Ρεύμα: Οι τελικές τιμές Ιανουαρίου των προμηθευτών – Τέσσερις εταιρείες κάτω από 5 λεπτά/KWh

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Οι τελικές τιμές Ιανουαρίου των προμηθευτών – Τέσσερις εταιρείες κάτω από 5 λεπτά/KWh
Μεγάλο εύρος μεταξύ των παρόχων, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από μόλις 2,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας) και να φτάνουν μέχρι τα 18,8 λεπτά του ευρώ, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης. Ο μέσος όρος των τελικών τιμών διαμορφώνεται στα 10,7 λεπτά/KWh, μειωμένος κατά 14% από τον Δεκέμβριο (12,4 λεπτά/KWh).

Σε τελικές τιμές που κινούνται αισθητά κάτω και από τα προ κρίσης επίπεδα, οδηγούν τις επιβαρύνσεις για τον Ιανουάριο αρκετών προμηθευτών ρεύματος οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Είναι ενδεικτικό ότι για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως), οι «καθαρές» τιμές τεσσάρων παρόχων κινούνται στα 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (στην οποία εμπίπτει το 90% των νοικοκυριών), η επιδότηση θα ανέλθει σε 33 λεπτά του ευρώ. Το μεγάλο εύρος των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο, όπως είναι φυσικό, οδηγεί και σε μεγάλο εύρος των τελικών τιμών που θα κληθούν να καταβάλουν τα νοικοκυριά για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψουν» τον επόμενο μήνα.

Έτσι, συνυπολογίζοντας και τις εκπτώσεις συνέπεια, ανάλογα με την εταιρεία από την οποία προμηθεύεται ρεύμα, ένα νοικοκυριό μπορεί να πληρώσει τον Ιανουάριο μόλις 2,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στον αντίποδα, οι πελάτες του πιο ακριβού παρόχου για τον επόμενο μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν 18,8 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώσουν.

Μείωση της μέσης τιμής

Όπως είναι γνωστό, οι χρεώσεις όλων των προμηθευτών για τον Ιανουάριο είναι αυξημένες κατά 20% περίπου σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ακόμη πιο αυξημένη είναι η επιδότηση, αφού για την απορρόφηση των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια, θα επιστρατευθεί μία «δύναμη πυρός» 470 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, για αρκετούς προμηθευτές οι τελικές τους τιμές αποκλιμακώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για τον επόμενο μήνα, η μέση «καθαρή» χρέωση στην 1η κλίμακα διαμορφώνεται στα 10,7 λεπτά/KWh. Επομένως, είναι 14% χαμηλότερη από τον μήνα που διανύουμε, όπου και άγγιξε τα 12,4 λεπτά/KWh.

Αποκλιμάκωση εμφανίζεται και στην δύο επόμενες κλίμακες κατανάλωσης. Έτσι, στη 2η κλίμακα (μηνιαίες καταναλώσεις 501-1000 κιλοβατώρες), οι τελικές τιμές διαμορφώνονται από 7,8 έως 23,8 λεπτά/KWh. Η μέση «καθαρή» επιβάρυνση είναι 15,8 λεπτά/KWh, ελαττωμένη κατά 11% από τον Δεκέμβριο (17,7 λεπτά/KWh).

Στην 3 κατηγορία ( μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1001 κιλοβατώρες), οι τελικές επιβαρύνσεις κυμαίνονται από 16,8 μέχρι 32,8 λεπτά/KWh. Η μέση τιμή τους αγγίζει τα 24,8 λεπτά/KWh, καταγράφοντας μείωση 7% από τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider