έλον Μασκ: Στα τέλη του 2023 θα αναλάβει άλλος το Twitter

EUDI Wallet: Ένα βήμα πιο κοντά το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό πορτοφόλι - Τι θα περιλαμβάνει

gazzetta
gazzetta reader insider insider