Κονδύλια 46 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση Ιατρικού Εξοπλισμού – Συνδρομή 37 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κονδύλια 46 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση Ιατρικού Εξοπλισμού – Συνδρομή 37 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού θα επικεντρωθεί κυρίως στα κέντρα υγείας που βρίσκονται στον πυρήνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στη «λίστα» και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Μέσω (και) του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρείται η «Αναβάθμιση Ιατρικού Εξοπλισμού» στα κέντρα υγείας, με σκοπό την αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με πιο σύγχρονο. Προ ημερών μόλις, μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), «κλείδωσε» η ένταξη του Έργου με τίτλο «Αναβάθμιση Ιατρικού Εξοπλισμού» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δράση που αφορά στην προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 46,42 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό περίπου 37,44 εκατ. ευρώ είναι η συνδρομή του Ταμείου ανάκαμψης και τα υπόλοιπα περίπου 9 εκατ. ευρώ αφορούν στο ΠΔΕ και ΦΠΑ.

Η αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού θα επικεντρωθεί κυρίως στα κέντρα υγείας που βρίσκονται στον πυρήνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η επένδυση σχετίζονται κυρίως με τον παλαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό που έχει καταγραφεί σε οργανισμούς ΠΦΥ σε όλη την επικράτεια, οδηγώντας στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης του πληθυσμού στις δομές της και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Εκτός από τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό θα αναβαθμιστεί και ο λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός, δηλαδή καρέκλες, γραφεία κλπ. Η πράξη έχει ενταχθεί στον πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή», στον άξονα «Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας», στη δράση «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ» (με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 271 εκατ. ευρώ), με αρμόδιο υπουργείο το ΥΓΕΙΑΣ.

Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στο Τεχνικό Δελτίο, η διακήρυξη της σχετικής πρόσκλησης πρέπει αν γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, η αποσφράγιση των προσφορών εντός του Φεβρουαρίου 2023 και η έναρξη του έργου την 1η Απριλίου 2023 (σύμβαση), με ορίζοντα λήξης το τέλους τρίτου τριμήνου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υποδομών: Έρχεται σύμβουλος για τα ηλεκτρονικά διόδια στον ΒΟΑΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider