Attica Bank: Συνεδριάζει το ΔΣ για το capital - business plan και πλάνο μείωσης NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Συνεδριάζει το ΔΣ για το capital - business plan και πλάνο μείωσης NPLs
Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank για να εγκρίνει το capital και το business plan που θα βάλουν την Τράπεζα σε πορεία εξυγίανσης (μείωση κόκκινων δανείων) και ανάπτυξης, μετά από μία δεκαετία και πλέον ζημιών.

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank για να εγκρίνει το capital και το business plan που θα βάλουν την Τράπεζα σε πορεία εξυγίανσης (μείωση κόκκινων δανείων) και ανάπτυξης, μετά από μία δεκαετία και πλέον ζημιών.

Η συνεδρίαση του ΔΣ γίνεται την παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας που έχει δώσει η ΤτΕ για την ρύθμιση εποπτικών ζητημάτων ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα διενεργηθεί εντός του α΄ τριμήνου 2023. Καθώς μέχρι 15/12 η ΤτΕ έχει ζητήσει από τους μετόχους να δεσμεύσουν χρήματα σε κάποιο λογαριασμό για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δοθεί μία πρώτη εικόνα για την συμμετοχή της Ellington.

H έκδοση των warrants για την οποία θα ζητήσει εξουσιοδότηση το ΔΣ από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 30 Δεκεμβρίου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου νέου ιδιώτη επενδυτή στην περίπτωση που τα warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα Ellington/ΤΜΕΔΕ.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank που θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 30 Δεκεμβρίου προβλέπει την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 490 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις. Αρχικά με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Στη βάση αυτή θα εκδοθούν ως 35.062.731 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ και τιμής διάθεσης 13,50 ευρώ η καθεμία. Προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μέχρι τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) κατά τουλάχιστον 16,7 εκατ. ευρώ. Τα warrants αναμένεται ότι θα αγοραστούν από την κοινοπραξία Ellington- ΤΜΕΔΕ, η οποία, μέσω της εξάσκησής τους, θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Αν δεν υπάρξει, πάντως, δήλωση του ιδιώτη μετόχου ότι θα αγοράσει τα warrants, τότε το κενό θα κληθεί να καλύψει τρίτος ιδιώτης.

Το βασικό σενάριο προβλέπει την εξαγορά των warrants από Ellington- ΤΜΕΔΕ προκειμένου να ενισχυθεί έτσι η μετοχική συμμετοχή του ιδιώτη μετόχου με μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ. Στόχος είναι το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρήσει στο 40% ή και χαμηλότερα. Μετά την νέα ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Attica Bank ανέρχεται πλέον σε 69,5%, του ΤΜΕΔΕ στο 12,03%, του ΕΦΚΑ στο 8,4% και της RINOA LTD στο 8,08%.

Παράλληλα με το κεφαλαιακό πλάνο, η Διοίκηση της Attica Bank τρέχει και το επιχειρησιακό πλάνο. Το business plan που αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ εστιάζει στη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω του εξορθολογισμού δραστηριοτήτων, των διαδικασιών και της βέλτιστης αξιοποίησης των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας. Στόχος της Διοίκησης της Attica Bank είναι η αποτελεσματική σταδιακή αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), παράλληλα με την εξυγίανση και την ανάπτυξη της Τράπεζας με ένα νέο λειτουργικό μοντέλο.

Η νέα CEO, Ελένη Βρεττού, έχει θέσει ως στόχο τον ενεργότερο ρόλο της Attica Bank στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διεύρυνση της πελατείας της Τράπεζας. Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από την ψηφιοποίηση της Attica Bank, αλλά και την οργανωτική της αλλαγή. Ήδη η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε προσλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών που πήρε από τον ανταγωνισμό, όπως π.χ. η κ. Δήμητρα Βουρνά που ήταν Chief Operating Officer στην HSBC. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο οργανόγραμμα της τράπεζας, καθώς και για τη νέα διοικητική ομάδα που θα υλοποιήσει τον μετασχηματισμό της Attica Bank.

Ο εξορθολογισμός και ο μετασχηματισμός της Attica Bank προβλέπουν και συνέχιση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αλλά και ανασχεδιασμό της λειτουργίας των καταστημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζών για τα μέτρα στήριξης των πολιτών ενόψει νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τα σοκολατάκια του κ. Σχοινά - Στο Blantyre ΚΑΙ τα βαπόρια Χρήστο μου - Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ «καλύπτει» το Ellington; Ποιο plan b; - Μυτιληναίος και Watsa

gazzetta
gazzetta reader insider insider