Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Περήφανοι για την Πτολεμαΐδα 5 – Να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Περήφανοι για την Πτολεμαΐδα 5 – Να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας
«Προς Θεού δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώρειες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουνε μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία».

«Για ημέρα υπερηφάνειας» μίλησε ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατασκεύασε την νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», την οποία και επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μετανιώσαμε όταν στα πολύ δύσκολα χρόνια της ΔΕΗ συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Διότι πραγματικά αυτό που κάναμε είναι ένα έργο πολύ σημαντικό», πρόσθεσε. Ειδικότερα, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε πως δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώρειες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουνε μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

«Η σημερινή ημέρα είναι για εμάς μια ημέρα υπερηφάνειας, που βρίσκεστε όλοι εδώ να δείτε τη μονάδα που φτιάξαμε μαζί με τη ΔΕΗ, κατά πρώτον θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και όλες τις συνεργαζόμενες εταιρείες. Ανταποκρίθηκαν όλοι μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Να ευχαριστήσουμε την τοπική κοινωνία η οποία αγκάλιασε το έργο, την εταιρεία μας και τους εργαζομένους. Και να ευχαριστήσουμε βεβαίως και τη ΔΕΗ με την οποία είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Δεν μετανιώσαμε όταν στα πολύ δύσκολα χρόνια της ΔΕΗ συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, εκείνα τα χρόνια με τεράστιες ανεξόφλητες οφειλές, διότι πραγματικά αυτό που κάναμε είναι ένα έργο που είναι πολύ καλό. Και θα ήθελα να κλείσω λέγοντας αυτό που είχαμε πει και στην υπογραφή της σύμβασης για τη μονάδας της Πτολεμαΐδας 5, ότι προς Θεού δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώρειες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουνε μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο λιγνίτης έχει ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές αλλά μπορεί με σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου και αύξηση των ΑΠΕ να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι η Ελλάδα μια πραγματικά ανεξάρτητη ενεργειακά χώρα μέχρι και εξαγωγέας» ήταν το μήνυμα του κ. Περιστέρη.

Δείτε την ομιλία του

Ως «σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε πως η μονάδα ενσωματώνει την πλέον προηγμένη τεχνολογία στη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ταυτόχρονα, εκπέμπει όσο το δυνατόν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα οικονομικά να είναι ανταγωνιστική με μονάδες φυσικού αερίου. Η μονάδα θα αποτελέσει μονάδα στρατηγικής εφεδρείας στο μέλλον για τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία εδώ και 70 χρόνια, ενώ θα εξακολουθήσει να δίνει το «παρών» στην περιοχή και τα επόμενα χρόνια, συνεχίζοντας να στηρίζει την τοπική απασχόληση. Όπως πάντως πρόσθεσε, η «πράσινη» μετάβαση της επιχείρησης είναι αδιαπραγμάτευτη, με επενδύσεις όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται σε παρακείμενη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα από την «Πτολεμαΐδα 5», το κόστος λιγνίτη ανέρχεται στα 30 ευρώ, συγκριτικά με τα 45 ευρώ που έχει μια υφιστάμενη μονάδα. Επίσης, παράγει 1 τόνο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με 1.4 τόνους που παράγει μια υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα, με συνέπεια να μπορεί να ανταγωνιστεί σε κόστος λειτουργίας τις υφιστάμενες μονάδες αερίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, η υφιστάμενη διοίκηση παρέλαβε την επιχείρηση με συσσωρευμένες ζημιές 2,5 δισ. ευρώ και χρέη προς τοπικούς προμηθευτές 1,5 δισ. Με την εξυγίανσή της, η ΔΕΗ σήμερα είναι σε θέση να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές λύσεις, χωρίς πλέον να έχει οφειλές σε προμηθευτές. Όπως πρόσθεσε, η εταιρεία μετατρέπεται σε έναν εθνικό πρωταθλητή, που θα πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Γιατί μηδενίστηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία τον Ιανουάριο – Υπερκάλυψη του στόχου μείωσης 15%

OPEC: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί 2,3% το 2023 - Ο ρόλος της Κίνας

Τουρισμός: Με το δεξί μπήκε η σεζόν - Ενεργειακό κόστος και επάρκεια προσωπικού τα 2 μεγάλα στοιχήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider