Intrakat: Μετά την ΑΜΚ «βλέπει» εξαγορές, break even και μέρισμα στους μετόχους

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Intrakat: Μετά την ΑΜΚ «βλέπει» εξαγορές, break even και μέρισμα στους μετόχους
Ο κατασκευαστικός όμιλος «θωρακίζεται» και αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια για την επίτευξη των στόχων του. Πότε αναμένεται να επιστρέψει σε κέρδη και να διανείμει μέρισμα. Οι εκτιμήσεις Εξάρχου για ΣΔΙΤ, κόστη, περιθώρια κέρδους. Διεκδικεί την Αττική Οδό.

Μετά και το «πράσινο φως» που έλαβε χτες η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη Γενική συνέλευση των μετόχων της INTRAKAT, με την οποία ο κατασκευαστικός όμιλος «θωρακίζεται» και αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια για την επίτευξη των στόχων του, η διοίκηση της εισηγμένης βάζει ως στόχους, μεταξύ άλλων, το break even εντός του 2023, αλλά και την επιστροφή στην κερδοφορία όπως και τη διανομή μερίσματος το 2024, με στόχο να ικανοποιήσει και τους μετόχους που δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές του γκρουπ.

Εξάρχου: «Ιστορική μέρα για την εταιρεία»

O αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, Αλέξανδρος Εξάρχου, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «ιστορική» και πρόσθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης για την Ιntrakat, σχεδιάζουμε νέο οργανόγραμμα και επιχειρησιακό σχέδιο. Μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς δραστηριοποίησής μας ώστε να ενισχύσουμε τη δυναμική και τις προοπτικές μας και να διασφαλίσουμε την επιτυχία του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού». Μάλιστα, ο CEO της κατασκευαστικής έδειχνε εμφανώς συγκινημένος, έπειτα από την υπερψήφιση της αύξησης κεφαλαίου από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η Αττική Οδός

Ως γνωστόν, όπως αναφέραμε και χτες, κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε ότι η Intrakat θα διεκδικήσει τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού συμμετέχοντας με ποσοστό 30% στην ένωση εταιρειών Brisa – Auto Estradas de Portugal S.A. και Rubicone Bidco S.A., που έχει ήδη προεπιλεγεί για τη Β` φάση του διαγωνισμού που πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, η διοίκηση της Intrakat δεν απέκλεισε την πιθανότητα να προχωρήσει και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την κατάθεση προσφοράς για την Αττική Οδό.

Οι τράπεζες και τα ΣΔΙΤ

Σύμφωνα επίσης με όσα είπε στο περιθώριο της συνέλευσης ο κ. Εξάρχου, ειδικά στη σημερινή συγκυρία είναι αναγκαία η κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων «καθώς δεν μπορεί κανείς να πηγαίνει στις τράπεζες για χρηματοδότηση που αφορά την επιβίωση της εταιρείας».

Σε σχέση με το επιχειρηματικό πεδίο, στόχος είναι η Intrakat να συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια έργα, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις (για τα οποία προϋπόθεση είναι η τραπεζική χρηματοδότηση), με τον επικεφαλής της κατασκευαστικής να υπογραμμίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στα έργα ειδικά στις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, όπως έχει αναδείξει το insider.gr. «Αν δεν χρηματοδοτηθούν τα έργα, δεν θα προχωρήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με την ΑΜΚ (τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ και σχέση ανταλλαγής 1,13878275664266 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά) θα καλυφθούν οι υφιστάμενες απαιτήσεις τρίτων (περί τα 30 εκατ. ευρώ) ενώ τα 50 εκατ. θα διατεθούν σε εξαγορές, οι οποίες δύναται να αφορούν και μικρότερες τεχνικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής ανέφερε ακόμη ότι τα καινούργια έργα έχουν περιθώριο μικτού κέρδους κατά μέσο όρο 10%. «Με την αύξηση κεφαλαίου θα έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε στην ώρα τους υπεργολάβους, εξασφαλίζοντας τους καλύτερους για να εκτελέσουμε τα έργα που αναλαμβάνουμε, αλλά και για να συμμετέχουμε στην διεκδίκηση περισσοτέρων» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας όμως πως «θέλουμε μια υγιή και κερδοφόρα εταιρεία που δεν θα εξαρτάται από τις μεταβολές στο περιβάλλον της αγοράς των κατασκευών».

Στην αύξηση η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τη σχετική έγκριση των αρμόδιων αρχών (και πάντως εντός των 4 επομένων μηνών, όπως προβλέπει η νομοθεσία) έχουν δηλώσει την απόφασή τους να συμμετέχουν όλοι οι κύριοι μέτοχοι της Intrakat, Winex Investments, που σήμερα κατέχει ποσοστό 31,704%, η Castelano Properties με 15,746% η Blue Silk με 13,636% και η Intracom Συμμετοχών με 5,09%, εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Η Winex έχει επίσης εκφράσει τη βούλησή της να ασκήσει το δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση επιπλέον νέων μετοχών που τυχόν παραμείνουν αδιάθετες, επενδύοντας τουλάχιστον το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Συμμετέχει με Πορτογάλους στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό - «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξημένα καθαρά κέρδη και έσοδα στο 9μηνο

ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπούν» τα 2 ΣΔΙΤ φραγμάτων 400 εκατ. ευρώ