Γιούροβα (Κομισιόν): Ο Μασκ να κρατήσει την ρωσική προπαγάνδα εκτός Twitter - «Μην υποτιμάτε την ΕΕ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιούροβα (Κομισιόν): Ο Μασκ να κρατήσει την ρωσική προπαγάνδα εκτός Twitter - «Μην υποτιμάτε την ΕΕ»
«Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει αρκετή κατανόηση από τον κ. Μασκ και ίσως κάποιους άλλους ανθρώπους γύρω του, ότι η Ευρώπη είναι προηγμένη», είπε η Γιούροβα.

«Βούτυρο στο ψωμί» του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οι πρόσφατες περικοπές προσωπικού στην Twitter υπό τον Έλον Μασκ, καθώς εμποδίζουν να «ξεριζωθεί» η προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία από το δημοφιλές κοινωνικό μέσο, όπως, προειδοποίησε μία από τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποτυχία διαγραφής ψεύτικου ή παραπλανητικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να «οδηγήσει στην πολύ γρήγορη κατάχρηση» του Twitter, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, η οποία πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Κάτι που περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η πλατφόρμα δεν θα γίνει κόμβος ρωσικής προπαγάνδας.

«Με το να μην ενεργείτε ενάντια στην προπαγάνδα, που σημαίνει να αφαιρέσετε τα κομμάτια της προπαγάνδας, την παραπληροφόρηση, τότε υποστηρίζετε ενεργά τον πόλεμο», είπε. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ δύσκολο και ίσως επικίνδυνο εγχείρημα ή περιπέτεια για τον κ. Μασκ», ο οποίος «θέλει να θεωρείται ως κάποιος που βοηθά την Ουκρανία», αναφέροντας το δορυφορικό σύστημα Starlink του δισεκατομμυριούχου, το οποίο παρέχει διαδικτυακές επικοινωνίες τόσο για τους Ουκρανούς πολίτες όσο και για τον στρατό του.

Τα σχόλια της Γιούροβα είναι η πιο πρόσφατη προειδοποίηση σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των μαζικών παραιτήσεων και απολύσεων αφότου ο Μασκ έκλεισε την εξαγορά ύψους 44 δισ. δολαρίων της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του μέσου να συμμορφώνεται με μια σειρά από νομοθεσίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής διάταξης «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων» και «Νέος Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες».

«Εάν το δίκτυο χρησιμοποιείται εύκολα από τη ρωσική προπαγάνδα» τότε «πιθανότατα παραβιάζετε τους κανόνες των κυρώσεων γιατί μπορεί να διανέμετε το περιεχόμενο που αναπτύσσεται από τα μέσα ενημέρωσης που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως το Russia Today και το Sputnik», προειδοποίησε η Γιούροβα.

Εντωμεταξύ, η Γιούροβα είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει ορκιστεί να επαναφέρει την «ελευθερία του λόγου» στο Twitter, δεν πρέπει να υποτιμά την ΕΕ και τις βαριές κυρώσεις που θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει το μέσο εάν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Το DSA, το οποίο στοχεύει το επιβλαβές περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είναι ακόμα στα σπάργανα και το Twitter έχει πολλά να κάνει τους επόμενους μήνες για να συμμορφωθεί πριν ξεκινήσει η επιβολή της νομοθεσίας από το επόμενο έτος.

Τα πρόστιμα βάσει του νόμου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 6% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεων του Twitter, ενώ οι παραβιάσεις του GDPR μπορεί να συνοδεύονται από πρόστιμα έως και 4%. Η επιτροπή έχει επίσης δεσμευτεί να πραγματοποιήσει ένα «stress test» το επόμενο έτος στις προσπάθειες του Twitter να συμμορφωθεί με τους νόμους περί περιεχομένου.

«Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει αρκετή κατανόηση από τον κ. Μασκ και ίσως κάποιους άλλους ανθρώπους γύρω του, ότι η Ευρώπη είναι προηγμένη», είπε η Γιούροβα. Και «ότι μετά από πολλά χρόνια διεξοδικής ανάλυσης πώς να προσεγγίσουμε την ψηφιακή σφαίρα, αποφασίσαμε να την ρυθμίσουμε, και ότι το εννοούμε, ότι ο κανονισμός πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην επικράτεια της ΕΕ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπρετόν σε Μασκ: Υπάρχει τεράστια δουλειά μπροστά για να συμμορφωθεί το Twitter με τον νόμο της ΕΕ

«Φίλοι» και πάλι Μασκ με Apple - Ήταν απλά μία «παρεξήγηση»

Η Neuralink του Μασκ ευελπιστεί σε 6 μήνες να τοποθετήσει «υπολογιστή» σε ανθρώπινους εγκεφάλους 

gazzetta
gazzetta reader insider insider