Axia: Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο «Ηρακλής» και τι θα περάσει τελικά στο δημόσιο χρέος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο «Ηρακλής» και τι θα περάσει τελικά στο δημόσιο χρέος
Στην απόφαση του Αρείου Πάγου γύρω από την ακύρωση των πλειστηριασμών και της αναγκαστικής εκτέλεσης από funds, δημιουργώντας αλλυσιδωτές αντιδράσεις σε servicers, «Ηρακλή», τράπεζες και δημόσιο χρέος, στρέφεται σε ανάλυσή της η Axia.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου γύρω από την ακύρωση των πλειστηριασμών και της αναγκαστικής εκτέλεσης από funds, που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε servicers, «Ηρακλή», τράπεζες και δημόσιο χρέος, στρέφεται σε ανάλυσή της η Axia Ventures.

Τον περασμένο μήνα, o Άρειος Πάγος αποφάσισε να απαγορεύσει στους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) να ανακτούν το οφειλόμενο ποσό για λογαριασμό των funds και των τραπεζών που κατέχουν τα εν λόγω μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η τελική πορεία και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης είναι ασαφές, με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναμένεται ωστόσο να λάβει την τελική απόφαση, με την πορεία όλων αυτών να συνεπάγονται πως οι πλειστηριασμοί των servicers (περίπου 20% - 40% των εισπράξεων) παγώνουν προσωρινά.

Αυτό θα μπορούσε να συμπέσει με την επιβράδυνση των εκκαθαρίσεων λόγω της μακροοικονομικής επιδείνωσης και να δημιουργήσει πιθανούς κινδύνους, καθώς:

- Θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα μικρό μέρος των εγγυήσεων από τον «Ηρακλή», ύψους 18,5 δισ. ευρώ, υπό ένα δυσμενές σενάριο, πριν από την απόφαση της Eurostat σχετικά με το αν αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο χρέος.

- Δυσχεραίνει τις συνθήκες για μια πιθανή ανανέωση του «Ηρακλή» («Sunrise III», «Frontier II») μετά τη λήξη του.

- Επιβαρύνει αρνητικά την εύλογη αξία των εισηγμένων μετοχών Mezzanine, συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων (Galaxy Cosmos της Alpha Βank και Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς), που άρχισαν να διαπραγματεύονται υπό ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Axia Ventures, η Eurostat θα επιδιώξει να εντάξει μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο ελληνικό χρέος, το οποίο το υπολογίζει στα 5 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ το 170% φέτος (η αρχική εκτίμηση ήταν στο 180% που σημαίνει πως ακόμη και έτσι θα υφίστανται μια αποκλιμάκωση του δείκτη δημοσίου χρέους) αντί για 160% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα μέρος των εγγυήσεων προστεθεί στο δημόσιο χρέος, η Axia σημειώνει ότι: (α) το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο από 18,5 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο έναν μικρό αριθμό τιτλοποιήσεων, πιθανότατα εκείνων με πιο μικρές δόσεις mezzanine (κάτω από το 5% της συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας - GBV) ή - και αυτές που δεν πληρούν τα κριτήρια μεταφοράς σημαντικού κινδύνου (SRT) και (β) η κυβέρνηση λαμβάνει 250 εκατ. ευρώ σε έσοδα από τόκους ετησίως ως τέλη. Η ένταξη όλων των εγγυήσεων του Ηρακλή θα μπορούσε να αυξήσει το δείκτη δημοσίου χρέους έως και κατά 9%. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίδει τον δείκτη δημοσίου χρέους από το να υποχωρήσει σημαντικά σε ετήσια βάση.

Οι εγκεκριμένες τιτλοποιήσεις που εντάσσονται στον «Ηρακλή» θα πρέπει να ολοκληρωθούν όπως προβλέπεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, το εκκρεμές τμήμα των εγγυήσεων είναι μόνο 850 εκατ. ευρώ περίπου, και με το τραπεζικό σύστημα να έχει εξυγιανθεί, το HAPS είναι λιγότερο απαραίτητο για το μέλλον.

Η ανάλυση ευαισθησίας της Axia δείχνει ότι η μελλοντική αξία (FV) των εισηγμένων Mezz stocks εξαρτάται από τις πληρωμές, την ανακτησιμότητα της μικρής αξίας (GBV - συνολική ακαθάριστη λογιστική αξία) και τις παραδοχές για το ποσοστό είσπραξης. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι δυαδικά και ενώ η Axia δεν αξιολογεί τις τέσσερις οντότητες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Galaxy Cosmos προσφέρει μια καλύτερη απόδοση κινδύνου υπό τα περισσότερα σενάρια.

Κάνοντας μια αναδρομή η Axia αναφέρει πως, η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς περιπλέκει τα πράγματα. Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι οι servicers δεν μπορούν να εκπροσωπούν funds και τράπεζες στα δικαστήρια για την ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τους servicers και τις τράπεζες να ζητούν από την κυβέρνηση διευκρινίσεις, καθώς αυτή ήταν η πρώτη απόφαση εναντίον τους.

Επιπλέον, το σχήμα του «Ηρακλή» έληξε στα τέλη Οκτωβρίου και το Δημόσιο μέχρι στιγμής έχει εγγυηθεί περίπου 18,5 δισ. ευρώ. Το πάγωμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι είναι περίπου 20% - 40% των συνολικών εισπράξεων, σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια των στόχων στη βάση του HAPS από τους servicers. Οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός θα υποστηρίξει το επιχείρημα της Eurostat ότι οι εγγυήσεις του HAPS θα πρέπει να προστεθούν στο δημόσιο χρέος, με την απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Axia

Η θέση της Axia το εκκρεμές ζήτημα με τις τιτλοποιήσεις που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί («Frontier II» της ΕΘνικής Τράπεζας, «Sunrise III» της Τράπεζα Πειραιώς, και το project «Solar» όλων των τραπεζών) θα ολοκληρωθούν όπως προβλέπεται. Η διαδικασία έγκρισης είναι ακόμη σε ισχύ (καθώς οι αιτήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός της απαιτούμενης προθεσμίας) και οι τράπεζες τις έχουν διαρθρώσει με μεγαλύτερες δόσεις mezzanine ώστε να πληρούν άνετα τα κριτήρια. Χωρίς την εγγύηση του «Ηρακλή», η τιμή πώλησης θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη (δηλαδή, ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις ή μεγαλύτερο κομμάτι mezzanine) και καμία ελάφρυνση στα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (RWA) για τα senior notes. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, δεν αποτελεί σημαντική απειλή καθώς: α) μόλις 0,9 δισ. εγγυήσεις απαιτούνται και β) το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν χρειάζεται το σχήμα HAPS στο μέλλον, όπως εκτιμά η Axia.

Παράλληλα, οι δύο νέες τιτλοποίησης Mezz άρχισαν να διαπραγματεύονται αρκετά αρνητικά αυτή την εβδομάδα, αφού η ειδησεογραφία συνέπεσε με την εισαγωγή των δύο νέων μετοχών Mezzanine Galaxy Cosmos και Sunrise, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι αρχικές επιδόσεις ήταν αδύναμες, ακολουθώντας την αδυναμία των υφιστάμενων μετοχών Mezz, εξαιτίας: α) της αδυναμίας των μεγάλων επενδυτών να διακρατήσουν μικρές κεφαλαιοποιήσεις και β) των πρωτοσέλιδων σχετικά με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Η Axia, παρά τον βραχυπρόθεσμο «θόρυβο», παρέχει ένα πλαίσιο αποτίμησης για τις μετοχές Mezz, με βάση τα ποσοστά είσπραξης, την ανακτησιμότητα του GBV και τις ροές πληρωμών. Η ανάλυση ευαισθησίας που πραγματοποιεί, δείχνει δυαδικά αποτελέσματα. Σε όλα τα σενάρια υποθέτει μια μικρή επιβράδυνση στα ποσοστά εισπραξιμότητας, εξαιτίας της προκαταρκτικής απόφασης του Αρείου Πάγου και της επιβράδυνση της μακροοικονομικής ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα φέρνουν αποτιμήσεις από -100% έως +1.200% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Η Galaxy Cosmos και η Sunrise κατατάσσονται καλύτερα στα περισσότερα σενάρια, με την πρώτη να προσφέρει τις υψηλότερα collateral ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Cairo Mezz δεν στηρίζεται από τις ροές πληρωμών και του γεγονότος ότι άρχισε να διαπραγματεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Συμβολικές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων – Το βάρος στη μείωση των spreads στα δάνεια

Ζανιάς (Eurobank): «Ασπίδα» για την οικονομία οι επενδύσεις – Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η επενδυτική άνοιξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider