Credit Suisse: Έτοιμη να ξεκινήσει την μάχη των 440 εκατ. δολαρίων με την SoftBank - Επίδικο η κατάρρευση της Greensill

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Έτοιμη να ξεκινήσει την μάχη των 440 εκατ. δολαρίων με την SoftBank - Επίδικο η κατάρρευση της Greensill
Η Credit Suisse ισχυρίζεται ότι η SoftBank επινόησε την αναδιάρθρωση ώστε να μπορέσει να αποσύρει τα δικά της χρήματα.

Το πρώτο εμπόδιο για την Credit Suisse ξεπεράστηκε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πολυαναμενόμενης αγωγής 440 εκατ. δολαρίων κατά της SoftBank, λόγω της θεαματικής κατάρρευσης της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill Capital.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ένας δικαστής του Λονδίνου δήλωσε την Τετάρτη ότι το fund της ελβετικής τράπεζας που είναι σχετικό με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί «θύμα» μιας σειράς αμφισβητούμενων συναλλαγών και να ασκήσει η ίδια τις αξιώσεις παρά ο εκκαθαριστής της Greensill. Ο δικαστής είπε επίσης ότι η SoftBank θα μπορούσε ακόμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της πριν εκδοθεί επίσημα η αγωγή.

Εάν εγκριθεί, θα είναι η εναρκτήρια μάχη σε έναν «πόλεμο» που προέκυψε από την διαβόητη κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Lex Greensill το 2021, που ήταν και η πρώτη από τις δύο μεγάλες «πληγές» της Credit Suisse πέρυσι, με εκείνη της Archegos Capital Management να ακολουθεί αμέσως μετά.

Η Credit Suisse και η SoftBank έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από νομικές αψιμαχίες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία πριν από την επίσημη κατάθεση των αξιώσεων. Η ελβετική τράπεζα αρχικά αναζήτησε έγγραφα από τη SoftBank τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η υπόθεση σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η Greensill αναδιάρθρωσε τη σχέση της με την Katerra Inc., μια κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, στην οποία η SoftBank ήταν σημαντικός επενδυτής. Η Credit Suisse ισχυρίζεται ότι η SoftBank επινόησε την αναδιάρθρωση ώστε να μπορέσει να αποσύρει τα δικά της χρήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Greensill, ήδη σε ελεύθερη πτώση, δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα 440 εκατ. δολάρια που όφειλε στην Credit Suisse.

«Αυτές οι συναλλαγές είναι σαφώς υποτιμημένες συναλλαγές για τις οποίες δεν υπάρχει εμπορικός σκοπός», δήλωσε η δικηγόρος της Credit Suisse, Sonia Tolaney.

Η Tolaney δήλωσε ότι ο Lex Greensill είπε στην Credit Suisse ότι η αναδιάρθρωση της Katerra δεν θα είχε «κανένα αντίκτυπο». Τρεις μήνες αργότερα, τα πιστωτικά ομόλογα που συνδέονταν με την Katerra «έσκασαν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει την απόκτηση μεριδίου 500 εκατ. δολ. στην Credit Suisse

Σε 150 απολύσεις προχωρά η SoftBank

Το Λονδίνο «δεν είναι πια το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης» - Για ποιο λόγο