Θα διπλασιαστούν οι εταιρικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ εκτιμά η S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα διπλασιαστούν οι εταιρικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ εκτιμά η S&P
Σήμα κινδύνου από την S&P Globan Rating.

Η S&P Globan Rating εκτιμά πως το ποσοστό default (αθέτησης υποχρεώσεων) για τις αμερικανικές εταιρείες θα εκτιναχθεί στο 3,75% εάν η μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό οδηγήσει την οικονομία σε μια ήπια ύφεση, ενώ αντίθετα, αν η υφεσιακή πορεία «βαθύνει» το ποσοστό θα ξεπεράσει το 6%.

Τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός θα αφήσουν πίσω στην εξυπηρέτηση του χρέους τους 69 επιχειρήσεις με χαμηλή αξιολόγηση (κάτω από BB+) έως τον Σεπτέμβριο του 2023, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό αθετήσεων από το 1,6% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αναφέρει ο οίκος στο βασικό το σενάριο.

Αυτό θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2021, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών του 3,1%, όπως υπογράμμισαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Νικ Κράμερ.

Στο απαισιόδοξο σενάριο μία βαθιάς ή μεγάλης διάρκειας ύφεσης, υπάρχει ο κίνδυνος το 6% των εκδοτών εταιρικού χρέους υψηλής απόδοσης να χρεοκοπήσει - υψηλό από τον Μάρτιο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος, από το 1981, ανέρχεται στο 4,1%.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το μήκος, το εύρος και το βάθος μιας ύφεσης σε περίπτωση που συμβεί, και αν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω μιας ύφεσης. ο σημερινός ρυθμός διεύρυνσης των αποδόσεων ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές θα διατηρηθεί, την ώρα που η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταφύγουν στα μετρητά τους για να αντιμετωπίσουν μία βαθύτερη ύφεση» υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider