Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, Citi, JP Morgan, Deutsche Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, Citi, JP Morgan, Deutsche Bank
Θετικό σήμα στέλνουν οι αναλυτές των JP Morgan, Citi και Deutsche Bank για τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς και την πορεία της μετοχή της μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Θετικό σήμα στέλνουν οι αναλυτές των JP Morgan, Citi και Deutsche Bank για τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς και την πορεία της μετοχή της μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Η JP Morgan αναφέρει πως η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 116 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με 6,6% ROTE σε τριμηνιαία κανονικοποιημένα επίπεδα.

Μάλιστα τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 6% υψηλότερα από τις προσδοκίες tou consensus με οδηγό τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 4% και τις προμήθειες κατά 7%, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό τα κατά 1% υψηλότερα κόστη και τις υψηλότερες μη βασικές προβλέψεις. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 8,7% με το cash coverage στο 49%, ενώ ο δείκτης FL CET1 βελτιώθηκε στο 10,7% (pro forma για αναταξινομήσεις χαρτοφυλακίου ομολόγων τον Οκτώβριο) έναντι 10% που αναμένοντας, και πλέον βρίσκεται σε τροχιά υπέρβασης του 11% μέχρι το τέλος του 2022. Η διοίκηση έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω το guidance για το 2022 και τώρα αναμένει >0,37 κανονικοποιημένο EPS (από περίπου 0,35 ευρώ προηγουμένως) και περ;iπου 9% κανονικοποιημένο ROTE, με άνω του 11% FL CET1 (από περίπου 11%).

Η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο για το 2023 δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) στο 3,7x και με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) στο 0,29x για 7,8% ROTE για το 2024, τη στιγμή που το discount έναντι των υπόλοιπων συστημικών φτάνει στο 38% με μέσο P/TBV στο 0,45x, ενώ το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνεται στο 62%, για P/TBV. Η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της τράπεζας με τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ.

Από τη μεριά της, η Deutsche Bank αναφέρει πως η Πειραιώς κατέγραψε μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση με κέρδη ύψους 116 εκατ. ευρώ έναντι 109 εκατ. ευρώ που ανέμενε το consensus, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων των βασικών εσόδων. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από το ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος και άλλες προβλέψεις, αλλά το κόστος κινδύνου (CoR) παρέμεινε χαμηλά και η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε. Όσον αφορά τα κεφάλαια, ο αναφερόμενος δείκτης CET1 FL ύψους 10,7% παρέχει εγγυήσεις για την επίτευξη του νέου στόχου άνω του 11% μέχρι το τέλος του 2022.

Οι συνολικές προοπτικές είναι καλύτερες και το RoaTBV οδεύει τώρα σε περίπου 9% για το έτος, ξεπερνώντας το 8% που ήταν ο προηγούμενος στόχος.
Συνολικά, η Deutsche Bank πιστεύει ότι αυτή η σειρά αποτελεσμάτων βοηθά να διαλυθούν οι ανησυχίες σχετικά με την τράπεζα και υποδεικνύει πιθανή αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή. Η Deutsche Bank, διατηρεί προς ώρας τη σύσταση «hold» με τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Citi τονίζοντας πως τα κέρδη της Πειραιώς ξεπέρασαν τις προσδοκίες με οδηγό τα NII, τις προμήθειες και τις προβλέψεις. Η διοίκηση της τράπεζας αναβάθμισε το guidance για το 2022 για δεύτερη φορά, με τα κέρδη να αναμένονται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ (508 εκατ. ευρώ αναμένει το consensus). Η οργανική μείωση NPE ήταν της τάξεως των 0,7 δισ. το 9μηνο 2022, με νέο ιστορικό χαμηλό ακαθάριστων αθετήσεων το 3ο τρίμηνο 2022, στα 99 εκατ. ευρώ. Η Citi επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy/high risk» για τη μετοχή της τράπεζας με τιμή στόχο στα 2 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Viva – JP Morgan: H «νύφη» το ξανασκέφτεται, ο «γαμπρός» επιμένει

Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα η JP Morgan - Τα σχέδια και οι προσλήψεις στο Payments Innovation Lab

Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρή άνοδος ΑΕΠ-επενδύσεων, ταχύτατη αποκλιμάκωση χρέους - Υψηλός πληθωρισμός διαρκείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider