«Πάτησαν» Ελλάδα τα ιταλικά ενεχυροδανειστήρια Pronto Pegno – Η φιλοσοφία και το πλάνο επέκτασης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάτησαν» Ελλάδα τα ιταλικά ενεχυροδανειστήρια Pronto Pegno – Η φιλοσοφία και το πλάνο επέκτασης
Ποια είναι η εταιρεία Pronto Pegno και ποια η διαδρομή της στην ιταλική αγορά. Γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην ελληνική αγορά και πού άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα. Ποιο είναι το λειτουργικό μοντέλο και ποια τα σχέδια επέκτασης στην Ελλάδα

Το κενό που άφησαν εδώ και μια περίπου δεκαετία οι τράπεζες, όταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αγορά των ενεχυροδανειστηρίων, έρχεται να καλύψει η ProntoPegno, εταιρεία με αντικείμενο τον ενεχυροδανεισμό και θυγατρική του χρηματοπιστωτικού ομίλου Banca Sistema.

Το πρώτο κατάστημα ProntoPegno στην Αθήνα βρίσκεται επί της οδού Σόλωνος στον αριθμό 75 και σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της εταιρείας εκτός της ιταλικής αγοράς. Το κατάστημα άνοιξε τις πύλες του στο ελληνικό κοινό στις 18 Οκτωβρίου κι ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η ίδρυση ελληνικής εταιρείας.

Γιατί επιλέχθηκε η Αθήνα

«Για εμάς η Ελλάδα αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς η αγορά ενεχυροδανεισμού παρουσίαζε έλλειμμα θεσμικών παραγόντων και ήταν πλήρως κατακερματισμένη. Μια αγορά από εκατοντάδες - περί τους 420 - ανεξάρτητους μεμονωμένους παίκτες που στερούνται αξιοπιστίας. Είδαμε αυτό το έλλειμμα στην τοπική αγορά και αποφασίσαμε να έρθουμε», αποκάλυψε χθες σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου ο Managing Director της ProntoPegno Greece και International Business Director της Banca Sistema, Αντρέα Ροτούνο.

«Επιλέξαμε την Αθήνα ως πρώτη πόλη εκκίνησης των δραστηριοτήτων μας, καθώς στην Αττική βρίσκεται το 40% του πληθυσμού της χώρας και συντελείται το 50% της οικονομικής της δραστηριότητας», εξήγησε στη συνέχεια, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει για εμάς ανταγωνισμός στην αγορά, καθώς εμείς είμαστε οι ανταγωνιστικοί».

Το λειτουργικό μοντέλο της εταιρείας

Στόχος της ProntoPegno είναι να προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές εύκολες, πρακτικές, γρήγορες και κυρίως αξιόπιστες λύσεις ρευστότητας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν σε έναν εναλλακτικό τρόπο μικροπίστωσης που δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να λάβει άμεσα μετρητά με ένα περιουσιακό στοιχείο ως εγγύηση, ακολουθώντας μια απλή και γρήγορη διαδικασία αιτήματος, χωρίς την ανάγκη διερεύνησης περιουσιακών στοιχείων του πελάτη, με τη δυνατότητα εξαγοράς του παρασχεθέντος περιουσιακού στοιχείου. Ο επαγγελματισμός και η τεχνογνωσία των εκτιμητών της ProntoPegno διασφαλίζουν ακριβείς και έγκαιρες αξιολογήσεις για τα αγαθά που έχουν δοθεί ως ενέχυρο (χρυσός, ασήμι, επώνυμα ρολόγια, κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι).

Ειδικότερα, ο πελάτης μπορεί να μεταβεί εύκολα, με ή χωρίς ραντεβού στο κατάστημα της εταιρείας στη Σόλωνος. Τότε, ένας από εξειδικευμένους εκτιμητές της εταιρείας θα αξιολογήσει προσεκτικά και χωρίς χρέωση τα περιουσιακά στοιχεία του πελάτη. Εάν ο τελευταίος μείνει ικανοποιημένος από την προσφορά που θα λάβει, μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου και να λάβει άμεσα μετρητά.

Το μηνιαίο επιτόκιο της κάθε συναλλαγής για τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών κυμαίνεται περίπου στο 2% επί του ποσού. Από αυτό, το 1% αφορά στη φύλαξη και το άλλο 1% στα ασφάλιστρα.

Η φιλοσοφία

Όπως παραδέχθηκε ο Ροτούνο «υπάρχει σκεπτικισμός στην ελληνική αγορά για τον ενεχυροδανεισμό, όμως η ProntoPegno αναπτύσσει μια δική της φιλοσοφία και προσέγγιση. «Είμαστε ένας θεσμικός παράγοντας που παρέχει υπηρεσίες με απλό και ασφαλή τρόπο. Είμαστε ένα σύγχρονο κατάστημα και αποτελούμε μια πολύ καλή ευκαιρία για τον ελληνικό πληθυσμό», εξήγησε.

«Έχουμε μια σταθερή στρατηγική να παρέχουμε πολύ καλές λύσεις ρευστότητας. Στόχος μας είναι να παρέχουμε συνεχώς υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Οι δραστηριότητές μας επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη στον τομέα της παροχής ρευστότητας», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ProntoPegno Greece και General Manager του ομίλου Banca Sistema, Τζιουζέπε Τζενίλε.

Σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά τα επόμενα καταστήματα

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο Ροτούνο, το κατάστημα της ProntoPegno στη Σόλωνος «είναι σίγουρα το πρώτο αλλά όχι το τελευταίο στην Ελλάδα». Για την ώρα, η εταιρεία παρακολουθεί την πορεία του, ενώ επόμενος σταθμός θα είναι η Θεσσαλονίκη με ένα μικρότερο κατάστημα «προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες των πελατών από τις χώρες των Βαλκανίων».

Σε επόμενη φάση, η εταιρεία θα προσανατολιστεί στο άνοιγμα ενός επίσης μικρότερου καταστήματος στον Πειραιά και ίσως σε κάποιο νησί.

«Δεν θέλουμε να μας συνδέουν με την κρίση»

«Δεν μας αρέσει η σύνδεση των δραστηριοτήτων μας με την κρίση», απάντησε κατηγορηματικά ο Ροτούνο, ερωτηθείς για τη συμπεριφορά των Ελλήνων πελατών στη σκιά της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. «Εμείς δεν απευθυνόμαστε σε χαμηλά εισοδήματα σε περιόδους κρίσης. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν τα τιμαλφή τους» εξήγησε.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι ελληνικές οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μικροπιστώσεις», σχολίασε ο Country Manager της ProntoPegno Greece, Νικόλαος Κερμελής, στέλεχος με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 ετών στον τραπεζικό κλάδο και δη στο κομμάτι των χορηγήσεων και των επενδύσεων. «Το κατάστημα μπορεί να μην έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα λειτουργίας, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι πελάτες έχουν αρχίσει να το εμπιστεύονται», σημείωσε.

Με 13 καταστήματα στην Ιταλία η ProntoPegno

H Banca Sistema άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα της ProntoPegno το 2016 στο Μιλάνο και από τότε κατόρθωσε να αναπτύξει ένα δίκτυο 13 υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Ιταλία.

Η Banca Sistema, που ιδρύθηκε το 2011 και εισήχθη το 2015 στο τμήμα Star της Borsa Italiana, είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εξειδικεύεται στην αγορά εμπορικών απαιτήσεων που οφείλονται από τις ιταλικές δημόσιες διοικήσεις και φορολογικές απαιτήσεις, και χορηγεί δάνεια με μισθούς και συντάξεις, αγοράζοντας ομάδες δανείων και μέσω της άμεσης προέλευσης του προϊόντος QuintoPuoi. Ο όμιλος έχει περισσότερους από 100.000 πελάτες και προσφέρει επίσης καταθετικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων τρεχούμενων λογαριασμών, καταθετικών λογαριασμών και λογαριασμών τίτλων, καθώς και άλλες υπηρεσίες όπως διαχείριση και ανάκτηση πιστώσεων, τραπεζικές εγγυήσεις και ομόλογα ασφαλείας, πιστοποίηση απαιτήσεων PA και ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Πρόσφατα ο όμιλος απέκτησε και τον οίκο δημοπρασιών Art-Rite. Με κεντρικά γραφεία στο Μιλάνο και τη Ρώμη, η Gruppo Banca Sistema είναι επίσης παρούσα στη Μπολόνια, την Πίζα, τη Νάπολη, το Παλέρμο, το Άστι, την Μπρέσια, τη Τσιβιταβέκια, τη Φλωρεντία, το Μέστρε, την Πάρμα, το Ρίμινι και το Τορίνο. Απασχολεί 283 υπαλλήλους και βασίζεται σε πολυκαναλική δομή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έμφαση Ελλάδας-Ιταλίας-Γαλλίας-Κύπρου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider