To ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικής καινοτομίας θέλει να ενισχύσει η Huawei

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικής καινοτομίας θέλει να ενισχύσει η Huawei
huawei
Σημαντική αγορά για την Huawei η Ελλάδα - Οι πυλώνες ανάπτυξης των καινοτόμων εφαρμογών της - Ενδιαφέρον για Ιδιωτικές επιχειρήσεις και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Καινοτομία που μπορεί να βελτιώσει από την επιχειρηματική έως και την καθημερινή ζωή είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Huawei σε πολίτες κι επιχειρήσεις της χώρας. Έχοντας ήδη αξιοσημείωτα παραδείγματα τεχνολογικής καινοτομίας να επιδείξει στο εξωτερικό και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας σε εξέλιξη, ο κινεζικός κολοσσός τεχνολογίας, ο οποίος πρόσφατα φιλοξένησε στη χώρα μας ένα κλειστό συνέδριο για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης, φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και του Δημοσίου.

«Η Ελληνική αγορά είναι μια σημαντική αγορά για εμάς, έχουμε ήδη υλοποιήσει ενδιαφέροντα πρότζεκτς και ακολουθούν κι άλλα» είχε επισημάνει προ εβδομάδων στο πλαίσιο του συνεδρίου Innovation Day 2022 που διεξήχθει στην Βουδαπέστη ο Marco Xu, Vice President, Director of Public Affairs and Communications της Huawei Technologies για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.

Σε αυτή τη σύνοδο ναυαρχίδα για την καινοτομία στην Ευρώπη τα στελέχη της Huawei και οι συνεργάτες παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με το πώς η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να προωθήσει την ψηφιοποίηση, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την καλλιέργεια του ανθρώπινου ταλέντου. Τομείς που θα μπορούσαν να προωθηθούν και στην περίπτωση της χώρας μας, δεδομένου και του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι λύσεις άλλωστε που έχει ήδη αναπτύξει γύρω από το 5G, καλύπτουν πολλά διαφορετικά σενάρια βιομηχανίας επεκτεινόμενες από τον κλάδο των logistics και των έξυπνων λιμένων έως και αυτόν των φαρμακοβιομηχανιών και των ορυχείων.

Οι εν λόγω καινοτομίες οι οποίες βασίζονται στo χαμηλό latency και στις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η πέμπτη γενιά δικτύων, μεταφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα και στην Ελλάδα στο 5G truck της εταιρείας, ώστε να παρουσιαστούν και σε Έλληνες συνεργάτες - υφιστάμενους και δυνητικούς.

Από το έξυπνο εργοστάσιο έως το έξυπνο λιμάνι

Σε αυτές περιλαμβάνονταν πλήθος αυτοματισμών που με την βοήθεια ενός ιδιωτικού κινητού δικτύου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ασφάλεια αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια, ενώ μπορούν να κάνουν την διαφορά στην εμπειρία του χρήστη ακόμα και σε χώρους πολιτισμού όπως τα μουσεία.

Έξυπνα κατσαβίδια που ελέγχουν το σφίξιμο μιας βίδας κατά την συναρμολόγηση, για παράδειγμα, ενός νέου αυτοκινήτου, AGV ρομπότ που μετακινούν εμπορεύματα σε έξυπνα εργοστάσια, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που βοηθούν στην εκπαίδευση νέων εργαζομένων ή και στην διαχείριση προβλημάτων και βλαβών από απομακρυσμένους ειδικούς, έξυπνοι γερανοί που εγκαινιάζουν την απομακρυσμένη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, security robots που ελέγχουν τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, καθώς και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που εμπλουτίζουν την επίσκεψη σε ένα μουσείο, ήταν μόνο μερικές από τις λύσεις που που παρουσιάστηκαν.

Οι προοπτικές ανάπτυξης κι υιοθέτησης τέτοιων λύσεων εντός ευρωπαϊκών συνόρων είναι μεγάλες, δεδομένης και της αργής ανάπτυξης των 5G δικτύων στην Ευρώπη σε σχέση με την Κίνα και την Αμερική, όπως επισήμαναν τα στελέχη της Huawei κατά την διάρκεια ξενάγησης στο 5G truck της εταιρείας. Σύμφωνα με τους ίδιους, για να μπορέσει το 5G να αποφέρει καρπούς θα πρέπει η χρήση του από επιχειρήσεις και πολίτες να φτάσει στο 25%, κάτι που τώρα συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Αντιστοίχως αργή είναι και η ανάπτυξη ιδιωτικών κινητών δικτύων σε Ευρώπη και Ελλάδα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σήμερα στην Κίνα λειτουργούν πάνω από 3.000 ιδιωτικά κινητά δίκτυα που χρησιμοποιούν 5G την ώρα που στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο.

Η συνθήκη αναμένεται να αλλάξει προσεχώς, όσο αυξάνει η ανάπτυξη αλλά και η χρήση του 5G. Και σε αυτή την μετάβαση η εταιρεία φιλοδοξεί να δηλώσει έντονα παρόν, προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων κι αναλαμβάνοντας έργα για τον μετασχηματισμό του Δημοσίου που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυξάνει τις επενδύσεις σε R&D

Πέρα βέβαια από τις 5G λύσεις, η εταιρεία επενδύει και σε αντίστοιχες που χρησιμοποιούν την σταθερή ευρυζωνικότητα ενώ προετοιμάζεται και για την εποχή του 5,5G και 6G στα Κέντρα Έρευνας κι Ανάπτυξης που διαθέτει. Να θυμίσουμε ότι η τα εταιρεία επενδύει σθεναρά κάθε χρόνο σε έρευνα κι ανάπτυξη. Μόνο την τελευταία δεκαετία έχε επενδύσει 132,5 δισ δολάρια σε R&D στα διάφορα κέντρα Έρευνας κι Ανάπτυξης που διατηρεί σε Aσία και Ευρώπη. Την προηγούμενη χρονιά μάλιστα οι σχετικές επενδύσεις κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας μέσα σε ένα χρόνο τα 22,4 δισ. δολάρια. Πρόθεσή της δε, είναι το ποσό που επενδύθηκε την τελευταία δεκαετία, ήτοι 132,5 δισ. δολάρια, να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Huawei φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καινοτομίας 2022 στη Βουδαπέστη

Wealthyhood: Πλώρη για Ελλάδα βάζει η startup που μας μαθαίνει να επενδύουμε απλά και αποδοτικά

Schmieding (Berenberg): Αναμένουμε σοβαρή ύφεση το χειμώνα - H εκτεθειμένη Γερμανία και το μικρό πλεονέκτημα της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider