Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών οι ελληνικές startups

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών οι ελληνικές startups
Ρεκόρ ξένων επενδυτών που έστρεψαν την προσοχή τους στην χώρα το 2022 - Βήματα διεθνοποίησης των ελληνικών startups

Ως την χρονιά που οι διεθνείς επενδυτές ανακάλυψαν κι εμπιστεύτηκαν το ελληνικό startup οικοσύστημα χαρακτηρίζεται το 2022, με τις εξαγορές εγχώριων, νεοφυών επιχειρήσεων να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο στόχαστρο διεθνών επενδυτών

Για την ακρίβεια, την χρόνια που μας πέρασε, 19 startup, ή επιχειρήσεις που εκκολάφθηκαν ως νεοφυείς και ενηλικιώθηκαν, κατάφεραν να κάνουν το πολυπόθητο exit, εξαγοραζόμενες από ξένα κεφάλαια. Στοιχείο που αποτελεί την πρώτη αξιοσημείωτη ένδειξη ότι η εγχώρια startup σκηνή μπαίνει πλέον σε φάση ωρίμανσης.

Στις αξιοσημείωτες εξαγορές από διεθνείς εταιρείες περιλαμβάνεται για παράδειγμα η απόκτηση της Loceye από την δανέζικη Neurons. Η ελληνική εταιρεία κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών χάρη στις web-based eye-tracking λειτουργίες που έχει αναπτύξει και οι οποίες δίνουν σε designers και marketers την δυνατότητα να κάνουν δοκιμές για εκατοντάδες σχέδια καμπάνιας, με ελάχιστους πόρους κόστους και χρόνου, πριν από την έναρξη των επίσημων μάρκετινγκ εκστρατειών τους.

Πολλά ξένα κεφάλαια μάλιστα προήλθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από ηχηρά επενδυτικά ονόματα με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Συγκεκριμένα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το 13% των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ελληνικές startups προήλθε από τις ΗΠΑ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται για παράδειγμα η JP Morgan η οποία εξαγόρασε την Viva Wallet, επισφραγίζοντας την δημιουργία του πρώτου ελληνικού μονόκερου. Ένας ακόμα ηχηρός παίκτης που επένδυσε σε τεχνολογία με ελληνική υπογραφή ήταν και η μητρική του Facebook, Meta, μέσω της εξαγοράς της Accusonus. Αλλά και η αμερικανική Prodege με έδρα την Καλιφόρνια, που απέκτησε την καινοτομία της Pollfish. Να θυμίσουμε ότι η Pollfish, έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε εταιρείες και ιδιώτες να πραγματοποιούν έρευνες αγοράς (online market research), χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο διαδραστικό ερωτηματολόγιο (online mobile survey). Αντίστοιχα το αμερικανικό fund PARC Partners εξαγόρασε το προηγούμενο έτος την Transifex, ασπαζόμενο το όραμα της πατρινής εταιρείας να καταστήσει κάθε μέρος του λογισμικού και του περιεχομένου της διαθέσιμο σε κάθε γλώσσα.

Το γεγονός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια χρονιά που οι συνολικές χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές startups ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 40%. Να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά, βάσει του ετήσιου report του Found.ation και του EIT Digital οι συνολικές χρηματοδοτήσεις έφθασαν τα 310 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ το 2021, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές ο δανεισμός που έλαβαν ορισμένα startups στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης τους, όπως για παράδειγμα οι γύροι χρηματοδότησης των Flexcar και Spotawheel, ύψους 210 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στις οποίες μεγάλο κομμάτι ήταν υπό τη μορφή δανείου.

Διεθνοποίηση των εγχώριων startups

Μάλιστα δεν ήταν μόνο το άνοιγμα των διεθνών επενδυτών προς την εγχώρια startup σκηνή αλλά και η απόκτηση ξένων εταιρειών από ελληνικές startups. Για παράδειγμα στην εκπνοή του 2021 η Viva Wallet εξαγόρασε την N7 Mobile, μία εξειδικευμένη εταιρεία software development, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτύξει εκατοντάδες προγράμματα software σε native, server, backend και υβριδικές τεχνολογίες για πελάτες στην Πολωνία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως οι Microsoft, Orange, T-Mobile, Dolby κλπ.

Αντίστοιχα η Orfium, η καινοτόμος νεοφυής εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις για τη μουσική βιομηχανία, εξαγόρασε την Breaker INC, μια εταιρεία προώθησης, μάρκετινγκ και δημιουργίας περιεχομένου με έδρα το Τόκιο.

Τέλος, το επόμενο, όπως φημολογείται, ελληνικό unicorn, η Blueground, ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης της Tabas, μιας βραζιλιάνικης PropTech startup, προτού επενδύσει σε αυτό το wealth fund του Άμπου Ντάμπι.

Οι προαναφερθείσες κινήσεις επισφραγίζουν την διεθνοποίηση των ελληνικών startups όχι μόνο από πλευράς χρηματοδότησης, αλλά και από πλευράς στρατηγικής επέκτασης σε νέες αγορές, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα σημάδι ωρίμανσης του εγχώριου οικοσυστήματος.

Ενός οικοσυστήματος που η συνολική αποτίμησή του ξεπέρασε την προηγούμενη χρονιά τα 8 δισ. ευρώ με τις 10 κορυφαίες startups να εισφέρουν τα 5,5 δισ. εξ' αυτών. Αλλά κι ενός οικοσυστήματος του οποίου 50 startups κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν από 90 επενδυτές, το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Microsoft επενδύει σε startup αυτόνομης οδήγησης στις ΗΠΑ

«Σφαγή» στη Silicon Valley - Μαζικές πωλήσεις μετοχών startups μετά τις απολύσεις

Πόσο πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups

gazzetta
gazzetta reader insider insider