ΔΕΗ: Σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο η «Πτολεμαΐδα 5»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο η «Πτολεμαΐδα 5»
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη μονάδα την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του Κ. Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία. Από τον επόμενο μήνα, εντάσσεται κανονικά στο σύστημα ο λιγνιτικός σταθμός στο σύστημα, προσθέτοντας έτσι μία σημαντική νέα «άμυνα» στην ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Σε αντίστροφη μέτρηση έχει μπει η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», η οποία αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Κάτι που σημαίνει πως από τον Μάρτιο θα προστεθεί στο εγχώριο σύστημα θερμοηλεκτρική ισχύς 660 MW, «θωρακίζοντας» έτι περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τη νέα λιγνιτική μονάδα θα επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στον ρόλο που καλείται να παίξει η μονάδα μέσα στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μακροπρόθεσμη λύση για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, αλλά και τη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών, είναι η απανθρακοποίηση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι η «Πτολεμαΐδα 5» ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2013, κόστισε στη ΔΕΗ περί τα 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθεί στο ποσό αυτό τα 400 εκατ. ευρώ για τα συνοδά έργα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ και την πλέον σύγχρονη και αποδοτική. Έτσι, έχει αισθητά μικρότερες εκπομπές CO2 από τους υφιστάμενους σταθμούς της εταιρείας.

Μάλιστα, διαθέτει και ειδικούς χώρους για την εφαρμογή τεχνολογιών CO2. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2015, ενώ ενσωματώνει μίας σειρά από αντιρρυπαντικές τεχνολογίες που περιορίζουν αισθητά τους υπόλοιπους εκπεμπόμενους ρύπους, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια αζώτου και θείου.

«Ασπίδα» για την ενεργειακή ασφάλεια

Τα τελευταία έτη και έως την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων προεξοφλούσε ότι η λειτουργία της θα ήταν αντιοικονομική. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει με την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά, με συνέπεια να αποτελεί «δικλείδα ασφαλείας» για τη συγκράτηση του χονδρεμπορικού κόστους των χονδρεμπορικών τιμών σε τυχόν νέες ανατιμήσεις του αέριου. Παράλληλα, θα «θωρακίσει» τη χώρα μας από πιθανές διαταραχές στις εισαγωγές καυσίμου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, άλλωστε, ο στόχος για διπλασιασμό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έως το επόμενο καλοκαίρι, ώστε σε ετήσια βάση να ανέλθει στις 10 TWh (Τεραβατώρες). Στόχος που, όπως είναι φυσικό, συνοδεύεται και από αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη. Παράλληλα, η «Πτολεμαΐδα 5» θα δώσει οριστική λύση και στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των λιγνιτικών δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος «οδικός χάρτης», με την αναπροσαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης λόγω της κρίσης, αφήνει «παράθυρο» ώστε η μονάδα να παραμείνει με καύσιμο λιγνίτη έως το 2028. Τότε, θα αποτελέσει την τελευταία λιγνιτική μονάδα στην οποία θα «σβήσουν τα φουγάρα», σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης.

Το αρχικό σχέδιο της ΔΕΗ προέβλεπε πως αποσυρθεί για μία 2ετία, ώστε το 2030 να έχει μετατραπεί σε μονάδα αερίου, με αυξημένη μάλιστα ισχύ στα 1.000 ΜW. Πάντως, η εξέλιξη της κρίσης μπορεί να «φέρει» τις αποφάσεις της ΔΕΗ νωρίτερα από το 2028.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider